Пазарите пълни. Урните празни.Гетата потъмняха от полиция, но мохабетът се

...
Пазарите пълни. Урните празни.Гетата потъмняха от полиция, но мохабетът се
Коментари Харесай

10-те изненади, които белязаха изборите за 49-ото Народно събрание

Пазарите цялостни. Урните празни.

Гетата потъмняха от полиция, само че мохабетът се реалокира от изборните секции в кръчмите.

Машината не изяде хартията, само че хартията извади от строя над 80 машини.

Ентусиазмът за гласоподаване леко скочи у нас, само че желанието за избор в Западна Европа и Съединени американски щати трайно падна.

 

Голям търговец на гласове не бе закопчан, само че бе хванат огромен неграмотник. Шеф на СИК не можеше да чете и написа, член на комисия бе задържан за дрога, две секции си размениха кодоведе на машините, дядо гласоподава с картата на жена си.

 

А в края на изборния ден резултатите бяха по-неясни, в сравнение с първоначално - първи има, победител - не, фотофиниш ще взема решение и златото, и бронза на изборите.

10 изненади белязаха изборите за 49-ото Народно заседание:

1.    Интригата не е в първото място, а в последното

Социолозите познаха, че фотофиниш ще означи края на изборния ден и за първото място. Но не познаха, че най-голямата конспирация ще направи Слави Трифонов, съвсем минавайки чертата за влизане.

 

2.    Активността не падна, а се увеличи

Въпреки прогнозите, че на следващите пети избори за последните две години, хората ще бъдат още по-пасивни, данните за интензивността опровергаха и социолози, и политици. Към 19 ч. 3% повече българи отидоха до секциите, в сравнение с 2 октомври 2023 година   

 

3.    Машинният избор победи

Всички страхове, че хартиената бюлетина ще опорочи вота, се оказаха напразни. Нито хората всеобщо избраха бюлетините, нито недействителните гласове бяха застрашително доста. Машинният избор победи. Но хартия извади от строя 80 машини и в това време избави изборите. Оказа се, че този път хартията за принтерите от машините е по-защитена и по-скъпа. Струва 13, 96 лв., вместо по остарялата по 3,96 лева Но е по-плътна и ролката по-особена - блокира машината. Така стотици устройства в страната дадоха засечка, а хартиеният избор разреши

изборите да протекат обикновено.

 

4.    Периферията не реши вота

Колкото и да се очакваше изненада от периферията на двете огромни партии, тя не се случи. Никой не съумя да притегли отчетлива разлика в новите гласоподаватели, С борба на твърдите ядра стартира както постоянно вотът. До 14 часа разликата сред първите две партии ГЕРБ и " Продължаваме промяната " - " Демократична България " бе отчетлива. ГЕРБ водеше отчетливо, в 16 ч. пристигна смяната. ПП-ДБ стартира да обръща мача и поведе. В края на изборния ден налице е трагичен фотофиниш, вещаещ за първи път еднакъв брой депутати на първия и втория в Народното събрание.

 

5.     Страхове напомпаха " Възраждане "

Простата сравнителна сметка демонстрира, че процентите на водещите сили не са се трансформирали значително, само че е налице от предстоящо покачване на „ Възраждане “ и ненадейно опазване на процентите на Българска социалистическа партия, по отношение на предварителните прогнози. Дали това е поради хартиената бюлетина, дали поради геополитическата позиция, занапред ще става ясна.

 

6.    Българите в чужбина обърнаха тил  

Без опашки, само че и без изненади мина вотът в чужбина. Урожаят от рекордния брой секции в Турция занапред ще се брои, само че занапред е ясно, че в останалите страни сънародниците се умориха, а и отчаяха. ГЕРБ и ПП-ДБ не могат да се радват на ярки цифри от Западна Европа и Съединени американски щати. Там ползата към секциите бе вял. Прекалената заигравка с българите в чужбина и играта " тука има - тука нема " с изборен регион чужбина изиграха своята роля и отхвърлиха мнозина от гласоподаване.

 

7.     Сянката на президента в Народното събрание

Слави Трифонов бе уверен, че социолозите подценяват Има Такъв Народ и партията му влиза без проблем в Народното събрание. До 16 ч. никой не вярваше на това. Но в ранния следобяд на изборния ден " ИТН " влезе с единия крайник в Народното събрание, колебаейки се сред 3,8 и 4,4 на 100. Социолозите бяха безапелационни. Причината са възобновения интерес към хората на Трифонов е референдумът им за Велико народно събрание, които да реши ще има ли президентска република у нас. Доброто показване на служебното държавно управление, преодоляването на газа и цените, накараха мнозина да имат вяра, че когато партиите се карат за кабинет, президентът ръководи добре.

 

8.    БСП реши въпроса с копието и оригинала

Добрият резултат на Българска социалистическа партия несъмнено е една от най-големите изненади на изборите. Социолозите не даваха повече от 7 на 100 за партията на Корнелия Нинова, като от анализаторите самоуверено виждаха новата коалиция " Левицата " в Народното събрание. Но изборният ден сподели, че копието не може да смени оригинала. 10-те % за Българска социалистическа партия са безспорна персонална победа за Нинова - както пред вътрешната съпротива, когато й кроеше следващ капан, по този начин и пред отцепниците, събрали се в копи-пейст групировка.

 

9.     " Български напредък " даже не е шеста

Така, както безшумно и добродушно влезе в 48-ото Народно събрание, по този начин безмълвно и без битка " Български напредък " излезе от него. Защото остана без лице. Диалогичността, превърната в слабоволие, копирането на непознати послания не се харесаха на българите. На 2 октомври те смениха Има Такъв Народ с Български напредък, през днешния ден още веднъж размениха двете партии.

 

10.    Хората споделиха: Направете кабинет

Рекорден брой българи - 69 %, упорстват партиите в 49-ото Народно събрание неотложно да създадат кабинет. Това сочи последното изследване на " Галъп ". Хората са безапелационни: държавно управление с цената на взаимни отстъпки. Паритетът на за първото и за третото място потвърждава това.

 

Оттук нататък става забавното, разяснява в първите минути след края на изборния ден Първан Симеонов от " Галъп ". И предложи на партиите държание, което да не ги направи " прекомерно грозни ", тъй като идват и локални избори.

 

След трагичната нощ през днешния ден, в която на кръговиден час се чакат обрати и разбърквания, идва по-тежкото - утрешния ден. В него, без значение от това кой е първи и кой втори, всички би трябвало да чуят едно - хората ясно споделиха с гласа си: и едните, и другите имат право да ръководят, седнете й се разберете.

 

Инфо: Стандарт

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР