Пазарите на природен газ започнаха годината със силно възстановяване. В

...
Пазарите на природен газ започнаха годината със силно възстановяване. В
Коментари Харесай

Китай измества Япония като водещ вносител на втечнен природен газ в света

Пазарите на природен газ започнаха годината със мощно възобновяване. В последния си тримесечен отчет Международната енергийна организация (IEA) показва, че световното ползване на това гориво ще се усили с 3,6% тази година и приблизително с 1,7% през идващите три години, тъй че през 2024 година Агенцията предвижда, че светът ще усвои към 4,3 милиарда м3 газ. Това е със 7% повече по отношение на 2019 година, преди да избухне здравната рецесия, написа. 

Увеличаването на потреблението на газ тази година е резултат от възобновяване на икономическата интензивност след въздействието на пандемията. Към това събитие ще се добави през идващото тригодишно време заместването с газ на други по-замърсяващи горива, като въглища и петрол, в браншове като произвеждане на електрическа енергия, индустрия и превоз. 

Почти половината от нарастването на търсенето на газ до 2024 година (47%) се чака да пристигна от Азиатско-тихоокеанския район, отпред с Китай. Всъщност единствено страната ще съставлява 30% от общото нарастване, което се дължи на индустриалния и газовия бранш. 

Между януари и май тази година потреблението на газ в Китай записва годишно нарастване от 17%. Използването на газ в бранша за произвеждане на електрическа енергия набъбна още повече през май, защото горещото време при започване на лятото в Южен Китай провокира нарастване на търсенето на електрическа енергия в миг, когато наличността на нуклеарна, водна и въглищна сила беше лимитирана. Само през май Китай внася повече от 7 милиона тона полутечен природен газ (LNG), 25% повече от размера, импортиран през май на миналата година. 

Според консултантската компания Drewry китайският импорт на полутечен природен газ е достигнал рекордни равнища до момента, измествайки Япония като водещ вносител на полутечен природен газ в света. Въпреки че потреблението на газ в японската страна се е нараснало с 9% на годишна база през първите четири месеца на годината, се чака да намалее с 2% през 2021 година, защото нуклеарната сила се рестартира и възходящото произвеждане на слънчева сила лимитира изгарянето на газ в електрическата енергия бранш за произвеждане през останалата част от годината. 

От края на предходната година и началото на 2021 година Югоизточна Азия претърпя рискова студена вълна, която изчерпа запасите от газ и провокира търсенето му, заради което някои страни като Китай започнаха да натрупват ресурси от това гориво от този миг, с цел да избегнат дефицита на газ, претърпян през тази зима. Поради това страната, ръководена от Си Цзинпин, доближи рекордна цифра при вноса на полутечен природен газ през януари, когато записаните ниски температури доведоха до високо търсене на електрическа енергия и отопление. 

Китай чака растежът в търсенето на природен газ в страната да се форсира тази година с 10% повече спрямо 2020 година, защото стопанската система се възвръща и потреблението на гориво се дължи на прехода на страната към енергийни източници с ниски въглеродни излъчвания. 

Неотдавнашното заричане на Китай да реализира нулеви емисии до 2060 година ще насърчи потреблението на газ (както като аварийно средство за възобновими източници, по този начин и като сурогат на въглищата) най-малко в средносрочен проект. Една от първите стъпки за реализиране на тази цел е стартирането на въглероден пазар за енергийния бранш с 2225 регистрирани централи, чиито годишни излъчвания надвишават 26 000 тона CO2e. Китайският пазар на въглерод се разграничава от този в Европейски Съюз по това, че няма ограничаване на излъчванията, а по-скоро механизъм за систематизиране въз основа на цени, който ще варира според от равнищата на произвеждане на фабриките. 

Индия , от своя страна, също ще играе значима роля на пазара на газ. Въпреки че краткосрочните вероятности бяха помрачени от увеличението на инфекциите с Covid-19 основно през април и май, вероятностите за напредък на търсенето на газ в средносрочен проект за четвъртия по величина вносител на полутечен природен газ в света са солидни. Това е с помощта на увеличение на търсенето на газ от нейната промишленост, което последователно ще се разшири до други браншове - жилищни, търговски и транспортни, тъй като страната разпростира своите градски газоразпределителни мрежи. Експертите считат, че потреблението на газ в Индия може да нарасне сред 6% и 8% през 2021 година, в случай че страната успее да излезе от пандемията. 

В случая с Корея търсенето на газ през 2021 година се чака да се усили с 5% на годишна база. Въпреки това, от 2022 година се чака увеличението на търсенето на газ да се забави вследствие на по-ниското търсене на газ в електроенергийния бранш след включването на нови нуклеарни мощности (5,6 GW) и въглища (7,3 GW). 

По отношение на разрастващите се пазари в Южна и Югоизточна Азия , производството на електрическа енергия ще продължи да бъде главният мотор на търсенето на газ, подкрепено от възходящото търсене на електрическа енергия и развиването на нови мощности за произвеждане на газ.

Увеличаването на търсенето е предиздвикало цената на газа да се увеличи до равнища, невиждани до момента, както на азиатските пазари, по този начин и в Европа. Последният бюлетин за пазарните цени, направен от GasIndustrial, демонстрира, че за две седмици от 12 до 25 юни цената на газа е скочила, като междинните спот цени на европейските хъбове се покачиха с 11,8% до 29,02 евро/MWh. Максималните дневни цени в холандския TTF - референтен показател в Европа - доближиха до 32 евро/MWh, до момента в който минималните дневни цени се появиха в италианската MGP, като записаха най-малко 26,44 евро/MWh. 

С напредването на лятото цените на газа не престават да порастват. Фючърсите на газ в TTF не престават да записват най-високите си стойности за всички времена, като стойностите доближиха 38 евро/MWh през първата седмица на юли. Поведението на цените на газа през идващите две седмици обаче стартира да демонстрира низходяща наклонност, което може да демонстрира, че максимумите към този момент са достигнати, написа още изданието. 

Увеличението на цените на газа, дружно с нарастване от над 150% на цените на правата за излъчвания на CO2, чийто исторически най-много от 57,77 €/тон, достигнат на 5 юли, предизвикват доста повишение на цените на европейските пазари на електрическа енергия. 

Високите цени на природния газ и CO2, към които би трябвало да прибавим и високите цени на електрическата енергия, които доближиха 99,80 евро/MWh, ще съставляват забележителна преграда пред икономическото възобновяване на Европа, заради по-голямата взаимозависимост от съветския газ и напредък на азиатската конкуренция за този въглеводород. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР