Пазарите до голяма степен са свикнали, че каквото и да

...
Пазарите до голяма степен са свикнали, че каквото и да
Коментари Харесай

Ще могат ли централните банки да спасят пазарите?

Пазарите значително са привикнали, че каквото и да се случи, най-после централните банки ще ги спасят. Предстоят времена, в които централните банки няма да има какво да създадат. Това сподели Николай Майстер, изпълнителен шеф на Intercapital Markets по Bloomberg.

"Гуверньорът на Европейската централна Банка Марио Драги споделя на всяка своя конференция, че паричната политика има ограничавания и би трябвало и държавните управления да способстват за устойчивия напредък с фискална политика или със структурни промени на пазара на труда ", уточни специалистът. Тази фраза на Драги е станала до толкоз общоприета, че към този момент никой не й обръща внимание, изясни Майстер, като по неговите думи, напълно скоро, това ще се промени.

"В Съединени американски щати фискалните тласъци също биха били по-полезни, в сравнение с парични. Но скоро евентуално няма да могат да ползват нито парични, нито фискални тласъци ", акцентира специалистът.

Той приказва и за положението на немската стопанска система. "Германската стопанска система за релативно дълго време показваше много мощен напредък. Германия е с най-голяма експозиция към разрастващите се пазари и Китай ". Има доктрина, че по-скоро не би трябвало да се борим против рецесията. Според нея би трябвало да има независимост на пазара на труда, независимост за бизнесмените, разяснява икономистът.

„ Фискалните и паричните тласъци са като опиат. След като отмине действието, болката е много мощна и продължителна ", заключи Майстер.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР