Пазарджик задмина София по средни цени на горивата, колкото и

...
Пазарджик задмина София по средни цени на горивата, колкото и
Коментари Харесай

Масовият бензин подмина 2,40 лв./л

Пазарджик задмина София по междинни цени на горивата, колкото и необикновено да звучи това. Преди ден най-масовият бензин А-95 подмина психическата граница от 2,40 лева./л и удари 2,42 лева в обектите на някои от огромните вериги. Горивото за заклеймяваните в последно време дизелови коли се търгува още по-скъпо - сред 2,48 и 2,56 лева за литър елементарна нафта. „ Суперът ” при дизеловото гориво е 2,74. Всъщност през зимата дизелът обичайно е по-скъп от бензина. При сегашните му равнища на притежателите на „ печки ” ще им излиза по-евтино да карат непосредствено с олио от магазина, а не с модифицирано, само че това е друга тематика.

Защо горивата нарастват през последната една година, е ясно - порастват котировките на суровия нефт на интернационалните пазари - покачват се цените на горивата и у нас. За последните 12 месеца с цели 15 на 100, без да считаме вчерашното еднократно повишаване приблизително с 4%. Този ценови скок има значителен принос за най-високата инфлация на годишна база - 3,6%, което е най-високо равнище от февруари 2013 година насам.

Не е до дъно ясно обаче за какво в град със междинна заплата 876 лева горивата се продават по-скъпо, в сравнение с в столицата, където тя е цели 1518 лева - все по данни на Национален статистически институт за второто тримесечие. Между другото, само че все по тематиката - у нас най-скъпи са горивата в най-бедните райони - да вземем за пример Видин, Враца и Монтана. В тази ранглиста по области София е на 10-о място, а Пазарджик на 12-о. Само дето в усредненото за страната постъпване пазарджиклии ще се лишат от най-малко два пъти повече неща в потребителската си кошница, в сравнение с софиянци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР