Пазарджик. Възпоменателна церемония по повод 106 години от измръзването на

...
Пазарджик. Възпоменателна церемония по повод 106 години от измръзването на
Коментари Харесай

Пазарджик: Възпоменателна церемония по повод 106 години от измръзването на войници от 27-ми Чепински полк при Булаир се проведе в града

Пазарджик. Възпоменателна гала във връзка 106 години от измръзването на бойци от 27-ми пехотен Чепински полк при Булаир, се организира пред паметника на полка в Пазарджик, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пазарджик . Слово за събитията от преди повече от век произнесе ръководителят на Общинския съюз на офицерите и сержантите от запаса и запаса подполковник Трифон Калпаков. Той прочете част от спомените на доктор Илия Матакиев, който разказва събитията от средата на февруари 1913 година.
„ Една история не би трябвало да се преглежда като занимателен роман за предишното. Тя би трябвало да съдържа всичко това, което би трябвало да послужи за поука за сегашното и бъдещето. Тук сме, с цел да се поклоним пред героизма и мъченичеството на нашите предци и прародители, да им отдадем заслужена респект. Воините от 27-ми Чепински полк, проникнати от беззаветна лоялност към народ и татковина, със своята всеотдайност, умираха, с цел да поднесат свободата на своя народ. С горделивост може за следващ път да кажем „ Българийо, за тебе те умряха… Вечна популярност на воините от 27-ми Чепински полк, реверанс пред светлата им памет “, о.р. подп. Калпаков.
След словото му бе отслужена панихида от Константийския свещеник Яков за починалите бойци, фелдфебели, поручици и офицери. Цветя пред паметника на 27-ми пехотен Чепински полк сервираха заместител регионалният шеф Йордан Кожухаров, кметът на Пазарджик Тодор Попов, представители на регионалната и общинската администрации, някогашни военни, доста жители.
През февруари 1913 година по време на Балканската война, в смъртоносния капан на снежната вихрушка и стихия край Булаир, умират 255 бойци, сержанти и офицери. Силно измръзнали са 1062, а по-слабо наранени от студа са още 1071 воини от полка.
Ваня НИКОЛОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР