Пазарджик. Решение за незабавна инвентаризация на животните, отглеждания в задния

...
Пазарджик. Решение за незабавна инвентаризация на животните, отглеждания в задния
Коментари Харесай

Пазарджик: Започва незабавна инвентаризация на т.н „задни дворове“ в областта във връзка с разпространението на африканска чума по свинете

Пазарджик. Решение за незабавна инвентаризация на животните, отглеждания в „ задния двор “ на семейства в дребните обитаеми места бе разпоредено от зам. регионалния шеф Йордан Кожухаров след изключително съвещание на Епизоотичната комисия по отношение на ограниченията за попречване на болестта от африканска чума по свинете, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пазарджик . Това е ангажимент на кметовете по места, които би трябвало да извършат нужната прецизна инвентаризация и да рапортуват резултатите до 23 юли в Областна администрация. Общо 5 са индустриалните свинеферми в област Пазарджик, най-вече в общините Пазарджик и Пещера, където се отглеждат над 12 хиляди свине.
„ Ние правим надзор на фермите за прасета в региона и не чакаме казусът да пристигна от там, а от „ задните дворове “, където няма ясното какво се отглежда. Разбираме терзанието на хората, че животните им могат да бъдат умъртвени при констатиране на болестта, само че тава са общоевропейски разпореждания. В Европейски Съюз няма „ заден двор “, там всички животни се отглеждат във ферми, където има непрекъснат надзор “, посочи доктор Петко Митев, шеф на ОДБХ - Пазарджик. По думите му главен източник на болестта може да се окажат нерегламентираните пазари за животни в региона, какъвто е този в село Черногорово, където никой не знае по какъв начин са отглеждани и от кое място идват продаваните животни. Пример е и ромският квартал „ Изток “ в Пазарджик, където се продава нерегламентирано прясно месо, което се разфасова непосредствено на улицата.
Директорът на ОД „ Земеделие “ в Пазарджик Стоян Траянов акцентира, че предходната година също е била разпоредена сходна инвентаризация на „ задните дворове “ в дребните обитаеми места, само че тя е била непълна и неточно направена. На документ е имало едни данни, а при инспекции са били разнообразни.
Директорът на РДГ – Пазарджик Ангел Кузманов, означи, че към този момент е направен и график за образование на членовете на ловните дружинки в региона за взимане на проби от диви свине. Обучението стартира от през днешния ден и ще продължи до 23 юли, когато се открива и ловът на дръпнат дивеч. Ловците са инструктиране да гледат за промени в държанието на дивите свине. Пробите ще се правят гратис. Основен проблем остава това, че ловните дружинки не разполагат с хладилни пространства, където да съхраняват отстреляните диви свине, до момента в който техните проби за африканска чула бъдат подготвени. Районните полицейски ръководства в региона имат ангажимент да спомагат на кметовете на дребните обитаеми места за осъществяването на инвентаризацията и влизане в семействата, както и надзор върху трафика на МПС и туристи от други области, особени такива с открити огнища на болестта. Към момента регистрирани огнища на африканска чума в област Пазарджик няма.

„ Фокус “ напомня , че досега в страната са установени 15 огнища с афруканска чума по свинете, като 14 от случаите са в т.н „ заден двор “ и единствено 1 в индустриална плантация. Факт са и 17 огнища на болестта при диви свине, като последният случай е в землището на Дуранкулак.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР