Пазарджик. На свое извънредно заседание Областната епизоотична комисия в Пазарджик

...
Пазарджик. На свое извънредно заседание Областната епизоотична комисия в Пазарджик
Коментари Харесай

Пазарджик: Областната епизоотична комисия прие мерки за предотвратяване на птичия грип в региона

Пазарджик. На свое изключително съвещание Областната епизоотична комисия в Пазарджик одобри ограничения за попречване пораждане на болестта птичи грип на територията на района, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пазарджик . Заседанието се организира във връзка установени огнища на болестта високопатогенна инфлуенца (грип) по птиците на територията на областите Добрич и Хасково и заповед на Изпълнителния шеф на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) и заради заплахата болестта да проникне на територията на област Пазарджик.
Съгласно признатите ограничения притежателите на животновъдни обекти се задължават да уведомяват неотложно, обслужващия обекта ветеринарен доктор или кмета на обитаемото място при отклоняване в здравословното положение на отглежданите птици или при повишена смъртност. Освен това те би трябвало да покачат контрола върху фуражите и водата, които се дават на птиците. Забранява се и провеждането на пазари и изложения на птици на територията на региона. В ограниченията са избрани и отговорностите на ръководителите на разнообразни институции като ОДБХ, РЗИ, Регионална инспекция за опазване на околната среда и други, при подозрения за съществуване на болестта.
По време на съвещанието стана ясно, че от през вчерашния ден има към този момент регистриран и случай на Нюкясълска болест в област Кърджали, за това превантивните ограничения са освен наложителни, само че и наложителни.
Ваня НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР