Пазарджик. Д-р Илия Матакиев спасява от измръзване войници от 27-и

...
Пазарджик. Д-р Илия Матакиев спасява от измръзване войници от 27-и
Коментари Харесай

Георги Геров, Регионален исторически музей-Пазарджик: Д-р Илия Матакиев спасява от измръзване при Булаир войници от 27-и пехотен Чепински полк

Пазарджик. Д-р Илия Матакиев избавя от измръзване бойци от 27-и пехотен Чепински полк през студените дни на февруари 1913 година при Булаир, сподели за Радио „ Фокус “ – Пазарджик уредникът в Регионалния исторически музей в Пазарджик Георги Геров. Той изясни, че повече от 2100 души от състава на полка измръзват и към 250 индивида умират след това от бронхопневмонии или от преохлаждане.
„ Д-р Илия Матакиев е роден на 9 юни 1870 година в Пазарджик. Завършва гимназия в Пловдив и медицина във френския град Нанси. В България се завръща с почетна тапия за триумф, а през 1899-а сполучливо поставя държавен изпит. Отбива военната си работа след което е създаден в запасен хигиеничен подпоручик. През дългогодишната си лекарска процедура в Пазарджик способства за безспорния прогрес и рационализация на опазването на здравето и санитарната активност в Пазарджик. 30 години е основен градски доктор, още 25 години шеф на здравната работа. Става основател за откриването на втора градска амбулатория, на първия родилен дом в града, първата общинска аптека и старешки подслон. Д-р Матакиев е дружинен доктор на 27-и пехотен Чепински полк през Балканската и Междусъюзническата война, бригаден доктор на Втора армейска бригада, шеф на полева болница в Добруджа. През Първата международна война е доктор в полева болница в Драма “, добави Геров.
Той сподели също, че минал с бойците от 27-и Чепински полк по бойните полета на Балканската война, лекар Илия Матакиев съпреживява страданията и героизма на бойците, изпълнили своя дълг към родината, тежките и героични дни при отстояването на полковите позиции при Булаир остават вечно в паметта му и стават причина за написването на неговите мемоари, озаглавени: “Тъжен спомен от Балканската война ”.
Ваня НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР