Пазарът за криптозаеми е напът да се взриви, предупреждават бивши

...
Пазарът за криптозаеми е напът да се взриви, предупреждават бивши
Коментари Харесай

Балонът на криптокредитите се раздува

Пазарът за криптозаеми е напът да се взриви, предизвестяват някогашни търговци от Уолстрийт, които сега гонят бързи облаги от цифровите активи. Нишата, оценена на към 5 милиарда щ. $ против съвсем нула преди две години, и броят на платформите за заеми бързо се развъждат, по информация на компанията за данни от сектора Graychain, представена от организация "Блумбърг ".

Картината, която показват анализаторите, е до болежка позната на обичайните финансови специалисти: хлабави кредитни стандарти; прекомерно доста пари, преследващи прекомерно малко претенденти за заеми; растящо предпочитание за вдишване на риск. И въпреки че количеството отпуснати заеми е прекомерно малко, с цел да раздруса света, опасенията на търговците са предизвестие, че новите технологии не могат да избягат от финансовите цикли на подем и разгром.

Най-новият кредитен пазар на планетата се роди от пепелта на колабиралите през 2018-а цифрови активи. Тогава притежателите на виртуални монети, които не желаеха да ги продават на безценица, започнаха да ги отдават чартърен, с цел да получават приход от лихви или ги предоставяха като залог по отпуснати заеми. Бизнесът позволяваше също на търговците да заемат цифрови пари за къси продажби. Именно по този начин почнала и кредитната активност на компанията на Майкъл Моро - Genesis - с финансиране на залози против Bitcoin. Сега тя е измежду най-големите "доставчици " на цифрови заеми с отпуснати заеми за над 2 милиарда щ. $ от март 2018-а насам.

При общоприет заем в Bitcoins клиентите би трябвало да дават
залог от 1.2 млн. щ. $ за всяко обвързване от 1 млн. $ във виртуалната валута при годишна рента от 5% - внезапен спад от близо 11% при прохождането на активността. Ако цената на Bitcoins се увеличи в интервала на заема, длъжникът би трябвало да внесе в допълнение долари в залога или да погаси дълга. Ако цените на криптомонетите паднат, длъжникът може да си изиска назад част от гаранцията. Моро споделя, че растящата конкуренция води до цени, които не дават отговор на поетия риск и на размера на залога.

Подобни кошмари от кредитния риск преследват и Джейсън Ърбан - някогашен търговец в DRW Holdings и "Голдмън Сакс груп ", който сега е основен изпълнителен шеф на компанията DrawBridge Landing в Чикаго,която отпуска криптокредити.

На противоположното мнение е Алекс Машински - създател на кредитната платформа Celsius Network. Той показва, че заемите се отпускат главно на институции със мощни процедури за вземане предвид с правните правила и с ръководството на риска. За него най-голямата заплаха идва от криптодеривативите, продавани на неопитни самостоятелни вложители при солидна кредитна поддръжка.

Българинът Антони Тренчев, който е един от създателите на кредитната компания Nexo, пък споделя, че окуражава кредитиране при най-много 50% съответствие на заемите към отговорностите.

Засега е мъчно да се реши какъв брой огромни ще са вредите от кредитно събитие: то може да мине неусетно за необятната стопанска система и вероятно да докара до спад на пазарната оценка на крипоактивите, в случай че вълна от ликвидации на позиции докара до насилствени продажби, разяснява пък Моро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР