Пазарът за канабис расте бързо заради увеличаващата му се легализация

...
Пазарът за канабис расте бързо заради увеличаващата му се легализация
Коментари Харесай

Coca-Cola обмисля да влезе в бизнеса с напитки от канабис

Пазарът за канабис пораства бързо поради увеличаващата му се заверка

Още по тематиката
Lloyds ще предлага канабис застраховки в Канада

Британската компания има високи упования след легализацията на марихуана за забавление
3 сеп 2018
Coca-Cola купува кафе веригата Costa и влиза на пазара на горещи питиета

Сделката за 5.1 милиарда $ ще обезпечи нови благоприятни условия за развиване на американската компания
31 авг 2018
Производителят на Corona влага 4 милиарда $ в компания за питиета с марихуана

Constellation Brands се насочва към договорката, тъй като потреблението на бира в Съединени американски щати понижава
16 авг 2018
Канабисът в Европа: Различни подходи, ясна посока

Какви са трендовете в отношението към канабиса в европейските страни
3 авг 2018
Ливан обмисля легализирането на марихуаната за медицински цели

Според анализатори това може да бъде ключът към решаването на икономическите проблеми на Ливан
28 юли 2018
Tilray е първият производител на марихуана, който излиза на борсата в Съединени американски щати

Акциите на канадската компания се търгуваха за 17 $ при започване на търговията, което е над упованията на пазара
22 юли 2018
Канада позволи марихуаната за забавление
20 юни 2018
Aurora Cannabis купува MedReleaf в най-голямата договорка на пазара на канабис

Цената на сливането сред двете канадски компании е 2.5 милиарда $
16 май 2018 Най-големият производител на безалкохолни питиета в света - Coca-Cola, изследва пазара на артикули, свързани с канабис, написа Financial Times. Това е следващата мултинационална компания, която изявява интерес към пазара и даде подтик на бързоразвиващата се промишленост, която чака все по-широко узаконяване в Канада и Съединени американски щати.

Възможност ите

Coca-Cola заяви, че " деликатно следи " зараждащата се промишленост и се интересува от питиета с канабидиол (CBD) – непсихоактивно вещество в марихуаната, което лекува болежка, само че не води до превъзбуда. Bloomberg заяви, че американската компания води договаряния с канадския производител на марихуана Aurora Cannabis за основаването на напитките.

След новината акциите на Aurora се качиха в понеделник с 14%, а ползата на Coca-Cola също повлия добре и на други компании в бранша. Книжата на американската Tilray набъбнаха с 6%, на Green Organic Dutchman се повишиха с 6% в Торонто, а на Organigram - с 3%. В последните месеци акциите на фирмите, свързани с производството на канабис, доближиха рекордни растежи.

Диверсификация

Интересът на Coca-Cola към канабиса акцентира напъните на компанията под ръководството на новия основен изпълнителен шеф Джеймс Куинси да диверсифицира производството. Изявлението идва две седмици откакто компанията подписа договорка за пазаруването на английската кафе верига Costa Coffee за 3.9 милиарда паунда.

Coca-Cola е създала и други артикули от бутилирана вода до чай, само че газираните питиета към момента съставляват съвсем три четвърти от продажбите. Бони Херцог, анализатор на пазара на питиета в Wells Fargo Securities, съобщи, че напитките, съдържащи канабидиол, могат да станат огромен бизнес за битка с болката, в който Coca-Cola може да успее.

Новият пазар

Coca-Cola е следващата компания за питиета, която оглежда бързо развиващия се канабисен бранш. Производителят на бира Corona Constellation Brands неотдавна влага малко под 4 милиарда $ в Canadian Cannabis Group Canopy Growth, вдигайки своя дял на 38%. Diageo, конгломератът зад уискитата на Джони Уокър, също изследва опциите за вложения в бранша през последните седмици съгласно хора, близки до компанията.

Увеличаването на интереса идва един месец преди Канада да легализира използването на канабис за забавление на 17 октомври. Повече от дузина страни към този момент го легализира за медицински цели, в това число Германия и Австралия, а други считат да го декриминализират.

Марихуаната е легализизирана и допълнително от половината от 50-те щати в Съединени американски щати, макар че е противозаконна според федералното законодателство. Девет щата, в това число Калифорния, Колорадо и Масачузетс, както и Вашингтон, утвърдиха използването на марихуана за забавление. Анализатори от ArcView и BDS Analytics чакат приходите от бизнес с канабис в международен мащаб да доближат 32 милиарда $ през 2022 година от 9.5 млрд $ през предходната година.

По-големите вероятности провокираха вълна от покупко-продажби в бранша - в това число няколко придобивания от Canopy, както и придобиването на MedReleaf от Aurora Cannabis през май, което беше най-голямата договорка в промишлеността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР