Пазарът ни се залива с имитиращи продукти, произвеждани с използването

...
Пазарът ни се залива с имитиращи продукти, произвеждани с използването
Коментари Харесай

Заливат ни с евтина палма

Пазарът ни се залива с имитиращи артикули, създавани с потреблението на хидрогенирани растителни мазнини, получили известното название палма. По данни на статистиката на земеделското министерство количеството за първите 4 месеца на годината на заявените артикули е 3757 т, или с близо 200 т нагоре, като за май прогнозното количество се усилва с още най-малко 1000 т.

Една от аргументите е възходящото търсене на евтините артикули у нас, а друга поевтиняването на суровината за производството на въпросните заместители.

В последните 2 месеца цената на палмовото масло на международния пазар е паднало под 500 $ за звук и това несъмнено ще подтиква повишаването на производството на имитиращи млечни артикули. За първите 3 месеца у нас са импортирани над 2715 т хидрогенирани растителни мазнини за над 3,2 млн. $, сочат данни на Национален статистически институт, предоставени на Монитор.

През предходната година импортът на химически променената растителна лой е бил 11 025 т за над 14,62 млн. $. През новия век рекорден импорт от 22 168 т е регистриран през 2006 година Най-скъпо - съвсем 25,8 млн. $, са коствали доставките през 2008-а.

Зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки счита, че е мъчно да се пресметна какъв е делът на имитиращите артикули на пазара. „ От началото на годината има спад в преработката на мляко у нас споделя той. "Причината са огромните количества неосъществена продукция по складовете на мандрите и търговците, макар че потреблението не се трансформира доста “, споделя специалистът.

Според него делът на непознатите млечни артикули у нас е максимален в скъпите сегменти. Същото важи и при сухите млека, които доста малко са за директна консумация, а най-често се влагат всеобщо в производството на имитиращите артикули с растителни хидрогенирани мазнини.

По думите му това е една от аргументите за повишаване на производството на имитиращи артикули. За първите 4 месеца създаденото мляко у нас е общо 213 939 т, или с съвсем 4500 т по-малко от същия интервал на предходната година.

Иван Грънчаров, някогашен притежател на мандра, счита, че последователното заливане на пазара с имитиращи артикули ще докара до закриване на компании, работещи единствено с мляко Той счита, че сега 80% от пазара се владее от най-евтините сирена, които са с растителни добавки, като максимален оборот с такива артикули се върти по хотелите и заведенията за публично хранене. Пускат заявления, че продуктът е натурално сирене.

От млечния отрасъл споделят още, че е мъчно да се пресметна какъв брой е и незаконното произвеждане на имитиращи артикули, които нормално се продават като същински. Натиск върху нашите производители оказва и вносът от Европейски Съюз на подготвени млечни артикули. От Германия за първите 4 месеца на годината са доставени съвсем 1000 т масло, а за същия интервал производството му в България е паднало до 357 т, или с 14% по-малко на годишна база.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР