Пазарът на ваканционни недвижими имоти остана стабилен през лятото на

...
Пазарът на ваканционни недвижими имоти остана стабилен през лятото на
Коментари Харесай

Българите бяха много активни на пазара на ваканционни имоти

Пазарът на ваканционни недвижими парцели остана постоянен през лятото на 2020 година. И въпреки задграничните купувачи да бяха възпрепятствани да подписват покупко-продажби на нашето Черноморие, българските клиенти демонстрираха сериозна интензивност и компенсираха потребителите от чужбина. Това демонстрира отчетът на строително-инвестиционната компания Green Life Development & Resorts.

Кризата с ковид повлия двустранно на пазара на парцели на Черноморието. От едната страна, бяха задграничните купувачи. Макар те да проявяваха интерес към ваканционните жилища у нас, събитията на процедура изключиха опцията за огледи. Имотният пазар е закостенял и отдалечени покупко-продажби се случват по изключение. "За сметка на това, обстановката направи българите доста по-активни. Така, обратно на упованията, покупко-продажбите ни за лято 2020 се резервират на равнищата от предходната година ", разяснява Теофил Петров, изпълнителен шеф на Green Life Development.

Бюджетите на сънародниците ни не са по-различни от предишни години, регистрират още от компанията. За апартамент с една спалня в комплекса в Созопол те заплащат приблизително 65 000 евро, а за две спални – 100 000-110 000 евро.

"Част от купувачите ни през това лято бяха възнамерявали договорка по този начин или другояче, само че

рецесията форсира темпа на проектите им.

Имахме и клиенти, които взеха и осъществиха решението си в границите на този сезон. Това бяха българи, почиващи в чужбина, които не са си представяли, че този формат на почивка може да бъде възпрепятстван. През последните 10 години са посещавали нашето Черноморие рядко или въобще не са, само че през този сезон преоткриха качествата му и даже взеха решение да се снабдят със личен ваканционен парцел тук ", разяснява Теофил Петров.

Все отново най-силният претекст на клиентите да се ориентират към покупка на жилище или вила на морето е търсенето на преференциални благоприятни условия за предпазване на парите.

Около времето на изключително състояние се заприказва за

покупката на къща отвън града

като рационален метод за влагане на спестяванията в несигурни времена. Ваканционният парцел постоянно се е разглеждал като допустима добра инвестиция, само че през 2020 година тази настройка у потребителите се ускори.

<!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if-->

От компанията показват, че интензивността, замразена през март и април, се компенсира в края на сезона. Август и септември са месеците, в които са се случили по-голямата част от покупко-продажбите за лятото. Расте и ползата на клиентите към ваканционните къщи.

"Семейства с дребни или в учебна възраст деца, със междинни към високи приходи, които живеят в огромните градове – това бе най-често срещаният профил на купувачите на вили в Созопол. Част от тях живеят за непрекъснато в къщите и желаят да пренесат стила си на живот и във "втория " си дом ", разяснява Екатерина Желяпова, търговски шеф Ваканционни парцели, Green Life Development.

Най-желани остават жилищата с една или две спални.

Повечето покупко-продажби клиентите изплащат с налични средства, а не с ипотеки, което затвърждава устрема към несъмнено влагане на спестяванията.

От компанията не разпознават промени в желанията на съветските притежатели у нас. Те покриват дължимите такси, отдават жилищата си чартърен с очакване, че след прекосяването на пандемията ще могат още веднъж да ги употребяват.

Купувачите през лято 2020 са склонни да

купуват парцели, които към момента нямат Акт 16.

"За нашите клиенти няма значение дали парцелите са приключени или са на стадий градеж, тъй като са уверени в устойчивостта на компанията. Интересът им е огромен и при плановете, чието същинско създаване към момента не е стартирало. Вече над 30% от жилищата в обекта Park Site, строителството на който следва да стартира, са продадени ", добавя Желяпова.

По думите ѝ, това, на което купувачите не са подготвени, е компромис с визията за втори дом на морето. Клиентите държат на комфорт и функционално систематизиране на парцела си, на заобикаляща среда в унисон с природата, на многообразие от услуги и улеснения, непосредственост до плажа. Те имат две изходни точки за тези свои условия. От една страна, желаят да обезпечат личната си качествена отмора. От друга – преглеждат парцелите и като капиталови. За тях е значимо парцелът да е ликвиден и елементарен за отдаване чартърен.

През 2021 година се чака завършването на новата фаза на Айвазовски парк. В стадий на градеж са и Town House и Beach Residence в Созопол. Предстои и построяването на новия стадий Park Site, още веднъж в Созопол.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР