Пазарът на труда в България продължава да бъде динамичен, показва

...
Пазарът на труда в България продължава да бъде динамичен, показва
Коментари Харесай

Половината от кандидатите за работа все още срещат предразсъдъци по време на интервю

Пазарът на труда в България продължава да бъде динамичен, демонстрира национално количествено проучване на маркетинговата организация BluePoint, извършено през януари 2021 година по поръчка на TELUS International Bulgaria. Прави усещане, че е налице относително висок дял от лица (около 70%), които споделят, че става все по-трудно човек да откри и стартира работа. Когато приказваме за специфики на пазара, една трета от интервюираните показват и съществуването на предубеждения. Двете възрастови групи, за които това е годно в най-голяма степен, са фрагментите без опит на възраст до 24 години и хората над 45-54 години (53,2%).

Въпреки позитивната наклонност, която в огромна степен се дължи на навлизането на все по-големи компании у нас, прилагащи „политика на толерантност/приемане ”, резултатите показват, че има път, който следва да бъде изминат. Всеки втори запитан споделя, че е усещал съществуване на предубеждения по време на изявление за работа. В същото време на съвсем 30% от респондентите им се е налагало да скрият външен белег, етническа принадлежност, полова ориентировка или друго заради боязън от неприемане.

Толерантността към „ другите хора “ на национално равнище към момента не е толкоз необятно застъпена – единствено 2,3% считат, че българите сме извънредно толерантни, до момента в който 49,5% настояват, че обществото спада в графата „ по-скоро нетолерантни “. Що се отнася до чувството какъв брой толерантни са работодателите у нас, 34% споделят визията, че те не са „ отворени “ към разликите в претенденти за работа.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР