Пазарът на труда в България продължава да бъде динамичен, показва

...
Пазарът на труда в България продължава да бъде динамичен, показва
Коментари Харесай

Половината от кандидатите за работа все още срещат предразсъдъци по време на интервю

Пазарът на труда в България продължава да бъде динамичен, демонстрира национално количествено проучване на маркетинговата организация BluePoint, извършено през януари 2021 година по поръчка на TELUS International Bulgaria.

Прави усещане, че е налице относително висок дял от лица (около 70%), които споделят, че става все по-трудно човек да откри и стартира работа. Когато приказваме за специфики на пазара, една трета от интервюираните показват и съществуването на предубеждения. Двете възрастови групи, за които това е годно в най-голяма степен, са фрагментите без опит на възраст до 24 години и хората над 45-54 години (53,2%).

Въпреки позитивната наклонност, която в огромна степен се дължи на навлизането на все по-големи компании у нас, прилагащи " политика на толерантност/приемане ”, резултатите показват, че има път, който следва да бъде изминат. Всеки втори запитан споделя, че е усещал съществуване на предубеждения по време на изявление за работа. В същото време на съвсем 30% от респондентите им се е налагало да скрият външен белег, етническа принадлежност, полова ориентировка или друго заради боязън от неприемане.

Толерантността към „ другите хора “ на национално равнище към момента не е толкоз необятно застъпена - единствено 2,3% считат, че българите сме извънредно толерантни, до момента в който 49,5% настояват, че обществото спада в графата „ по-скоро нетолерантни “. Що се отнася до чувството какъв брой толерантни са работодателите у нас, 34% споделят визията, че те не са „ отворени “ към разликите в претенденти за работа.

Проучването наблюдава и кои съгласно потребителите са неприемливите въпроси по време на изявление за работа. Сексуална ориентировка – 73,3% и цвят на кожата – 69,3% са следвани от религиозна принадлежност – 57%, проекти за деца – 55% и етническа принадлежност – 46%.

Усещането, че въпреки всичко започваме да узряваме като общество, ясно проличава от обстоятелството, че всички от изследваните лица заявяват, че изцяло одобряват свои сътрудници, които са доста по-млади или по-възрастни, с разнообразни политически убеждения, жанр на обличане, религиозна принадлежност.

Освен на национално равнище, тематиките за предразсъдъците и приемането бяха проучени и измежду чиновници на TELUS International Bulgaria. В анонимното проучване над 83% от чиновниците на компанията споделят, че в никакъв случай не са усещали назадничавост. Това се поддържа и от обстоятелството, че 98,7% от тях считат, че компанията попада в категориите „ извънредно толерантни “ и „ по-скоро толерантни “ работодатели на българския пазар.

Вярвайки, че когато чиновниците се усещат одобрявани на работното място, те резервират висока мотивация за развиване с директен резултат върху бизнеса, TELUS International Bulgaria започва национална акция „ Бъди себе си “. Тя цели да стартира разговор за превъзмогване на предразсъдъците в процеса на кандидатстване за работа и се поддържа от редица известни персони, измежду които Влади Ампов-Графа и Прея.

Като първа стъпка компанията показа част на корпоративните политики по наемане, които подсигуряват, че процесът по назначение на нови чиновници е фокусиран напълно върху професионалните качества на претендента. Първата стъпка е напълно онлайн - самостоятелен и справедлив тест за оценка на равнището на притежаване на непознат език и механически умения, едвам след който се минава към изявление онлайн. За да се подсигурява обективността, на претендентите за работа в TELUS International не се задават въпроси от персонален темперамент. Ставайки към този момент част от компанията, тя поддържа тяхното развиване посредством структуриран проект за израстване и надграждане на уменията на всеки чиновник по отношение на самостоятелните му качества, познания и желания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР