Пазарът на труда се нуждае от около 239 339 служители

...
Пазарът на труда се нуждае от около 239 339 служители
Коментари Харесай

Над 70% от работодателите в България не могат да си намерят кадри

Пазарът на труда се нуждае от към 239 339 чиновници и експерти

Над 70% от българските работодатели се затрудняват при намирането на фрагменти. Това е един от главните заключения в първото за тази година изследване на Агенцията по заетостта за пазара на труда и потребностите на работодателите. Изследването обгръща компании от всички 28 области в страната, които оперират в 10 съществени стопански бранша, заяви.

Пазарът на труда се нуждае от към 239 339 чиновници и експерти с умения в разнообразни професионални посоки, което се равнява на близо 10,5% от заетата работна мощ все още. Работодателите споделят, че най-трудно намират готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти и продавач-консултанти.

През идващите 6 месеца 60 842 компании имат планове да търсят и наемат нов личен състав. В съпоставяне с 2021 година броят им се усилва с 2620 или с 4,5%.

През идващите 12 месеца, съгласно отчета, ще се търсят 128 789 експерти с подготовка, добита в междинното обучение. Най-търсените специалности в този интервал ще са: сервитьор-барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, заварчик, електротехник, касиер, действен счетоводител и други

От други 62 905 експерти с дееспособност или висше обучение ще се нуждае българският бизнес. В съпоставяне с миналата година броят на търсените висшисти е повишен с 6300 или с 11,1%. И тази година доктор, здравна сестра, преподавател и водач, не престават да заемат първите позиции измежду най-търсените от работодателите експерти.

47 645 служащи без компетентност ще са нужни в другите стопански браншове през идната година. Тук се следи смъкване на броят им по отношение на година по-рано с 14,5% или 8100 броя.

Основната форма на претовареност в този интервал ще бъде непрекъснат контракт и цялостен работен ден. Въпреки следено повишаване с 0,8% по отношение на 2021 година работодателите, които имат желание да предложат работа от разстояние, са малко - 1580 или 2,6% от тези, които декларират подготвеност да наемат нов личен състав.

Нова вълна на коронавирус пандемията би бил най-сериозният фактор с отрицателно влияние върху проектите за наемане на работна ръка. При подобен сюжет 19,4% от работодателите, които са възнамерявали да наемат личен състав напълно да преустановят търсенето на нов личен състав. Според изследването, ново затваряне би довело да действителна загуба на близо 23,5 хиляди работни места, като най-засегнати ще се окажат нискоквалифицираните служащи, къде се чака отвод за наемане на малко над 10 хиляди служащи.

Най-търсените познания и умения

Самоконтрол и дисциплинираност, както и умения за работа напрегнат, са двете най-търсени от работодателите качества съгласно тазгодишната анкета. Над 85% от всички участници в изследването показват точно умеенето за самоконтрол и дисциплинираност, а две трети от работодателите показват като значими и характерности като еластичност и адаптивност, разпоредителност, работливост, обществени умения и креативност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР