Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички

...
Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички
Коментари Харесай

Васил Велев: Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран


Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на проведена незаконна група. При такава Националната електрическа компания (НЕК) на нас не ни трябват врагове, не ни би трябвало конкуренция. Това разяснява ръководителят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев от името на работодателските организации Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) във връзка на рекордно високите цени на тока за индустрията. Вчера те излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова, напомнят от Нова телевизия.

Васил Велев заяви, че по проблема са сезирани Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и прокуратурата. „ За да ревизират за какво се получава тази обстановка и къде отива, на кой се дават тези поръчки по-късно за балансираща сила, която е 2,5 пъти по-скъпа от тази цена. После има още един мултипликатор, тъй като се задействат енергоблокове, които създават доста повече, в сравнение с е нужно, в сравнение с е несъответствието, а би трябвало да се заплати цялото количество по тази висока цена и в действителност се изземват от предприятията по 400 лева, по 500 лева за мегават час, посредством Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) и НЕК, с цел да се дадат на американски централи, Топлоелектрическа централа " Варна " и Ковачки ", изясни тази заран пред NOVA той.

Работодателите желаят освен оставката на управлението на НЕК, само че и преструктурирането на компанията. Според работодателите съзнателно се основава недостиг на електрическа енергия. " На 7 май имаше обикновено и съответно предложение и естествена цена на тока. След това количеството сила, която НЕК предложи на пазара ден напред беше три пъти по-малко и цените изхвърчаха. В пъти по-висок ток от съседите. Ние имаме 84 евро на мегават час, а всички към нас са на 44 ", сподели Велев.

" При един подобен недостиг се изземват стотици хиляди, милиони дори, за един ден от хората, тъй като като се заплати безценен ток, се заплащат по-малки заплати, или се подвигат цените и хората заплащат по-скъпи артикули. Чрез НЕК, ЕСО се дават тези пари в следствие на американски централи, Топлоелектрическа централа " Варна ", Ковачки, тъй като за идващия ден се основава недостиг, дебаланс. При дебаланс цените са два пъти и половина по-скъпи над тази цена ", изясни той.

Според ръководителя на АИКБ повода е, че България не може да търгува ток в границите на деня. " Всички към нас могат да вършат търговия в границите на деня, само че ние не. Сърбите и румънците търгуват в границите на деня и по тази причина при тях няма такива разминавания ", съобщи Велев. " Не можем да повярваме,че това е от несръчност, тъй като и по този начин да е, е извънредно време да се трансформират нещата ", добави той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР