Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички

...
Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички
Коментари Харесай

Работодатели алармират: Има организирана престъпна група на пазара на ток за бизнеса

" Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на проведена незаконна група. При подобен НЕК, на нас не ни трябват врагове, не ни би трябвало конкуренция ". Това сподели в ефира на " Здравей, България " по Нова телевизия ръководителят на АИКБ Васил Велев от името на работодателските организации БСК, БТПП и КРИБ във връзка на рекордно високите цени на тока за индустрията.

Вчера те излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

По проблема са сезирани КЕВР и прокуратурата, добави Велев. „ За да ревизират за какво се получава тази обстановка и къде отива, на кой се дават тези поръчки по-късно за балансираща сила, която е 2,5 пъти по-скъпа от тази цена. После има още един мултипликатор, тъй като се задействат енергоблокове, които създават доста повече, в сравнение с е нужно, в сравнение с е несъответствието, а би трябвало да се заплати цялото количество по тази висока цена и в действителност се изземват от предприятията по 400 лева, по 500 лева за мегаватчас, посредством ЕСО и НЕК, с цел да се дадат на американски централи, Топлоелектрическа централа „ Варна ” и Ковачки ", изясни той.

Работодателите желаят освен оставката на управлението на НЕК, само че и преструктурирането на компанията

„ НЕК е и публичен снабдител, и производител, и търговец. НЕК има няколко лиценза. Трябва да се раздели по лицензи това сдружение, с цел да има крепко взаимоотношение на пазарни правила. Вътре се омесва всичко и в мътната вода се лови риба ”, съобщи Велев.

Според работодателите съзнателно се основава недостиг на електрическа енергия. „ На 7 май имаше обикновено и съответно предложение и естествена цена на тока. След това количеството сила, която НЕК предложи на пазара ден напред беше три пъти по-малко и цените изхвърчаха. В пъти по-висок ток от съседите. Ние имаме 84 евро на мегаватчас, а всички към нас са на 44 ”, сподели Велев.

 „ При един подобен недостиг се изземват стотици хиляди, милиони дори, за един ден от хората, тъй като като се заплати безценен ток, се заплащат по-малки заплати, или се подвигат цените и хората заплащат по-скъпи артикули. Чрез НЕК, ЕСО се дават тези пари в следствие на американски централи, Топлоелектрическа централа „ Варна ”, Ковачки, тъй като за идващия ден се основава недостиг, дебаланс. При дебаланс цените са два пъти и половина по-скъпи над тази цена ”, изясни той.

Според ръководителя на АИКБ повода е, че България не може да търгува ток в границите на деня. „ Всички към нас могат да вършат търговия в границите на деня, само че ние не. Сърбите и румънците търгуват в границите на деня и по тази причина при тях няма такива разминавания ”, сподели той.

„ Не можем да повярваме,че това е от несръчност, тъй като и по този начин да е, е извънредно време да се трансформират нещата ”, добави Васил Велев.

От началото на седмицата леярна фабрика „ Подем ” в Стара Загора работи на загуба поради високите цени на тока. Това разгласи ръководителят на предприятието Славин Янакиев.

„ Основният въпрос е за какво тъкмо в този интервал, когато страната употребява доста дребна енергийна мощ се стига до тези нараствания на цените. Защо съзнателно се понижат мощностите а държавния и на частните електроцентрали, с цел да се получи неестествен дефицит, за какво го прави НЕК това нещо и най-тревожното е, че тази борса, която се назовава „ Ден напред ” за търговия  електрическа енергия, която може по този начин жестоко да се въздейства върху цените и предлаганите количества, се назовава свободен пазар ”, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР