Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички

...
Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички
Коментари Харесай

В. Велев: Пазарът на ток за бизнеса има признаци на организирана престъпна група

Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на проведена незаконна група. При подобен НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни би трябвало конкуренция. Поискали сме да се самосезират и КЕВР, и прокуратурата, с цел да забележим за какво се стига до тази обстановка.
Това сподели в утринния блок на Нова телевизия ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

На 7 май, след многото празници, имаше обикновено предложение и естествена цена на промишления ток. На идващия ден Националната електрическа компания понижи три пъти количеството предлагана сила и цената изхвърча – в продължение на два дни беше най-високата в Европа - 84 евро на мегават, до момента в който да вземем за пример в Сърбия, Румъния и Унгария беше към 40 евро на мегават, изясни Велев.

Има минимални количества, които би трябвало да се предложат от страната на борсата. За нас съзнателно се основава недостиг, не можем да повярваме, че това е от несръчност. При един подобен недостиг се изземват стотици хиляди, милиони на ден от хората, тъй като, като е по-скъп токът, заплатите са по-малки, а стоките нарастват. Тези големи суми посредством НЕК и Електроенергийния систематичен оператор след това се дават на американските централи, на ТЕЦ-Варна и на Ковачки, съобщи Велев.

По думите му НЕК би трябвало да се преструктурира. Дружеството би трябвало да се раздели по лицензи, тъй като сега в него има едно порочно блудничество – НЕК е и производител и снабдител, и търговец на ток, и в мътна вода се лови риба, сподели още Васил Велев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР