Пазарът на телекомуникационни услуги у нас е изправен пред технологични

...
Пазарът на телекомуникационни услуги у нас е изправен пред технологични
Коментари Харесай

Пазарът на телекомите расте с нови услуги

Пазарът на телекомуникационни услуги у нас е изправен пред софтуерни промени, които трансформират и бизнеса, и навиците на хората. Тримата мобилни оператори регистрираха едно относително сполучливо първо тримесечие на тази година. Най-общо може да се каже, че "Виваком ", "Мтел " и "Теленор България " демонстрираха по-големи доходи за интервала сред януари и март в съпоставяне със същите месеци на 2018-а, само че също по този начин и спад в броя на клиентите. За отбелязване е и стремежът им да усъвършенстват качеството на обслужване и да развиват нови услуги, с цел да отговорят на условията на цифровата епоха. Телекомите влагат в планове, които имат за цел да създадат живота на хората по-лесен, а и българските консуматори да получат достъп да най-иновативните софтуерни решения.

Предстоят и още новости в бранша. Според Тодор Ташев, основен механически шеф на "Мтел ", упованията са 5G стандартът да бъде избран през 2018 година. "Компанията има подготвеност да внедрим технологията незабавно щом са налични устройства, които го поддържат, и разполагаме с нужните честоти “, добавя специалистът. Това ще бъде мрежа на мрежите, която ще сплоти всички съществуващи стандарти и ще разреши развиването на технологиите на бъдещето - свързаната подвижност, цифровата медицина и интелигентните заводи и така нататък

По отношение на клиентите и тримата оператори стартират 2018 година стартира със спад на броя им. Най-много са напусналите продадения към този момент "Теленор ". В края на март норвежкият телеком обслужва 3.111 млн. клиенти, а година по-рано те са били са 3.318 млн., което е отлив от 207 души. Случилото се наподобява разумно поради оповестената договорка през тази година и неизвестностите в политиката на новия притежател. "Мтел " който е част от австрийската A1 Group, губи 131 от клиентите си и те са към този момент 3.959 милиона. Най-слабо наранена е "Виваком " - напуснали са я 40 индивида (до 3.048 млн.) към края на първото тримесечие.

Но със своите 4000 чиновници "Мтел " дава услугите си на най-вече клиенти в сегмента на мобилните услуги. По този индикатор е водеща компания на пазара на телекомуникации в България. А това е по този начин, защото тя предлага мобилни и закрепени услуги, високоскоростен интернет, интерактивна, цифрова и сателитна телевизия, в това число и два лични спортни канала, както и ИКТ решения за бизнеса. Мобилната 4G мрежа на компанията обгръща 97% от популацията на страната, а до 3G имат достъп 99.94% от всички в България. Освен това "Мтел " дава и най-модерната 4.5G технология, която дава опция за транспорт на данни със скорост от 150 Mbps във всички обитаеми места с над 1000 поданици.

Приходите на

"Мтел "

са се повишили с 3.4% през първото тримесечие и са 209 млн. лв.. Тенденцията за растеж на оборота на компанията продължава към този момент втора поредна година, демонстрират оповестените финансови резултати на A1 Group. Една от главните аргументи за по-високите доходи и облага е растежът на паричните приходи от услуги, означават от компанията.

Приходите на "Мтел " от закрепени услуги означават растеж благодарение на екслузивните спортни ТВ канали, на предлагането на спомагателни услуги на съществуващи клиенти и на по-голямото търсене на персонализирани цифрови решения за корпоративни клиенти. В същото време паричните приходи от мобилни услуги остават постоянни. Повече са и приходите в бизнес сегмента, което се дължи главно на растежа в броя на корпоративни клиенти, и това компенсира отрицателния резултат от регулацията на роуминг цените в границите на Европейския съюз.

Средният доход от клиент при "Мтел " нараства до 10.56 лева през първата четвърт на 2018 година - основно поради по-високия междинен доход на клиент в частния сегмент и минимизиране на спада на цените в бизнес сегмента.

Общият брой на клиентите на контракт се усилва леко, което съвсем напълно компенсира спада на клиентите на предплатени услуги, подбуден от смяната в Закона за електронните известия, ограничаваща оптималния брой на предплатени номера, които може да употребява всеки клиент. Абонатите на закрепени телефонни услуги резервират постоянни равнища, като спадът при тях от намаляващата известност бива съвсем напълно обезщетен от растежа на ТВ и интернет услугите.

През тази година "Мтел " ще стане А1, т.е. ще одобри името на австрийската A1 Group, която оперира в седем страни в Европа и е част от четвъртия по величина телеком в света America Movil. През април компанията показа за първи път на българския телеком пазар Smart Home - новаторска услуга за ръководство на дома. С нея потребителите ще могат да ръководят всички устройства и уреди в дома си по отношение на своите потребности и да му обезпечат още по-добра отбрана. Това е първата световна А1 услуга, която телекомът започва у нас.

"Теленор България "

е част от интернационалната "Теленор Груп ", която оперира в 13 страни в Европа и в Азия, стартира добре годината, въпреки че губи мобилни клиенти. Компанията регистрира покачвания по трите най-важни индикатори, като резервира растежа на общите доходи, постъпленията от клиент и на облагата си през първото тримесечие. Увеличението на оборота от активността на норвежкия телеком е най-осезаемо - с 13%, и е към този момент 168 млн. лв.. Новите услуги от сдружението са станали причина да се усили междинният доход от консуматор, като сумата в края на март е 14.20 лева при 12.90 лева за същия интервал на 2017-а.

Телекомът обаче регистрира загубата на 41 хиляди клиенти през първите три месеца на тази година до малко над 3.1 милиона. Едва ли това е резултат от влошено качество на предлаганите услуги. Преди години, когато влезе у нас, "Теленор " притегли много нови клиенти с марката си. По-скоро отливът може да е реакция на оповестената договорка, в която норвежкият притежател излиза от инвестицията си в България. Все отново купувачът PPF Group, следен от чешкия милиардер Петр Келнер, е един от дребните играчи на европейския пазар и чужд у нас.

Както е известно, през март норвежкият телеком разгласи, че ще продаде бизнеса си в България, Сърбия, Унгария и Черна гора на капиталовия фонд на най-богатия човек в Източна Европа. От "Теленор " обявиха, че договорката се чака да бъде завършена през третото тримесечие на тази година.

От трите оператора с най-големи доходи през първото тримесечие е

"Виваком "

демонстрират числата в доклада на компанията. Общо те са 223 млн. лева, което пък е с 5.6% повече от постигнатото за същия интервал на 2017-а. Така компанията резервира лидерска позиция на българския телеком пазар по този индикатор. "Виваком " регистрира най-голямата облага измежду трите телекома у нас, като преди облагане тя е 86 млн. лв..

От компанията допълват, че поредно се усилват приходите от мобилни услуги и в края на март тя реализира близо 30% пазарен дял с сбор клиенти от 3 048 000. От тях 89% са на абонаментен контракт. Делът на приходите от мобилен интернет в оборота от мобилни услуги продължава да се усилва. Принос за позитивната наклонност има разширението на покритието на 4G мрежата на телекома.

Според данни от "Виваком " компанията е оператор номер 1 в даването на най-модерната телевизионна услуга - интерактивна телевизия (IPTV). Почти половината от общо 451 000 клиенти с абонамент за платена телевизия към края на първо тримесечие са избрали тази услуга. Негативна наклонност се следи и при броя клиенти на закрепена телефония от "Виваком " в края на интервала. При клиентите на закрепен интернет обаче компанията регистрира растеж.

"Виваком " уголемява и портфолиото от сателитни услуги за бизнесклиенти през тази година. Това се реализира с новия контракт за партньорство с "Газпром галактически системи ", подписан през месец май

"Българската телекомуникационна компания " ЕАД (с комерсиално име VIVACOM) погаси предварително облигационния си заем в размер на 400 млн. eвро в средата на април. Компанията изтегли облигациите си от формалния лист на търгувани скъпи бумаги на Ирландската фондова борса, където те бяха регистрирани за търговия преди близо пет години. Рефинансирането на дълга се реализира след сполучливо договаряне на банков заем в размер на 345 млн. евро със профсъюз от повече от дузина финансови институции. Условията на заема са доста по-изгодни за телекома спрямо изискванията на облигационната емисия, което ще разреши на компанията да се концентрира върху по-нататъшни вложения в инфраструктура и възстановяване на качеството на услугите си.

Наскоро интернационалната рейтингова организация Moody’s Investors Service (Moody’s) увеличи дълготрайния рейтинг на VIVACOM от "B1 " на "Ba3 ". Оценката е резултат от цялостното показване на компанията като водещ телекомуникационен оператор със мощни пазарни позиции във закрепените услуги и устойчивото повишаване на пазарния дял и приходите в мобилния сегмент, както и упованията за бъдещото й развиване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР