Пазарът на принтери и МФУ в България се доминира от

...
Пазарът на принтери и МФУ в България се доминира от
Коментари Харесай

Принтерският бизнес разчита на нови еко технологии и услуги

Пазарът на принтери и МФУ в България се господства от лазерната технология, като съвсем 59 хиляди са продадените лазерни модели с, а малко над 20,2 хиляди разчитат на мастиленоструйна технология. Само при лазерните устройства в Източна Европа преобладават черно-белите модели, само че делът на цветните пораства непрестанно, в това число в България, като купувачите от ден на ден залагат на модели А4. В Западна Европа пазарът се господства от мастиленоструйната технология, както и от моделите А3, разяснява Ирини Луизу, районен управител на InfoSource за Югоизточна Европа на събитието Solytron Printing Fair 2018. InfoSource прави изследвания на пазара на копири, принтери и МФУ от над 30 години, събирайки данни и от централите на производителите, и от локални източници като дистрибутори и дилъри.

 Петър Иванов, притежател на Solytron България

Петър Иванов, притежател на Solytron България

„ От 2008 година се приказва, че принтерският бизнес е на път да почине, след 2015 година няма да съществува, само че виждаме, че това не е по този начин. Имаше и прогнози, че той ще скочи в пъти. Истината е по средата. Екологичните вреди и изгоди от принтерите също са много оспорвани, съобщи Петър Иванов, притежател на Solytron България. - През последните 2 години се радваме на много добър ИТ бизнес в България спрямо 2009 година Сега отново се предвижда рецесия, въпреки и не толкоз огромна, колкото през 2008 година Какво значи това? Ако сме готови за нея и умеем да се нагаждаме бързо към измененията на пазара, сходна рецесия ще ни даде повече благоприятни условия, в това число за нов бизнес. Посланието ми към вас е да се променяте и се нагаждайте към пазара, не очаквайте той да се нагоди към вас. Бъдете новаторски, влагайте нови хрумвания в бизнеса си, бъдете доста ефикасни, използвайте от ден на ден автоматизация, с цел да осъществят повече доходи с по-малко запаси, изключително човешки “, добави Иванов.

Все повече функционалности и програмен продукт

Пазарът непрестанно се трансформира поради придобивания и сливания като HP и Samsung, Lexmark и други. “Компаниите се пробват да се реорганизират, да свиват личния състав за сметка на директни продажби, пробвайки се да навлязат в бизнеса с контракти, съобщи Ирини Луизу. Производителите купуват софтуерни компании, хоризонтални решения, локализирани решения, пробват се да навлязат със свои решения в редица отвесни сегменти.

 Ирини Луизу, Infosource

Ирини Луизу, Infosource

Софтуерните и стандартизирани работни процеси усилват проникването си в принтерската промишленост. Устройствата имат от ден на ден сканиращи функционалности, улесняващи ръководството на документи. По отношение на SOHO сегмента, таблетите и смарт телефоните мощно ограничиха печата, само че към този момент има стабилизиране, изключително откакто производителите улесниха печата от мобилни устройства. „ Има вътрешна конкуренция сред лазерни и мастиленоструйни модели в самите марки. Лазерът се избира към момента за офиса, само че фирмите се пробват да подобрят А3 и А4 моделите си с мастиленоструйна технология. Не може да се пренебрегне и пазарът на машини втора употреба, както и сивият пазар и съвместимите консумативи. Компаниите обаче навлизат от ден на ден в MPS бизнеса, предоставяйки решения на потребителите “, добави Луизу.

Продажбите на независими принтери (т.нар.SFP) спадат все по-бързо, в това число в България, а нараства търсенето на по-бързи многофункционални машини (МФУ) със скорост на щемпел 30 страници в минута и по-бързи. Премиум продуктите за офиса са насочени към А3 в Западна Европа, до момента в който в Източна Европа обичайно се избират А4 моделите. Все отново скоростите порастват непрестанно, като производителите пускат все по-бързи печатащи механизми. До 1-2 години чернобелите МФУ със скорости 40-59 ppm, даже 60-89 ppm ще преобладават като пазарен дял, а при цветните най-търсена ще е категорията 20-29 ppm.

Печатът като услуга

Според проучване на Quocirca до 2025 година няма да спрат хората да печатат. Мобилният щемпел ще пораства, защото 60% от работната мощ ще е мобилна. През 2017 този дял е 36%. „ Интернет на нещата, облакът, разбор на данни и изкуственият разсъдък ще напредват бързо, към този момент имаме уеб основани приложения за печата. Сигурността, основана на автентификация, става значим фактор за всички клиенти “, съобщи Ива Тотева, управител продажби в Brother България . Само за Източна Европа компанията предлага специфични модели с така наречен Tonner benefit. Тези принтери са малко по-скъпи, само че истинските им консумативи са доста по-евтини. Според нея дилърите от ден на ден би трябвало да се преориентира от продажба на устройства към цялостни решения, цена на копие и други бизнес модели. „ От транзакции ще се минава към контракти – управляеми услуги за печата (MPS), 57% от дребните компании (до 10 служители) ще преминат към MPS (до 10 служители) “, цитира тя проучването на Quocirca.

 Ива Тотева, управител продажби в Brother България.

Ива Тотева, управител продажби в Brother България.

От 75 години Xerox внедрява иноватини технологии, улеснява работата на хората, тъй че те да са по-ефективни и продуктивни. Дори настолния клас има всички нововъведения за висок клас машини, съобщи Андрей Андреев, систематичен аналитик в Xerox България. Технологията ConnectKey на Xerox, която съставлява контролер във всички 29 продукта в продуктовото портфолио на компанията, е годен от най-малките принтери до най-голямото МФУ.

 Ива Тотева, управител продажби в Brother България.

Софтуерното портфолио на Xerox

„ Това е общ брой от хардуер и програмен продукт, който посреща потребностите на клиентите от нормално прекопирване и щемпел до съвременни бизнес функционалности. Това е стъпка напред с 5 значими аспекта - подсъзнателен потребителски интерфейс, сходен на работа със смартфон; връзка с облака и огромни благоприятни условия за мобилен печат; сигурност, включително криптиране на дисковете, замазване на информацията, поддръжка на протокол 802.1X. Платформата обезпечава услуги от ново потомство - серия от принадлежности, тъй че всяка машина изпраща в облака информация за консумативи, за броячи, за неточности. Следи се какво е положението на машините и се вземат съответните ограничения. „ Платформата открива нови благоприятни условия. Точно както телефонът се употребява от ден на ден за бизнес цели, по този начин и принтерите дават огромни благоприятни условия за обслужване на разнообразни бизнес процеси, за голямо количества приложения “, разяснява Андреев. Сред тях са DocuShare за ръководство на документи, софтуери на Nuance за делене на документи по баркод. „ С работен развой фактурите, писмата и други документи се изпращат автоматизирано в съответната директория “, изясни той. Приложенията са налични в App Gallery, откъдето те могат да се изтеглят (някои са безвъзмездни, други са платени). Наличен е заплатен преводач на Abbey, който може да „ хване “ документ на японски, подложен в скенера на машината, и да го отпечата преведен на британски.

Иновации се форсират,

добави Георги Филипов, бизнес управител за дистрибуция на HP . Портфолиото на компанията е доста необятно, изключително след придобиването на принтерския бизнес нa Samsung. Така HP разполага с модел за всеки вид клиент - от принтери за 60 лева до скъпи индустриални машини.

“За HP категорията 3D трансформацията е значима наклонност. Инвестираме доста в тази област, внедряваме наши машини в индустриалната част, в огромни автомобилни концерни, във заводи за дрехи, в компании, създаващи протези “, изясни Филипов. Според него през днешния ден живеем в смесена действителност, един тип конфликт сред физическия и цифровия свят. В света на принтерите това също се следи – имаме медия, която се сканира, информацията от нея се придвижва в цифровия свят, обработва се и по-късно се връща за печатане още веднъж във физическия свят. „ HP Lab мисли тъкмо в тази тенденция. Всички артикули на HP са основани на тази визия за смесената действителност. Всъщност принтерът е метод да се преоткрие шерването на информацията “, добави Филипов. Сравнително неотдавна HP предлага и модели с новата система за непрестанно подаване на мастило (Continuous Ink Supply System – CISS), която понижава доста разноските за мастиленоструен щемпел. „ Дали продавате на клиента лазерна или мастиленоструйна машина, значимо е тя да му прави работа “, разяснява експертът.

 CISS

CISS основаните модели на HP

Всъщност технологията CISS, която употребява друг вид пълнители с мастило, се предлага от няколко години от японските производители Epson и Brother. Тя е доста по-икономична и енергоефективна. „ Бизнес inkjet моделите ни са с 96% по-енергоефективни, отделят 94% по-малко отпадък и с 92% по-малко нездравословни излъчвания “, разяснява Владимир Георгиев, управител „ Бизнес артикули “ на Epson за България. През 2018 година компанията пусна и два нови модела EcoTank от 7 серия, които имат документ, че отпечатаното с тях устоя до 300 години. „ Бъдещето принадлежи на мастиленоструйната технология. Такъв принтер „ харчи “ по 20 вата, а при изпичането лазерният употребява най-малко 900 вата “, съобщи Георгиев. Epson предлага моделите RIPS, употребяващи специфични консумативи и SDS дистрибуция. Печатащата глава с технология PrecisionCore дава опция при задръстване на дюза прилежащите две да пускат по-големи капки.

 Мастиленоструйната технология на Epson е извънредно енергоефективна

Мастиленоструйната технология на Epson е извънредно енергоефективна

Lexmark , от своя страна, се концентрира върху усъвършенстването на лазерните си принтери и МФУ. „ Основните ни старания в региона на по-лесната приложимост (интерфейс eTask), като универсалният драйвер самичък разпознава модела, съобщи Бранимир Иванов, управител сътрудници в Lexmark International България. Производителността на машините е обвързвана освен с параметри като скорост и натовареност, а и какъв брой време машината престоява в сервиза, за какъв брой време се сменят съставни елементи като фюзери и барабани стават бързо. “ Качеството на принтерите е тествано от милиони тествания, като всеки клиент може да печата с резолюция 1200 на 1200, само че тогава се използва повече тонер. Компанията от години употребява двукомпонентна система - тонер и тъпан, за чернобелите си устройства, а при цветните системата е 3-компонентна - тонер, тъпан и девелопър. „ Гъвкавостта, т.е. всяко устройство да се съобрази с потребностите на клиента, лесна смяна на фърмуера и връзка с бизнес приложенията улесняват бизнеса при работа с Lexmark”, съобщи Иванов. Решенията на Lexmark от високия клас (7-а и 8-а серия) обезпечават и самодейна диагностика – сензори, които известяват за бъдеща поява на проблем.

 Лесната замяна на консумативи е измежду огромните преимущества на Lexmark

Лесната замяна на консумативи е измежду огромните преимущества на Lexmark

Сигурност е още една област, върху която натъртват всички производители. „ Доскоро сигурността не се разясняваше във връзка с периферията. След всеобщи хакерски офанзиви към периферията, тематиката стана настояща, разяснява Бранимир Иванов. - В машините на Lexmark се внедряват решения за сигурност, безвъзмездни и за най-ниския клас, в това число пречистване по портовe, отбрана от вируси. Освен това Secure Document Monitor следи в действително време какви документи минават през машината, дефинира степента на конфиденциалност на документа “, добави Иванов.

 Скенерът на Fujitsu ScanSnap SV600 e предопределен за дигитализиране на книги, като софтуерно отстранява от изображението прегъването в средата и други

Скенерът на Fujitsu ScanSnap SV600 e предопределен за дигитализиране на книги, като софтуерно отстранява от изображението прегъването в средата и други

Сканиране на документи за по-лесно предпазване и разкриване на информацията обезпечава Fujitsu. “Нaвлиза облачното предпазване, достъп до данните от всяко място, увеличение успеваемостта на работа, за по-кратко време се намира нужната информация “, съобщи Петър Пенчев, управител за обслужване на сътрудниците във Fujitsu за България, Македония, Албания и Косово. „ Имаме 50 година опит, доста клиенти и най-голяма база документни скенери. На всеки артикул се прави дълъг тест, преди да бъде опакован. Японска акуратност и предпочитание за качествени артикули. В производството се употребяват профилирани роботи, сходно на автомобилната индустрия “, добави той. Например най-малкият модел fi-65F сканира за 1 секунди персонални документи и паспорти с резолюция 300 dpi. Софтуерният пакет Scanner Central Admin Suite дава опция за следене на статуса на устройствата в цялата организация, на консумативите, автоматизирано възобновяване на драйверите.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР