Пазарът на принтери и МФУ в България се доминира от

Пазарът на принтери и МФУ в България се доминира от ...

Принтерският бизнес разчита на нови еко технологии и услуги.


Пазарът на принтери и МФУ в България се доминира от лазерната технология, като почти 59 хиляди са продадените лазерни модели с, а малко над 20,2 хиляди разчитат на мастиленоструйна технология. Само при лазерните устройства в Източна Европа доминират черно-белите модели, но делът на цветните расте непрекъснато, включително в България, като купувачите все повече залагат на модели А4. В Западна Европа пазарът се доминира от мастиленоструйната технология, както и от моделите А3, коментира Ирини Луизу, регионален мениджър на InfoSource за Югоизточна Европа на събитието Solytron Printing Fair 2018. InfoSource прави проучвания на пазара на копири, принтери и МФУ от над 30 години, събирайки данни и от централите на производителите, и от местни източници като дистрибутори и дилъри.

Петър Иванов, собственик на Solytron България

Петър Иванов, собственик на Solytron България

„От 2008 г. се говори, че принтерският бизнес е на път да умре, след 2015 г. няма да съществува, но виждаме, че това не е така. Имаше и прогнози, че той ще скочи в пъти. Истината е по средата. Екологичните вреди и ползи от принтерите също са доста оспорвани, заяви Петър Иванов, собственик на Solytron България. - През последните 2 години се радваме на доста добър ИТ бизнес в България в сравнение с 2009 г. Сега пак се прогнозира криза, макар и не толкова голяма, колкото през 2008 г. Какво означава това? Ако сме подготвени за нея и умеем да се нагаждаме бързо към промените на пазара, подобна криза ще ни даде повече възможности, включително за нов бизнес. Посланието ми към вас е да се променяте и се нагаждайте към пазара, не очаквайте той да се нагоди към вас. Бъдете иновативни, влагайте нови идеи в бизнеса си, бъдете много ефективни, използвайте все повече автоматизация, за да реализират повече приходи с по-малко ресурси, особено човешки“, допълни Иванов.

 

Все повече функции и софтуер

Пазарът непрекъснато се променя заради придобивания и сливания като HP и Samsung, Lexmark и други. “Компаниите се опитват да се реорганизират, да свиват персонала за сметка на директни продажби, опитвайки се да навлязат в бизнеса с договори, заяви Ирини Луизу. Производителите купуват софтуерни компании, хоризонтални решения, локализирани решения, опитват се да навлязат със свои решения в редица вертикални сегменти.

Ирини Луизу, Infosource

Ирини Луизу, Infosource

Софтуерните и стандартизирани работни процеси увеличават проникването си в принтерската индустрия. Устройствата имат все повече сканиращи функции, улесняващи управлението на документи. По отношение на SOHO сегмента, таблетите и смартфоните силно ограничиха печата, но вече има стабилизиране, особено след като производителите улесниха печата от мобилни устройства. „Има вътрешна конкуренция между лазерни и мастиленоструйни модели в самите брандове. Лазерът се предпочита все още за офиса, но компаниите се опитват да подобрят А3 и А4 моделите си с мастиленоструйна технология. Не може да се пренебрегне и пазарът на машини втора ръка, както и сивият пазар и съвместимите консумативи. Компаниите обаче навлизат все повече в MPS бизнеса, предоставяйки решения на потребителите“, допълни Луизу.

Продажбите на самостоятелни принтери (т.нар.SFP) спадат все по-бързо, включително в България, а нараства търсенето на по-бързи многофункционални машини (МФУ) със скорост на печат 30 страници в минута и по-бързи. Премиум продуктите за офиса са ориентирани към А3 в Западна Европа, докато в Източна Европа традиционно се предпочитат А4 моделите. Все пак скоростите растат непрекъснато, като производителите пускат все по-бързи печатащи механизми. До 1-2 години чернобелите МФУ със скорости 40-59 ppm, дори 60-89 ppm ще доминират като пазарен дял, а при цветните най-търсена ще е категорията 20-29 ppm.

 

Печатът като услуга

Според изследване на Quocirca до 2025 г. няма да спрат хората да печатат. Мобилният печат ще расте, тъй като 60% от работната сила ще е мобилна. През 2017 този дял е 36%. „Интернет на нещата, облакът, анализ на данни и изкуственият интелект ще напредват бързо, вече имаме уеб базирани приложения за печата. Сигурността, базирана на автентификация, става важен фактор за всички клиенти“, заяви Ива Тотева, мениджър продажби в Brother България. Само за Източна Европа компанията предлага специални модели с т.нар. Tonner benefit. Тези принтери са малко по-скъпи, но оригиналните им консумативи са значително по-евтини. Според нея дилърите все повече трябва да се преориентира от продажба на устройства към цялостни решения, цена на копие и други бизнес модели. „От транзакции ще се преминава към договори – управляеми услуги за печата (MPS), 57% от малките фирми (до 10 служители) ще преминат към MPS (до 10 служители)“, цитира тя изследването на Quocirca.

Ива Тотева, мениджър продажби в Brother България.

Ива Тотева, мениджър продажби в Brother България.

От 75 години Xerox внедрява иноватини технологии, улеснява работата на хората, така че те да са по-ефективни и продуктивни. Дори настолния клас има всички иновации за висок клас машини, заяви Андрей Андреев, системен аналитик в Xerox България. Технологията ConnectKey на Xerox, която представлява контролер във всички 29 продукта в продуктовото портфолио на компанията, е валиден от най-малките принтери до най-голямото МФУ.

Ива Тотева, мениджър продажби в Brother България.

Софтуерното портфолио на Xerox

„Това е сбор от хардуер и софтуер, който посреща нуждите на клиентите от обикновено копиране и печат до модерни бизнес функционалности. Това е стъпка напред с 5 важни аспекта - интуитивен потребителски интерфейс, подобен на работа със смартфон; връзка с облака и големи възможности за мобилен печат; сигурност, вкл. криптиране на дисковете, замазване на информацията, поддръжка на протокол 802.1X. Платформата осигурява услуги от ново поколение - серия от инструменти, така че всяка машина изпраща в облака информация за консумативи, за броячи, за грешки. Следи се какво е състоянието на машините и се вземат съответните мерки. „Платформата открива нови възможности. Точно както телефонът се ползва все повече за бизнес цели, така и принтерите дават големи възможности за обслужване на различни бизнес процеси, за огромно количества приложения“, коментира Андреев. Сред тях са DocuShare за управление на документи, софтуери на Nuance за разделяне на документи по баркод. „С работен процес фактурите, писмата и други документи се изпращат автоматично в съответната папка“, обясни той. Приложенията са налични в App Gallery, откъдето те могат да се изтеглят (някои са безплатни, други са платени). Наличен е платен преводач на Abbey, който може да „хване“ документ на японски, поставен в скенера на машината, и да го отпечата преведен на английски.

 

Иновации се ускоряват,

допълни Георги Филипов, бизнес мениджър за дистрибуция на HP. Портфолиото на компанията е много широко, особено след придобиването на принтерския бизнес нa Samsung. Така HP разполага с модел за всеки тип клиент - от принтери за 60 лв. до скъпи производствени машини.

“За HP категорията 3D трансформацията е важна тенденция. Инвестираме много в тази област, внедряваме наши машини в производствената част, в големи автомобилни концерни, във фабрики за облекла, в компании, създаващи протези“, обясни Филипов. Според него днес живеем в смесена реалност, един вид сблъсък между физическия и дигиталния свят. В света на принтерите това също се наблюдава – имаме медия, която се сканира, информацията от нея се пренася в дигиталния свят, обработва се и след това се връща за отпечатване отново във физическия свят. „HP Lab мисли точно в тази насока. Всички продукти на HP са базирани на тази визия за смесената реалност. Всъщност принтерът е начин да се преоткрие споделянето на информацията“, допълни Филипов. Сравнително отскоро HP предлага и модели с новата система за непрекъснато подаване на мастило (Continuous Ink Supply System – CISS), която намалява значително разходите за мастиленоструен печат. „Дали продавате на клиента лазерна или мастиленоструйна машина, важно е тя да му върши работа“, коментира специалистът.

CISS

CISS базираните модели на HP

Всъщност технологията CISS, която използва различен тип пълнители с мастило, се предлага от няколко години от японските производители Epson и Brother. Тя е много по-икономична и енергоефективна. „Бизнес inkjet моделите ни са с 96% по-енергоефективни, отделят 94% по-малко боклук и с 92% по-малко вредни емисии“, коментира Владимир Георгиев, мениджър „Бизнес продукти“ на Epson за България. През 2018 г. компанията пусна и два нови модела EcoTank от 7 серия, които имат сертификат, че отпечатаното с тях издържа до 300 години. „Бъдещето принадлежи на мастиленоструйната технология. Такъв принтер „харчи“ по 20 вата, а при изпичането лазерният консумира поне 900 вата“, заяви Георгиев. Epson предлага моделите RIPS, използващи специални консумативи и SDS дистрибуция. Печатащата глава с технология PrecisionCore дава възможност при запушване на дюза съседните две да пускат по-големи капки.

Мастиленоструйната технология на Epson е изключително енергоефективна

Мастиленоструйната технология  на Epson е изключително енергоефективна

Lexmark, от своя страна, се фокусира върху оптимизирането на лазерните си принтери и МФУ. „Основните ни усилия в областта на по-лесната употреба (интерфейс eTask), като универсалният драйвер сам разпознава модела, заяви Бранимир Иванов, мениджър партньори в Lexmark International България. Производителността на машините е свързана не само с параметри като скорост и натовареност, а и колко време машината престоява в сервиза, за колко време се сменят компоненти като фюзери и барабани стават бързо.“ Качеството на принтерите е проверено от милиони тествания, като всеки клиент може да печата с резолюция 1200 на 1200, но тогава се потребява повече тонер. Компанията от години използва двукомпонентна система - тонер и барабан, за чернобелите си устройства, а при цветните системата е 3-компонентна - тонер , барабан и девелопър. „Гъвкавостта, т.е. всяко устройство да се съобрази с нуждите на клиента, лесна промяна на фърмуера и връзка с бизнес приложенията улесняват бизнеса при работа с Lexmark”, заяви Иванов. Решенията на Lexmark от високия клас (7-а и 8-а серия) осигуряват и проактивна диагностика – датчици, които известяват за бъдеща поява на проблем.

Лесната подмяна на консумативи е сред големите предимства на Lexmark

Лесната подмяна на консумативи е сред големите предимства на Lexmark

Сигурност е още една област, върху която наблягат всички производители. „Доскоро сигурността не се коментираше по отношение на периферията. След масови хакерски атаки към периферията, темата стана актуална, коментира Бранимир Иванов. - В машините на Lexmark се внедряват решения за сигурност, безплатни и за най-ниския клас, включително филтриране по портовe, защита от вируси. Освен това Secure Document Monitor следи в реално време какви документи минават през машината, определя степента на конфиденциалност на документа“, допълни Иванов.

Скенерът на Fujitsu ScanSnap SV600 e предназначен за дигитализиране на книги, като софтуерно премахва от изображението прегъването в средата и др.

Скенерът на Fujitsu ScanSnap SV600 e предназначен за дигитализиране на книги, като софтуерно премахва от изображението прегъването в средата и др.

Сканиране на документи за по-лесно съхранение и откриване на информацията осигурява Fujitsu. “Нaвлиза облачното съхранение, достъп до данните от всяко място, увеличаване ефективността на работа, за по-кратко време се намира нужната информация“, заяви Петър Пенчев, мениджър за обслужване на партньорите във Fujitsu за България, Македония, Албания и Косово. „Имаме 50 г. опит, много клиенти и най-голяма база документни скенери. На всеки продукт се прави дълъг тест, преди да бъде опакован. Японска точност и желание за качествени продукти. В производството се използват специализирани роботи, подобно на автомобилната промишленост“, добави той. Например най-малкият модел fi-65F сканира за 1 секунди лични документи и паспорти с резолюция 300 dpi. Софтуерният пакет Scanner Central Admin Suite дава възможност за следене на статуса на устройствата в цялата организация, на консумативите, автоматично обновяване на драйверите.

Източник: computerworld.bg