Пазарът на петрол в световен мащаб беше нестабилен и преди

...
Пазарът на петрол в световен мащаб беше нестабилен и преди
Коментари Харесай

Предстои ли ни петролна криза като тази от 1973-а?

Пазарът на нефт в международен мащаб беше неустойчив и преди съветската инвазия в Украйна, само че войната и последствията върху доставките на недопечен нефт и цените на силата имат капацитета да доведат до потрес в предлагането, съпоставим с петролната рецесия от 1973 година Тогава членовете на Организацията на арабските страни експортьорки на нефт или OAPEC (арабските страни членки на ОПЕК и Египет, Сирия, Тунис) постановат петролно ембарго. Това е първата петролна рецесия, в която цената на барел се повишава най-малко четири пъти в границите на няколко месеца. Цените на петрола в никакъв случай повече не се връщат на нивата от преди тази рецесия.

Сега запасите от нефт в огромните консуматори, в това число в Съединените щати, падат към този момент от месеци на фона на възстановяващото се търсене.

ОПЕК+ прибавя едвам 400 000 барела дневно към производството на нефт на групата всеки месец. От месеци нарастването на производството обаче е под 400 000 барела дневно - доста производители от ОПЕК+ нямат нито потенциал, нито вършат вложения, с цел да усилят производството до квотите.

Още през януари огромните капиталови банки започнаха да предвиждат, че петролът може да доближи 100 $ за барел тази година, написа Oilprice.

След като Русия нахлу в Украйна, цените бързо надминаха 100 $ за барел. Вече даже има догатки, че може да доближи 150 $ за барел. Много европейски търговци заобикалят да купуват съветски нефт. Китай може да не е в положение да поеме всички размери, които биха отишли ​​за Европа.

Русия ще би трябвало да прекъсне част от производството си на нефт, тъй като няма да може да продаде всички размери. Дори преди възбраната на Съединени американски щати за импорт на сила от Русия, търговията с съветски артикули не бе желана от доста играчи в бранша.

Войната в Украйна сътвори съвършена стихия за внезапното повишаване на цените на петрола.

Енергийната рецесия през днешния ден е " сравнима с петролния потрес от 1973 година " Това съобщи министърът на стопанската система и финансите на Франция Бруно Льо Мер.

" През 1973 година станахме очевидци на инфлационен потрес. Централните покачиха всеобщо своите лихвените проценти, което спря растежа ", разяснява Льо Мер. По думите му светът би желал да избегне сходна стагфлация тази година.

Лек против високите цени на петрола може да бъде спад в търсенето, Или ОПЕК+ да запълни " празнината " от Русия, което значи, че производителите Саудитска Арабия и ОАЕ би трябвало да са подготвени да усилят производството.

" Смятаме, че цените би трябвало да се усилят до 120 $ за барел и да останат такива продължение на месеци, с цел да подтикват спадът в търсенето ", сподели Наташа Кънева oт JP Morgan.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР