Пазарът на недвижими имоти преминава основно през 3 състояния. Това

...
Пазарът на недвижими имоти преминава основно през 3 състояния. Това
Коментари Харесай

Пазарът на имоти: Депресия, възстановяване или бум

Пазарът на недвижими парцели минава главно през 3 положения. Това са фаза на меланхолия, фаза на възобновяване и фаза на взрив. Присъщо за стадия на депресията е понижаване на броя на подписаните покупко-продажби, а оттова и на цените на парцелите. Фазата на възобновяване се характеризира с последователното повишаване на цените на парцелите и растеж в търсенето. Когато цените доближат най-големия си връх, значи че към този момент сме достигнали така наречен взрив, особено, за който е и засиленото търсене на парцели за покупка.  

Безспорно фактори като обезценяването на парите, общото повишаване на живота, както и непредвидимите здравни, стопански и обществени промени въздействат върху развиването на редица сфери от публичния живот. Имотният бранш не прави изключение, защото той е директно обвързван, както с приходите на хората, по този начин и с политиките на банките по отношение на отпущането на заем за покупка на личен дом. Всички тези процеси оказват въздействие върху държанието на купувачи и продавачи, което влияе и върху броя  на подписаните покупко-продажби, и на цените на жилищните парцели, демонстрира разбор на Адрес.  

В момента има 3 водещи трендове на пазара на недвижими парцели:

1. Лихвите по заемите сега са на исторически ниски равнища  

Повишаването на цените на парцелите неизбежно оказва въздействие върху междинния размер на ипотечните заеми. Ако през миналата 2020 година, междинният размер на ипотечните заеми е бил към 108 хиляди лева, то през 2021 година, тази сума е достигнала 124 хиляди лева За първата половина от тази година, междинният размер на заемите е доближил сумата от 150 хиляди лева, като стойностите в столицата стигат до малко над 200 хиляди лева Рязкото повишаване на цените на жилищата оказва най-силно въздействие върху достъпността на парцелите на хората с по-ниски приходи – вследствие на което, те стават по-недостъпни за тази група от обществото. 

Наскоро Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи, че тази година ще вдигне главната рента два пъти. Първото покачване е с 0,25% още през юли, а идващото е планувано за през месец септември. Очакванията на банковите специалисти са Българската национална банка (БНБ) да последва тази политика. Заради огромната конкуренция сред банките в България, анализаторите настояват, че те ще бъдат доста деликатни с налагането на промени върху лихвените проценти. Все отново, спрямо останалите страни, България продължава да поддържа ниски лихви по заемите. У нас междинното ниво е сред 2,10% и 2,50%. За разлика от нашите съседи, където лихвите са от порядъка на 6% за Сърбия, Гърция – 4% и Румъния – 5%. Така българските купувачи разполагат с още известно време, в което могат да се възползват от ниските лихви по ипотечните заеми и да подхващат стъпки към закупуване на личен дом чрез външно финансиране. 

2. Продавачите работят към възстановяване на ценовите предложения  

Основните фактори, оказващи въздействие върху цените на парцелите са търсенето и предлагането. Колкото по-голямо е търсенето, толкоз повече ще се следи растеж в цените на парцелите. И противоположното – с намаляването на търсенето от страна на купувачите и цените на парцелите ще вървят надолу. В момента се намираме в обстановка, в която търсенето е достигнало до равнищата на предлагането. Това на процедура значи, че цените на парцелите ще се задържат на по-стабилни равнища. В случай че предлагането изпревари търсенето, ще се доближи до спад на подписаните покупко-продажби, а цените на парцелите ще тръгнат последователно надолу.

Жилищните парцели, намиращи се в по-непредпочитани от купувачите региони или в по-старите жилищни здания, са достигнали лимита на вероятната си цена, която няма накъде повече да нараства. Така купувачите остават водени от преимуществата на парцела, в това число неговата местоположението като решаващи за вземането на решение за покупка на жилище. По този метод ще се следи наклонност към промяна на ценовите предложения от страна на продавачите. Тя ще стартира в началото от по-непривлекателните парцели, само че последователно по-късно ще паднат цените и на останалите типове жилища.  Освен от задържането на цените на парцелите в едни по-стабилни равнища, хората, решили да закупят парцел за живеене могат да се възползват и от по-ниската цена на заемния паричен запас. 



3. Инвеститорите оферират закрепени цени при покупка " на зелено “ 


Според данните на Националния статистически институт в България на година се вкарват приблизително сред 12 хиляди и 15 хиляди жилища в употреба. Това прави към 2,23 жилищни парцела на 1000 души население. За съпоставяне, междинните стойности в Европа по този индикатор са над 4. Това на процедура значи, че обратно на разбиранията, че у нас се строи доста, статистиката демонстрира по-ниски стойности, съпоставено с тези в останалите европейски страни.

Обикновено купувачите на жилища " на зелено “, ползващи външно финансиране чрез ипотечен заем, могат да бъдат по-спокойни по отношение на качеството на осъществяването на плановете. Някои банки отпускат заеми за покупка на парцел на първичния пазар единствено, когато се отнася за покупка на парцел от вложител с потвърден опит в сферата и добра известност. Част от тях оферират финансиране и на стадий недодялан градеж, само че след изчерпателен разбор, показващ до какъв брой надеждна е дадената строителна компания за довеждане докрай на плана в авансово избрания период. По този метод точно банковата институция дава гаранция на купувача, че тя ще управлява строителния развой и изразходването на средствата. 

Не всички вложители, предлагащи на примитивен пазар залагат клаузи в договорите си за смяна на крайната цена на парцела. Именно този фактор, в допълнение към следения строителен развой от банката носи спомагателна сигурност и успокоение на купувачите на парцели " на зелено “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР