Пазарът на недвижими имоти е сложен, изисква големи капитали и

...
Пазарът на недвижими имоти е сложен, изисква големи капитали и
Коментари Харесай

Кой за какво играе на пазара на имоти

Пазарът на недвижими парцели е комплициран, изисква огромни капитали и всяка неточност коства забележителна загуба. Движението на цените на този пазар нормално е постепенно. Основен фактор за промени в този вид пазар са вложителите в него. Следователно разбирането на пазарите на недвижими парцели би трябвало да се корени в разбирането на главните участници, както и на техните претекстове да са в него. Ще разгледаме тези фактори:

Инвестиционна мотивация

Най-важната характерност, на основата на която можем да разграничим вложителите в недвижими парцели, е техният капиталов претекст. Всички вложители купуват недвижими парцели. Въпреки това, не всички го вършат, водени от едни и същи претекстове и аргументи. Нека разгледаме трите съществени категории вложители на пазара.

Крайни консуматори: Това е най-често срещаната категория вложители, която ще намерите на пазара на недвижими парцели. Обикновено хората купуват лични жилища. Те имат желание да останат в парцела в продължение на десетилетия. Това трансформира отношението им към инвестицията. Те не гледат на недвижимите парцели като на чисто финансово решение. Те го преглеждат като избор на метод на живот. Това е по този начин, тъй като те ще населяват парцела всеки ден. Следователно, фактори като улеснения за живота наоколо, както и дистанцията, належащо за пътешестване до работа, стават извънредно значими. Търсенето на този вид вложители може да се предвижда въз основата на това къде сега се намират или се чака да бъдат в близко бъдеще – развиване на нов бранш в даден регион, да вземем за пример.

Спекулантите: Това са вложители, които ненапълно погрешно носят названието „ вложители “. Те дават неприятно име на сектора. Това е по този начин, тъй като в случай че четете техните блогове и вярвате на техните тактики, ще помислите, че една комплицирана интервенция като инвестиция в недвижими парцели е лесна работа и не изисква кой знае какви знания. Това са хората, които настояват, че са създали един милион $ за 4 години, без никакви лични вложения, просто са „ превъртяли “ няколко недвижими парцела. Истината е, че такива резултати съвсем в никакъв случай не се получават. Инвестицията в недвижими парцели е остаряла капиталова игра, която се изплаща най-вече в дълготраен проект. Повечето от тези спекуланти са или хора, които се пробват да създадат бързи пари, като продават своята „ сигурна тактика за облага от недвижими парцели “, или хора, които са станали жертва на подобен вид вложители и в действителност се пробват да приложат тези тактики на пазара! Тази категория вложители беше мъчно да се откри единствено преди няколко години. Но напоследък те станаха доста постоянно срещани.

Дългосрочни вложители: И най-после, имаме дълготрайни вложители в недвижими парцели. Подобно на " спекулантите ", тези хора също влагат в пазара на недвижими парцели, с цел да печелят пари. Въпреки това, техните решения не са краткосрочни. Те схващат, че недвижимите парцели са постепенно движещи се, неликвидни активи, които непрестанно порастват в стойност през няколко години. Много корпорации също участват в капиталовия бизнес с недвижими парцели.

Степен на надзор

Категорията на дълготрайните вложители може да бъде в допълнение разграничена на още две категории. Тези категории се разграничават въз основа на степента на надзор, който упражняват върху въпросния парцел.

Активни вложители: Някои дълготрайни вложители избират сами да ръководят парцела си. Те са тези, които правят поправки, намират наемателите и отдават чартърен. Също по този начин, те могат да бъдат интензивно включени в процеса на ръководство на собствеността си, с цел да подсигуряват, че наемателите съблюдават поетите задължения. Тъй като те интензивно вземат участие в капиталовия развой, те се назовават дейни вложители.

Пасивни Инвеститори: Има и други дълготрайни вложители, които имат недвижими парцели. Те не са директно ангажирани с ръководството на парцелите си, по отношение на техните ежедневни потребности. За да създадат това, те или наемат чиновници, или наемат професионални компании за ръководство на недвижими парцели. На процедура не играят никаква роля в поддържането на собствеността си, заради което се назовават пасивни вложители. Те обезпечават паричния поток за финансиране на парцела и взимат минимално решения, по отношение на ръководството.

Юридическо или физическо лице

И най-после, типът на вложителите в недвижими парцели може също да бъде разделен въз основа на типа притежател – юридически или физическо лице. Определянето на този тип вложител е от голяма важност, тъй като дефинира размера на отговорността, която лицето има.

Физически лица вложители: Повечето от вложителите на пазара на недвижими парцели са физически лица. Физическите лица в България имат неограничена отговорност. Това значи, че в случай че те поемат ипотека върху една къща и не я изпълнят, техните други активи могат да бъдат премахнати, с цел да се компенсира загубата, до цялостното погасяване на дълга.

Юридически лица вложители: Има доста компании, които влагат в пазара на недвижими парцели. За разлика от физическите лица, този вид вложители имат механизми на рестарт, посредством банкрут и са с лимитирана отговорност във връзка с вложенията, които вършат.

Предполага се, че вложенията са финансови решения. Но в действителния живот хората вземат решенията за вложения и прочувствено – те са прочувствено привързани към домовете си или към концепцията за дом, да вземем за пример. Затова следва да се прегледат и другите поведенчески модели, които имат вложителите.

 
Автор: Данаил Наков
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР