Пазарът на наеми през първите месеци на годината остава сравнително

...
Пазарът на наеми през първите месеци на годината остава сравнително
Коментари Харесай

Липсата на предлагане движи нагоре наемите на търговските площи в София

Пазарът на наеми през първите месеци на годината остава относително деен. Благодарение на позитивната икономическа вероятност в страната, доста търговци смятат сегашния миг за подобаващ за разширение на комерсиалните си обекти, пишат в собствен разбор Cushman & Wakefield Forton. Растящите приходи в страната са следвани от повишаване на потреблението, основно за развиването на пазара на търговски площи.

" Наемите на първокласни площи - в комерсиалните центрове и търговски улици в София се движат гладко нагоре заради неналичието на ново предложение. ", разяснява Иван Граматиков, управител " Търговски площи " в Cushman & Wakefield Forton. " Средният наем на магазин с повърхност сред 100 и 200 кв. м. на добра локация в центъра на София е 50 евро/кв. м. В комерсиалните центрове той е към 32 евро/кв. м. Реалната запълняемост в добре представящите се обекти е съвсем 100% ".

За разлика от столицата, в другите огромни градове в страната, предлагането на търговски площи се усилва. През втората половина на годината се чака да отворят Delta Planet Mall във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив. И в двата града към този момент има по два работещи мола и откриването на трети ще е предизвикателство. Планове за уголемение на Galleria Мall в Бургас, оповестиха и от Burgas MAS Real Estate.

От Cushman & Wakefield Forton чакат през 2018 фокусът на вложителите да се измества към офис площите. Това обаче ще отвори порти за разширение на разнообразни групи наематели, като да вземем за пример кантини, банкови клонове, фитнес зали, кафетерии, съвременни форми на магазини за книги и места за културни срещи и събития.

" Пазарът на търговски парцели няма по какъв начин да доближи размера от миналата година поради лимитираното предложение на първокласни активи. Не виждаме интерес от страна на нови вложители, по тази причина чакаме доходността по покупко-продажбите да се резервира към 7% с наклонност гладко да понижава през идващите месеци. ", разяснява Иван Граматиков. По думите му в по-дългосрочен проект тази наклонност надали ще се резервира поради покачването на лихвите и повишаването на финансовия запас.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР