Пазарът на метана полудя. Високата цена на горивото сви драстично

...
Пазарът на метана полудя. Високата цена на горивото сви драстично
Коментари Харесай

Акценти за 19–25 август от Banker Weekly

Пазарът на метана полудя. Високата цена на горивото сви фрапантно приходите на метанстанциите и принуди притежателите на коли с метанови уредби да се редят на дълги опашки за преоборудването им.

„ Много притежатели на коли идват за промяна на метановите горивни уредби с газови заради високите цени на метана, тъй че през последните седмици имаме доста работа “, съобщи за „ БАНКЕРЪ “ чиновник на автосервиз SportGas в София, поискал анонимност. „ Просто нямам категорично позволение от притежателя да беседвам с публицисти и не желая да си имам проблеми “, оправда се той.

Поради ниските цени на природния газ у нас през последните две десетилетия, огромна част от бензиновите таксиметрови коли инсталираха метанови горивни уредби и замениха скъпия бензин с надалеч по-евтиния метан.

Служебното държавно управление предлага от новата година минималната заплата да се качи от сегашните 710 на 770 лв..

Според служебния вицепремиер и обществен министър Лазар Лазаров тя би трябвало да е равна на 50% от междинната работна заплата за миналата година. Дали си е задавал министър в миналото въпроса: от кое място ще дойдат тези пари във компаниите или е подготвен да обрече на всеобщ банкрут де що има микро и малък бизнес. И още: през коя година целокупното население може да чака да влезе в Еврозоната, разчитайки на прилични приходи.? Защото 385 евро е напряко непристоен приход. 

Стандартната блъсканица към идните предварителни парламентарни избори удави новината за следващия несполучлив опит на основния прокурор Иван Гешев да заключи " субекта на живота си " - Цветан Василев. Само преди седмица и половина-две Интерпол вечно смъкна " алената бюлетина " за интернационалното търсене на банкера заточеник. С този собствен акт, Комисията за надзор на досиетата към интернационалната полицейска организация завъртя подобен гласовит пестник на българското държавно обвиняване, че в случай че шефовете му бяха хора на място, до момента щеше да има минимум пет доброволни оставки и най-малко стотина уволнени " спецове " и " топ разследвачи ".

Един от огромните въпроси е ще може ли да се сформира устойчиво държавно управление след изборите на 2 октомври. Засега картината не наподобява доста обнадеждаващо. Очертава се участниците в идващия парламент да са в общи линии същите. Което значи, че още от в този момент би трябвало да се мисли за изтриването на някои червени линии.

От „ Продължаваме промяната “ са уверени, че ще са първа политическа мощ и ще получат първия мандат. Те се надяват дружно с досегашните си съдружни сътрудници „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия да имат болшинство от най-малко 121 депутати и да образуват кабинет.

Както се споделя, а нека, но едва ли.

Най-после се откри един млад правист, който с десетина фрази постави всички по-възрастни правосъдни реформатори в дребния си джоб. Става дума за служебния министър на правораздаването Крум Зарков, който в сряда съвсем отговорно съобщи, че до началото на септември екипът му ще приготви искане до Конституционния съд, отдадено на една единствена тематика: 

дали основният прокурор има право да държи цялата страна на каишка под предлог, че главният закон му давал право да реализира цялостен контрол за правда?

Напоследък бдителните нашенски бранители на устоите на демокрацията поставят неистови старания за разкритие на пъкления проект за компрометиране, ерозиране и ремонт на парламентарната форма на ръководство и замяната й със злокобен авторитаризъм под формата на президентска република.

Нека оставим настрани очевидния факт, че нито една институция или партия у нас не предлага промяна на формата на ръководство, нито даже инициира сериозна обществена полемика по тематиката. Също по този начин е ясно, че от практическа позиция сходна конституционна и политическа промяна допуска условия, които не съществуват и не не се знае по какъв начин биха могли да зародят. Но тези азбучни истини не успокояват будните цивилен (организирани и неорганизирани) съвести. Те са уверени, че този „ троен хаш “, който прави бойкот против българската народна власт, не е незнаен, търсиха, ровиха и най-после го разкриха.

Кибер офанзивите не престават да бележат растеж, а с тях и наложените санкции и спомагателни разноски за възобновяване на активността. Последният образец е санкцията от 1 милион лв. на „ Български пощи “ поради хакерска атака от април тази година, довела до криптирането на сензитивна информация. Глобата бе наложена в края на юли т.г. от Комисията за отбрана на персоналните данни.

„ Ако „ Български пощи ” бяха сключили кибер застраховка със застрахователна награда от 10 до 20 хиляди лева, сега   застрахователят щеше да покрие този милион вместо тях. Това обаче не е било направено ”. Така разясниха проблема известни български застрахователи.



Спекулация беше, че служебното държавно управление стопира по някакъв метод пътя на България към участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Всъщност това е един от моите цели още от присъединяване ми в предишните служебни кабинети. Вследствие на тези старания през януари България получи покана за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, а през май и пътна карта. Но дано назоваваме организацията клуб на развитите стопански системи. Клуб, който оказва помощ на тези, които още не са станали богати, да догонят най-развитите. 

В рамките на този развой би трябвало да се създадат работни групи за договаряния. Редовният кабинет не беше приключил сформирането на тези работни групи, по тази причина ние рамкирахме процеса отначало. Това беше всичко.  Атанас Пеканов, виепремиер по ръководство на европейските средства, пред " БАНКЕРЪ "



Една детска болница коства 22-25 млн. лв.. Това значи, че за 10-годишния монопол на границата, който им е подарен, България щеше да построи по една детска болница във всеки регионален град, а не да нямаме нито една. Какво да приказваме за хеликоптерното избавяне. Харченето на пари в интерес на обществото е мярка за цивилизованост. Държавата може да подари на един подозрителен индивид стотици милиони, само че не може с тях да построи детска болница. Тъй като не съм виждал 400 млн. лева на куп, направих пресмятане, че новият десетгодишен контракт, подписан скандално на 31 декември 2021 година, щеше да донесе на един човек 20 тона банкноти или товарът на един тир в пари. По 2 тона на година.  Иван Христанов, някогашен зам.-министър на земеделието, пред " БАНКЕРЪ "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР