Пазарът на логистични имоти в София отбелязва второ поредно тримесечие

...
Пазарът на логистични имоти в София отбелязва второ поредно тримесечие
Коментари Харесай

Пазарът на логистични имоти в София продължава да расте

Пазарът на логистични парцели в София отбелязва второ следващо тримесечие с растеж в строителството и висока наемна интензивност. Това демонстрира отчетът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за първото полугодие. Общата повърхност на новозавършените планове през последните три месеца е 72 500 кв. м.

„ Пазарът на индустриални парцели последователно преодолява дефицита на съвременни площи. Обемът новозавършени планове е относително по-голям от този през същия интервал на предходната година, което е показателно за възобновяване в този сегмент. Очакваме делът на свободните площи за отдаване чартърен да остане непосредствен до сегашните равнища, защото приключените през интервала планове са най-вече за лично прилагане и строителство по поръчка “, разяснява Жоро Ангелов, управител „ Индустриални парцели и развиване на имоти “ в Cushman & Wakefield Forton.

Към първото полугодие на 2019 година индустриалните парцели в градеж в региона на София са 202 000 кв. м., от които над 40% са предопределени за отдаване чартърен, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton. Интересът към строителство на логистични здания за отдаване чартърен се обуславя от нарасналата наемна интензивност и повишените наемни цени. Усвоените площи през първите шест месеца на 2019 година са почти 45 300 кв. м. Търсенето на наемателите е фокусирано върху новите етапи на индустриални и логистични паркове към София, както и подписване на предварителни контракти за наем още в стадий на градеж.  С въвеждането в употреба на няколко нови обекта, общият размер складови площи на пазара през второто тримесечие доближи 1 159 600 кв. м, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton. Първата фаза на Логистичния център на датската компания за артикули за дома JYSK е най-големият приключен план за интервала, който се намира в Икономическа зона София - Божурище. Сред значимите новозавършени планове през второто тримесечие са разширението на индустриалната база на Behr-Hella Thermocontrol, куриерският център на Спиди в Божурище, новият център за данни на Equinix до Летище София и центърът за предпазване на документи и архиви на Банка ДСК в Индустриален Парк София - Изток. След няколко години на дефицит на качествени логистични парцели, растежът в предлагането на такива последователно ще балансира пазара. Стабилните наемни равнища и ниският дял на свободните площи ускориха инвеститорския интерес към София и чакаме в идващите 2 години с увеличението на конкуренцията да се разнообрази и изборът пред наемателите, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР