Пазарът на лаптопите, както и на смартфоните е добре известен

...
Пазарът на лаптопите, както и на смартфоните е добре известен
Коментари Харесай

Най-необичайните лаптопи от последните няколко години

Пазарът на преносимите компютри, както и на смарт телефоните е добре прочут с жестоката си конкуренция. Няколко огромни компании се борят за доминиране на пазара, останалите също се пробват да вземат част от облагата, а наскоро редица относително дребни китайски производители започнаха да оферират много забавни модели при напълно търпими и ниски цени. Разбира се, където има конкуренция, постоянно се появяват необикновени софтуерни решения. Нека се спрем по-подробно.
Lenovo Yoga Book: сензорното бъдеще


Свикнали сме да виждаме сензорни клавиатури най-вече в таблетите и смарт телефоните, само че експертите на Lenovo отидоха по-далече. те показаха преносим компютър с два екрана, единият от които може да играе ролята на клавиатура и тъчпад.

Това решение дава опция рекордно да се понижи дебелината на устройството – едвам 9,6 милиметра, както и съществено да се понижи тежестта – едвам 690 грама. Производителността на това устройство не е изключително огромна. Използва се слабичкия Intel Atom x5 и са налични единствено 4 GB оперативна памет и 64 GB флаш-диск. Това е малко съгласно днешните условия, а е и ясно, че при тази дебелина би трябвало да забравим за огромните USB портове. Сензорна клавиатура в преносимия компютър не всеки би се решил да сложи – това е много футуристично, а и неловко за въвеждане на информация. Няма тактилен отклик и няма по какъв начин да се разбере, че виртуалният клавиш е натиснат. Тоест, няма по какъв начин да се вкарва текст „на сляпо“. Версията с Android коства $500 и Lenovo Yoga Book не стана известен. Но е необикновен.
Asus ROG GX800: преносим компютър с водно изстудяване


Топ-лаптопите от дълго време догониха по продуктивност персоналните компютри. Вече има мощни мобилни процесори с опция за овърклок, мобилни видеокарти, които се разграничават от десктоп версиите единствено по тактовата периодичност, допустимо е слагането на две графични карти в SLI масив. Да не приказваме за гигабайтите памет и терабайтните флаш дискове. Само че всичкият този хардуер би трябвало да се охлажда. Asus реши този проблем благодарение на хибридно водно изстудяване.

ROG GX800 е оборудван с мощен четириядрен Core i7, има две видеокарти GTX 1080, както и воден силует. Когато употребявате преносимия компютър по време на пътешестване (малко подозрително при неговото тегло от 5 килограма), охлаждането се реализира от два вентилатора. Дотук всичко е общоприетоо. Но у дома към преносимия компютър може да се включи специфична док станция, в която са сложени помпа и радиатори. При фиксирането на преносимия компютър към дока, тръбите се съединяват и неговите CPU и GPU стартират да се охлаждат не с въздух, а с вода.



Това изстудяване дава опция за клок както на процесора, по този начин и на графичната карта. Asus акцентира, че в последна сметка продуктивността е по-висока от тази на елементарен десктоп компютър с две GTX 1080, със SLI връзка и без овърклок.

Разбира се това решение е напълно нишово и е по-скоро проява на опциите на Asus. Едва ли някои ще носи със себе си преносим компютър с с самостоятелна работа не повече от 2 часа, който с цел да покаже оптималната си продуктивност, има потребност от тежка док станция. А при цена от над $3500, множеството консуматори биха избрали десктоп със същата мощ, който ще коства двойно по-малко.
Razer Project Valerie: преносим компютър с три екрана


Десктоп компютрите са комфортни с това, че към тях могат да бъдат включени да вземем за пример три монитора, с които потребителят напълно да се потопи в работа и игри. Razer, известна със своите качествени геймърски преносими компютри, показа на CES 2017 работен първообраз на преносим компютър с три екрана.

Хардуерът е доста добър – 4-ядрен Core i7, графична карта GTX 1080, три екрана с по 4К резолюция. Дебелината и тежестта също са солидни – 5,5 кг и 38 милиметра. Разбираемо е за какво Razer не разгласи времето на самостоятелна работа.

Уви, този преносим компютър не излезе на пазара. Може би механизмът да се е оказал обезсърчителен, само че най-вероятно Razer е решил, че неговото произвеждане няма да бъде преференциално и няма да донесе облага.
GPD Pocket: дребен и приветлив


GPD Pocket е преносим компютър със напълно дребни размери, екран с размер на диагонала едвам 7 инча, само че с FHD резолюция и IPS матрица. Устройството има пълноценна клавиатура, два USB врата, HDMI видеоизход, процесор Intel Atom (Core m във второто поколение) и до 8 GB оперативна памет плюс 128 GB флаш-диск – сериозен хардуер за сходни габаритни размери.

Автономната работа надвишава 8 часа, а дребните размери разрешават устройството да се носи в джоба. Изключително известно в някои среди решение, изключително като се има поради, че в китайските онлайн магазини може да се закупи при цена към $600 – къде по-евтино от редица топ-смартфони с по-лоши характерности.
Acer Predator 21X: геймърското страшилище


17-инчовите преносими компютри към този момент никого не учудват. 18-инчовите са редки, само че не притеглят изключително внимание. А какво да кажем за преносим компютър с 21-инчов екран със съответствие на страните 21:9 и закривен екран? Именно подобен преносим компютър сътвори Acer и го показа като топ-решение.

Естествено, не може да става дума за гъстота. Лаптопът тежи 8 кг, пълен е 83 милиметра и надали някой ще го мъкне на работа. Производителността е на равнище: топ версия на Core i7 с опция за овърклок и две видеокарти GTX 1080 свързани в SLI мост. Няма водно изстудяване, само че вентилаторите са пет. Поставени са 64 GB оперативна памет, два NVMe SSD по 512 GB, хард диск с потенциал 2 TB. Но и зарежданията са две с мощ по 330 W.

Acer създаде единствено 300 броя Predator 21X.
The Dragonfly Futurefön: един от най-хубавите концептуални преносими компютри


Като се има поради цената от 300-400 $, известността на това устройство наподобява обезпечена. Но първият първообраз се появи чак през 2016 година, като неговите основатели по този начин и не демонстрираха екрана на преносимия компютър. Накрая и най-верните почитатели схванаха, че няма да видят този преносим компютър. Жалко, концепцията е забавна.

Необичайните преносими компютри и концептуалните мобилни устройства от този жанр не са малко и в идната част ще разгледаме още няколко забавни модела.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР