Пазарът на кредитното застраховане в момента бележи тренд на повишено

...
Пазарът на кредитното застраховане в момента бележи тренд на повишено
Коментари Харесай

1.82 млн. лева общ финансов резултат за 2021 г. след данъци отчита БАЕЗ

Пазарът на кредитното обезпечаване сега бележи тренд на нараснало търсене на застрахователно покритие. Причините за това са няколко и измежду тях са, че българската стопанска система се възвръща от коронавирус кризата; износът отбелязва растеж през последната година с 13,4%, а цените на суровините за произвеждане на артикули и услуги се повишават. " Най-спешният приоритет на БАЕЗ е да подкрепим бизнеса в ситуацията на геополитически и стопански стрес от войната, необятно публикуваната инфлация и продължаващите търговски разстройства разследване на нарушените вериги на доставки. " Това разгласи особено за ИНСМАРКЕТ Момчил Ройнев, ръководител на Управителния съвет и изпълнителен шеф на БАЕЗ.

Експортното обезпечаване играе основна роля за осъществяване на комерсиалния и експортния капацитет на българските компании-износители. От позиция на актуалната икономическа и политическа рецесия нуждата от спомагателни тласъци и застрахователно покритие за експортьорите (големи предприятия, а по този начин също и дребния и междинен бизнес) нараства, доколкото следствията от рецесията се отразяват отрицателно на веригата на доставките в международен мащаб, означават от компанията. Основните провокации, пред които застрахователите са изправени в следствие от военните дейности в Украйна и наложените наказания, са застрашената продоволствената и енергийната сигурност, изключително в страните, които са мощно подвластни от импорт от Украйна и Русия.

Други по-осезаемо наранени браншове в международен мащаб са автомобилостроенето, химическата индустрия, инфраструктурата и секторите на недвижимите парцели. Основните принадлежности, с които експортното обезпечаване би могло да поддържа бизнеса в актуалната икономическа и политическа рецесия, са застраховките на търговски опасности и вложения в чужбина. Този вид застраховки в БАЕЗ дават и в допълнение покритие за политически опасности за страните отвън Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. От друга страна, всяка рецесия е евентуална опция за разрастване на избран капацитет.

В подтекста на последното, актуалната обстановка може да бъде катализатор и причина за създаване на нови застрахователни артикули и запълване на ниши, които досега са били отвън обсег. " Красноречив образец за тази причина беше и рецесията, породена от COVID-19, в изискванията на която БАЕЗ оказа невиждана поддръжка на българския бизнес и осъществя едни от най-високите си индикатори. Във всяка една от бизнес линиите – застраховки на търговски вземания, застраховки на заеми и финансирания, застраховки на факторинг и гаранции, сдружението съумя да реализира растеж над 40% спрямо размерите за миналата 2019 година, - разяснява още Ройнев. – За същия интервал БАЕЗ регистрира нарастване с 52% в изплатените застрахователни компенсации, което рефлектира непосредствено върху минимизиране на междуфирмената задлъжнялост на българския пазар и подкрепяне на непрекъсваемостта на индустриалната и комерсиалната им активност. "

Заради ескалиращата конюнктура на територията на Украйна в края на февруари БАЕЗ преразгледа подписваческата си политика. При разбора са взети поради както възходящият политически риск в Украйна, Русия и Беларус, по този начин и утежняването на икономическата среда в следствие от наложените наказания. В началото на месец март 2022 година БАЕЗ прекрати обезпечаването на застрахователното покритие за трите страни. Все още остават на фокус вредите, които могат да се материализират по тази линия.

Потенциалният им резултат е явен при положение на отрицателно развиване и погашение на застрахователни компенсации, като сдружението ще се опита да се оправи със лични средства, с цел да не натоварва страната макар заделените средства за компенсации в републиканския бюджет. От сдружението означават положителния морал на заплащане от страна застрахованите контрагенти в трите страни. Към сегашния миг в БАЕЗ няма подадени искания за погашение на застрахователно обезщетение, свързани с контрагенти от тези страни. Като цяло, застрахованият експорт в компанията за Украйна, Русия и Беларус преди прекратяване на покритието доближава 20% от застрахования експорт в страните, които се застраховат с поддръжка на страната. През март в БАЕЗ бяха въведени нови, по-рестриктивни критерии за допустимост за утвърждение, което от своя страна докара до понижаване на застрахованите размери на сдружението като цяло.

В последните няколко извънредно неподходящи за бизнеса години с стопански и политически разтърсвания застрахователните решения на БАЕЗ предлага гъвкави решения. Епидемията от коронавирус и последвалия локдаун доведоха до сериозна икономическа рецесия, която изправи сдружението пред съществени тествания и докара до уравновесен рисков вкус. От една страна, стои задачата на сдружението за стимулиране и оказване на поддръжка на българските експортно-ориентирани огромни и дребни и междинни предприятия, а от друга – все по-нестабилната икономическа и политическа обстановка и свързаната с това вярна преценка за вдишване на риск от страна на БАЕЗ при даване на застрахователно покритие.

В последователен ред сдружението даде две нови застрахователни решения: през април 2020 година – Застраховка " Гаранции " ; през Юни 2021 година – Застраховка на микро- и дребни предприятия. До момента застрахователното покритие по втория артикул е за над 800 хиляди лева Като краткотрайна мярка за държавна поддръжка в отговор на Коронавирус - 19 в интервала от 27.03.2020 година до 31.03.2022 година БАЕЗ мигрира застрахователните си полици по търговски риск за експорт. Всички опасности, свързани с експорт за страни от Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, се третираха като краткотрайно непазарни и покритието се осигуряваше за сметка на страната. Компанията разшири застрахователното покритие за експорт в тези страни като включи и политическия риск. В началото на април БАЕЗ актуализира и продукта Застраховка на заеми и финансирания, който обезпечава опция на комерсиалните банки, регистрирани на територията на България, да застраховат заеми, отпуснати на МСП и Големи предприятия за предекспортна активност или за финансиране на контракт за експорт.

" Темата, обвързвана с стабилно развиване и преход към неутрална стопанска система става все по-широк предмет на полемика в международен мащаб. Очертава се наклонността все по-често задгранични компании-износители да осъществят планове, свързани със намаляване на климатичните промени, чрез принадлежности за финансиране от застрахователи за експортно обезпечаване или EXIMBANK-и. В този смисъл, това е и една от евентуалните насоки за разширение на портфолиото на БАЕЗ. От друга страна, в устрема си да бъдем оптимално ползотворни в бизнес взаимоотношенията си, държим на мнението на нашите клиенти. Имаме извършени полемики и оферти от бизнеса за адаптиране на артикули към спецификата на сектора, в който те оперират ", показват от мениджмънта на компанията особено за ИНСМАРКЕТ.

Финансовите резултати на БАЕЗ потвърждават позитивните управнически решения. За 2021 година сдружението реализира позитивен финансов резултат, като по активността според Закона за експортно обезпечаване той е 1 281 хиляди лева, а по активността според Кодекса за обезпечаване облагата възлиза на 539 хиляди лева Общият финансов резултат за 2021 година след налози е 1 820 хиляди лева.

Изводите след разбор на застрахователния оборот и приноса на БАЕЗ в общия експорт 2021г., пречупено през призмата на систематизираните данни от БНБ/НСИ, сочат следното:

1. Увеличава се приносът на компанията в застраховането на износа на страната, като относителният дял на покритите доставки пораства от 1.81% за 2020 година до 2.61% през първото полугодие на 2021 година и 2.86% за 2021 година;

2. Застрахованият средномесечен експорт на микро- и МСП пораства, като за 2020 година той е 23.3 млн. лева месечно, 39.0 млн. лева за първото полугодие на 2021 година и 39.3 млн. лева месечно за 2021 година. За огромните предприятия средномесечният оборот нараства от 59.5 млн. лева месечно за 2020 година на 102.0 млн.лв. месечно за първото полугодие на 2021 година и 122.9 млн.лв. месечно за 2021година;

3. Застрахованият вътрешен оборот на микро- и МСП също пораства – за 2020 година той е 38.4 млн.лв. месечно, 57.9 млн.лв. месечно за първото полугодие на 2021 година и 61.9 млн. лева месечно за 2021 година. За огромните предприятия приблизително месечния оборот нараства от 72.8 млн.лв. месечно за 2020 година на 86.6 млн.лв. месечно за първото полугодие на 2021г. и 100.9 млн. лева месечно за 2021 година.

През 2021 година БАЕЗ изплати няколко огромни застрахователни компенсации, само че сполучливото събиране на регресните вземания на сдружението подкрепя положителния финансов резултат.

Плановете за 2022 година са сдружението да продължи да организира политиката на страната за стимулиране износа на българските предприятия, като задачата е непрекъснато да нарастват размерите на застрахования експорт на български артикули и услуги за чужбина. Така ще се ускори тяхната конкурентоспособност и опциите на българските предприятия за вложения в непознати страни. Към момента главните цели на БАЕЗ са: дейно ръководство на рисковете, пред които е изложено дружеството; дейно ръководство на процеса по събиране на регресни вземания; поддържане на съответни за потребностите на бизнеса и на сдружението бизнес процеси и осведомителна инфраструктура, в това число разширение на предлаганите услуги и механически благоприятни условия на електронния портал BAEZ.net; развиване на професионалната подготовка и основни пълномощия на чиновниците на БАЕЗ и обезпечаване на градивна, стимулирана и бизнес насочена работна среда. Особено внимание се обръща и на продължаващият на територията на Украйна боен спор и отражението му върху индустриалната активност и комерсиалния продан на артикули и услуги в страната и отвън нея.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР