Пазарът на храни е може би най-малко засегнатият сектор в

...
Пазарът на храни е може би най-малко засегнатият сектор в
Коментари Харесай

Намалява търсенето на хранителни стоки

Пазарът на храни е може би минимум засегнатият бранш в тази година на пандемия. Това съобщи в ефира на ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.

" В началото на рецесията се справихме много по-добре от доста по-развити стопански системи. През март и април логистиката и търговците са работили по този начин, че не е имало никаква далавера, съвсем никакви отрицателни феномени. В момента следим едно свиващо се търсене, редом застъпено с едно свръхпредлагане, защото производството в Европа тази година е положително. Като цяло следим спад на цените, изключително в последните 15 дни ", уточни Владимир Иванов. 

По думите му, към дадения миг сме на нивото на 2019 година Сравнено с последните 8 години имаме по-висока потребителска кошница с 4 лева, което е напълно за сметка на главните хранителни артикули, споделя специалистът. 

" По отношение на плодовете и зеленчуците тази година беше добра в селскостопанско отношение, имаме съвсем идентични нива при доматите и краставиците, много по-ниски нива при картофи, кромид лук и събрано всичко имаме по-ниска потребителска кошница при плодовете и зеленчуците по отношение на 2019 година Не по този начин стоят нещата при главните хранителни артикули - още в края на 2019 година стартира ритъм на повишаване на цените - и при млечните артикули, и при ориза. Продуктът, който бележи растеж в резултат на справедлив стопански проблем, е олиото - наблюдавахме повишаване с 40%. Причината е сухото лято, неприятната годишна продукция на слънчоглед ", сподели още Владимир Иванов. 

Той разясни, че хората са пазарували повече единствено в края на февруари и началото на март. При втората вълна на Ковид през септември се наблюдава намаляващо ползване, много по-малко спрямо други години.

" Ножицата сред едрата и дребната търговия се усилва, т.е. нарастват процентите. В момента има свръхпредлагане на картофи, темпът на спад на едро е много сериозен, не по този начин е на пазара на дребно. Но това са проблеми на логистиката и комерсиалните практики - прекомерно доста играчи има в търговията на дребно и в даден миг единственият метод за оцеляване е през цената ", сподели ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Според него, повишение нивото на цените при млечните артикули и хляба е целесъобразно, защото се е повишило заплащането на труда на работещите в тези браншове, липсват и искащи за работа там.

През последните 10 дни има промени в цените, които са в границите на 2-3% заради ускореното търсене към празниците, само че се чака цените да се уравновесят в първата седмица на януари, разясни специалистът. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР