Пазарът на газ за западните страни ще бъде оскъден, заяви

...
Пазарът на газ за западните страни ще бъде оскъден, заяви
Коментари Харесай

„Газпром“ продължава да плаши Европа с дефицит на газ

Пазарът на газ за западните страни ще бъде нищожен, съобщи ръководителят на борда на шефовете на съветския колос „ Газпром “ Алексей Милер на пленарното съвещание на Международния газов конгрес в Санкт Петербург.

„ За западните страни пазарът на газ ще остане стеснен. В същото време размерът на търсенето на газ ще пораства устойчиво през идващите десетилетия. Пътищата за развиване на газовия пазар в този момент ще бъдат безусловно избрани в новите международни центрове на икономическо развиване - в страните от световния Юг и Азиатско-тихоокеанския район, със страните, с които Русия динамично развива връзките си “, сподели той, представен от „ Интерфакс “.

Милер напомни началото на доставките на газ за Узбекистан на 7 октомври. Според него доставките на газ от Русия за Узбекистан през Казахстан станаха сигнал за международния газов пазар, че интензификацията на връзките сред страните от Евразия е векторът, който ще дефинира динамичността на повишаване на потреблението на газ.

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов сподели по време на форума, че единствено доставките на съветски тръбопроводен газ могат да доведат до по-ниски цени на европейския пазар.

Той означи, че преди октомври цените в Европа са били 400 $ за хиляда кубически метра, а в този момент са към 600 $ за 1000 кубически метра, което се въздейства главно от „ новинарския фактор “, да вземем за пример стачки в фабрики за полутечен природен газ в Австралия. Шулгинов означи още, че в Европа съвсем цялостното запълване на газовите складове се показва като позитивен фактор.

Но това не е задоволително, всяко дълготрайно захлаждане ще докара до евакуиране и е належащо да се купува спомагателен газ “, означи министърът, отбелязвайки, че в противоположен случай подземните газови складове ще бъдат изпразнени. "

Шулгинов сподели, че Русия може да обезпечи съответни доставки на газ на рационални цени поради големите ресурси и ниските разноски.

Но това е тематиката... От една страна, първо би трябвало да се съгласим, че Русия може да доставя газ, в това число в Европа. Тя може да доставя в Европа, в случай че желаят да понижат цените. Сега цените им могат да се покачат още веднъж на разнообразни стадии, само че и тогава единствено доставките на съветски газ могат да доведат до понижение. Тъй като LNG, който се доставя, е на друга цена, разноските са високи - имаме поради доставките от американския пазар “, сподели министърът.

Според него колебливостта на цената на газа ще продължи заради идния зимен интервал, както и несигурността по отношение на развиването в Близкия изток.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР