Пазарът на електроенергия у нас е взривен от взаимни обвинения

...
Пазарът на електроенергия у нас е взривен от взаимни обвинения
Коментари Харесай

Взаимни обвинения за драстичния скок на цената на тока за бизнеса

Пазарът на електрическа енергия у нас е взривен от взаимни обвинявания поради фрапантното покачване на цената на тока за бизнеса, ползващ сила на приблизително напрежение, което търговците са оповестили на част от предприятията от 1 януари 2018 година

За оповестеното без никакви справедливи аргументи повишаване на тока за бизнеса с 50 до 90 % от страна на снабдители на предприятия заяви преди ден ръководителят на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) Константин Стаменов. Той сподели, че се обмисля акция заводите да съберат ключовете си и да ги предадат на енергийния министър Теменужка Петкова да ги ръководи, защото при сходен ценови скок предприятията са обречени на банкрут. Той изиска среща с Петкова и даже с Борисов и по информация на Mediapool такава е свикана в енергийното ведомство в петък.

Стаменов изясни, че нищо на пазара не допуска фрапантното повишаване, оповестено от търговци на ток, и го дефинира като спекулативно.

В петък в Народното събрание ръководителят на енергийната комисия и някогашен министър на енергетиката в първото държавно управление на ГЕРБ Делян Добрев съобщи, че шепа търговци, които са напазарували електрическа енергия на ниски цени, в този момент дерибействат и рекетират българския бизнес.

Той прикани дребният бизнес, който употребява ниско напрежение електрическа енергия и е на свободния пазар, да се върне към контролирания пазар, каквото право има.

По този метод на търговците на ток ще им намалеят клиентите, ще им останат свободни количества ток и ще са принудени да го продадат, което ще има резултат за понижаване на цените.

Асоциацията Свободен енергиен пазар, с която членуват 12 търговци на ток, на собствен ред излезе с позиция, от която излиза наяве, че отговорни за създалата се обстановка са държавните електроцентрали, което не предложили дълготрайни доставки на електрическа енергия на свободния пазар, което поставяло търговците в неспособност да си извършват договорите с клиентите и това наложило повдигането на цените.

Драма в навечерието на знакови за либерализацията на пазара промени

Цялата драма се разиграва тъкмо откакто Народното събрание преди дни дефинитивно утвърди законови ремонти, съгласно които от 1 януари 2018 година всички електроцентрали с конфигурирана мощ над 5 МВ би трябвало да продават количествата си ток на Българската самостоятелна енергийна борса. Изключения ще са единствено централите с дълготрайни контракти за изкупуване на електрическата енергия им, както и тези, които са длъжни да подават на контролирания пазар за бита и дребния бизнес избрани им от Комисията за енергийно и водно контролиране квоти.

" За страдание, дотогава има една шепа търговци, които рекетират, изнудват, шантажират, притискат, дерибействат бизнеса в България. Стотици хиляди компании в България са пострадали от дейностите на тези една шепа търговци – добре известни от последните 20 години, които по някакъв метод имат електрическата енергия в България и слагат българските предприятия безусловно на ръба на банкрута. От няколко месеца след средата на годината силата в България без никаква причина пораства с двуцифрени проценти “, съобщи пред публицисти в Народното събрание Делян Добрев, който е измежду вносителите на поправките, от които се чака пазарът на ток да стане по-прозрачен и да се прекратят порочни практики за договаряне на ток от държавните електроцентрали " под масата " с определени сдружения без ясни правила и конкуренция.

Ако предходната, по-миналата и последните 5 години силата на свободния пазар е коствала сред 60 и 75 лева, сега има тъжби на дребни предприятия, които са получили предложения от своите търговци за 120 лева./ за сила, добави той.

Шепа търговци купили евтина сила и изнудват

" Енергия, която тази шепа търговци са закупили още през лятото на естествените цени 60-70 лева от централите в България. Този проблем ескалира и касае целия бизнес в България. Наистина стотици хиляди са компаниите, които са пострадали. Много от тях са енергийно интензивни и са сложени пред опцията да разгласят неплатежоспособност и банкрут ", сподели още Добрев. Той прикани всички пострадали компании да не се поддават на този напън, рекет и шантаж от страна на търговците на електрическа енергия, а тези от тях, които употребяват сила нна ниско напрежение да ревизират опцията да се върнат към контролирани пазар, където цената е закрепена на 76 лева и няма потребност да заплащат желаните от търговците 100-120 лева./МВтч.

Народният представител на ГЕРБ изрази вяра и енергийният регулатор да се самосезира, " тъй като това е меко казано безсрамие ".

" Най-важното обръщение е, че тези стотици хиляди компании, присъединени на ниско напрежение в България, имат опцията да се върнат назад на контролирания пазар, където е цената е закрепена и е 76 лева./МВтч. Няма потребност да се поддават на този рекет и напън на една шепа енергийни търговци “, повтори Добрев.

Част от търговците на ток, участващи в Асоциацията Свободен Енергиен Пазар” (АСЕП) обясниха, че напрежението е основано от това, че " поради доминантното състояние на производителите от структурата на БЕХ, доставките на електрическа енергия могат да бъдат обезпечени само от държавните производители ".

Доставчици се оправдават с недостиг от държавните централи

" По незнайни аргументи е основан недостиг във връзка с дълготрайното предложение от страна на държавните производители на електрическа енергия, което сложи в неспособност да се извършват подписани покупко-продажби с крайни консуматори. В резултат, част от търговците на електрическа енергия се отдръпнаха от пазара, други бяха отстранени, а трети започнаха да предоговарят настоящи контракти. От своя страна потребителите реагират на драстичнотото повишаване, с което е застрашено тяхното икономическо богатство и се оповестиха срещу ", написа в мнението на АСЕП.

Като друга причина за напрежението те показват признатите в сряда " без всякакво публично разискване и допитване до заинтригуваните страни " промени з Закона за енергетиката, хвърляща всички електроцентрали над 5 МВ само на енергийнат аборса.

" Това докара до напрежение сред страните по веригата на производството, доставката и реализацията на електрическа енергия у нас, което е извънредно нежелателно в навечерието на Европредседателството на България от 1 януари 2018 година ", приключват асоциацията, която също желае незабавна среща сред всички заинтригувани страни като енергийното министерство, " Българския енергиен холдинг ", енергийния регулатор, БФИЕК, работодателски и потребителски организации, " с цел да се откри градивно решение на създалата се обстановка.

Такава среща е била свикана още в петък при министър Теменужка Петкова, която по неофициална информация обаче не е завършила с съгласие за излаз от обстановката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР