Пазарът на електроенергия „ден напред“ се движи в рамките на

Пазарът на електроенергия „ден напред“ се движи в рамките на ...

Държавата трябва спешно да предложи големи количества ток на борсата.


Пазарът на електроенергия „ден напред“ се движи в рамките на очакваните нива, около 120 лв/мегават, за последната седмица и устойчиви нива около 130 лева. При пиковата енергия (между 9 и 20 часа) цените са 140-150 лева за мегават. Тенденцията вече е за 130-140 лева, което е повишение спрямо предишни нива. През събота и неделя снабдяването е на цени средно от 100-110 лева, каза адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в коментарната рубрика Check-box в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.Още по тематаЕнергийният министър отхвърли упреците за монопол в енергетикатаБСК алармира за практики на ръба на закона на енергийната борсаРаботодатели: Неефективното управление на държавните централи оскъпява електроенергията

"Пазарът „в рамките на деня“ търгува традиционно ниски количества, до 120 мегаватчаса, и очакваме тепърва този пазар да се развие", посочи той.

Според него пазарът на двустранни договори привлича внимание.

“Традиционно по това време на годината там има дефицити и ако те продължат, може да се очаква драстично повишаване на цените на енергията. Държавната енергетика трябва спешно да предложи дългосрочно големи количества електроенергия на борсата, за да се осигури снабдяване на индустрията на една пазарна цена. В противен случай ще има стрес и вдигане на цените, което ще се отрази и на другите участници", коментира адвокатът.

"Според новите изменения в Закона за енергетиката КЕВР ще одобрява правилата за работа на борсата за електроенергия с друго от измененията в закона. Вероятно това ще осигури възможност и за съдебен контрол върху тези решения и правила", смята Кискинов и добави, че със същите изменения в Закона за енергетиката идва и дългоочакваната либерализация на пазара на природен газ.

По думите му пазарът ще е организиран от оператора на преносната мрежа, което според юристът в настоящия етап не е лоша идея. Кискинов е на мнение, че се намиране в преходна ситуация, след която може да се очаква развитие на борсата и пазара.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Източник: investor.bg