Пазарът на балансираща енергия ще продължи да се развива, като

...
Пазарът на балансираща енергия ще продължи да се развива, като
Коментари Харесай

Обвързването на балансиращата енергия с цената на пазар „Ден напред“ ще минимизира манипулациите


Пазарът на балансираща сила ще продължи да се развива, като главните промени, които следва да се случат са по отношение на новия европейски правилник – Регламент 2017 21/95, който открива нови насоки за електроенергийно балансиране. Очакването е измененията да влязат в действие през 2022-2023 година По-същественото е, че през идващите 18 месеца би трябвало да се разработят и да се приложат и стартират да работят нови 4 платформи. Това изясни в границите на полемиката на тематика „ балансиращ пазар на електрическа енергия “ проведена от сп. „ Юилитис “ представителят на ЕСО Виктория Поповска. По значителното за играчите на пазара е, че от 1 февруари на процедура цената за балансиращата сила се обвързва с горната граница на цената на базара ден напред на енергийната борса.

От началото на старта балансиращия пазар бе съпроводен с доста проблеми. Тогава главният снабдител НЕК оферираше доста високи цени и имаше доста разногласия за голословно високите разноски за всички участници, изясни Пламен Младеновски от КЕВР. По думите му това е довело до инспекция от страна на регулатора в ЕСО и надлежно до промени във формулата за балансиращата сила, до основаване на методика за обиране на високите стойности, както и до определянето й от страна на енергийния регулатор. Въз основа на това осигурихме обикновено действие на пазара на балансираща сила през идващите две години, добави Младеновски.

Следващият стадий за установяване на балансиращата сила е свързан от работата на БНЕБ. От 1 февруари ще стартират да работи нова цена за балансиращата сила, обвързана в горната й цена с пазара „ Ден напред “ на енергийната борса. Целта е да се минимизират опциите за операции и злоупотреби. Сега балансиращата сила е обвързана със среднодневната цена. На идващ стадий по думите на Младеновски следва регулаторът да направи и втората неизбежна стъпка – така наречен почасово обвързване на балансиращата сила с борсовите цени.

По отношение на формулата за ценообразуване започнахме да търсим някакъв различен модел в това число единна цена за небаланс, само че заради механически аргументи, като закъснение на новата система на оператора (ЕСО) към момента тече развой на прочуване, изясни още Младеновски.
Освен това, както стана ясно от обяснението и на Поповска при прекосяване към обединяването на пазарите и образуването на районен пазар се чака и отпадане на сегашните балансиращи групи, което значително ще промени картината.

Особеното на нашата система е, че се ръководи по брутни мощности, а би трябвало по едно и също време с това да стартира и изпращането на чисти графици до елемента, ролята на който в този момент се извършва от ЕСО. Новият правилник обаче ще изисква и изпращането на почасови графици, което значи 24 часова цялостна ангажираност на всички участници на пазара. По думите на Поповска измененията ще са основни и следва в допълнение от страна на агрегатора, в случай че той продължи да е ЕСО и осмисляне на по-малките участници, в това число и на сегашната система за третично контролиране (по новия правилник третирани като заместващи мощности).

Атанас Димов като представител на търговците от своя страна обърна внимание на нуждата от еластичност и досегаемост до продуктите, предлагани на електроенергийния пазар, които би трябвало да подсигуряват ликвидност, независимост на избор на комерсиалните участници, които надлежно да им обезпечат опция за предвидимост. По думите му в този аспект е значимо съществуването на платформа за инфраструктура на входните данни. В частност става въпрос за изходните данни от страна на оператора за измерванията на електрическата енергия, като прикани този развой да се случва по-бързо.

По-късно в границите на полемиката представители на търговците на електрическа енергия също засегнаха въпроса с измерванията, само че освен от ЕСО, а и от електроразпределителните сдружения. Нещо повече, те сложиха и въпроса дали се трансформират стандартизиращите профили от страна на електроразпределителните компании при прекосяването им от контролиран на свободен пазар, което надлежно оказва въздействие и върху цените за балансиране.

Председателя на БНЕБ Константин Константинов от своя страна показа разбор на настоящето положение на балансиращия пазар, като уточни, че при обвързването с цена ден напред всичко наподобява естествени. По думите му обаче аномалии при цената на балансиращата сила се срещат при почасовите данни. Анализът показан от него разяснява за 27 бр.часа, когато борсовата цена е по-ниска от цената остатък, 247 бр.часа, когато борсовата цена е по-висока от цената за дефицит, както и на 301 аномални часа. Средната цена на аномалните часове при остатък е 15,34 лева./МВтч, а такава има и при дефицит и тя е много по-висока.

Константинов обърна внимание на пречките, които страната ни би трябвало да отстрани преди да се случи обединяването на пазара. В частност става въпрос и за таксата за експорт на електрическа енергия. Припомняме, че упованието е тази такса да падне точно при обединяването и основаването на единния районен пазар.

Предвид обстоятелството, че обвързването на горната цена на балансиращата сила с пазар ден напред на енергийната борса ще започва от 1 февруари е рано да се вършат заключения. Ако всичко протече по този начин, както е планувано от енергийния регулатор смяната в цените не би трябвало да се отрази съдбовно на играчите на пазара и надлежно на цените на крайните клиенти.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР