Пазарът на акции и облигации с най-големи загуби от кризатаУвеличаванеПазарът

Пазарът на акции и облигации с най-големи загуби от кризатаУвеличаванеПазарът ...

Глобалните пазари на акции и облигации изтриха 5 трлн. долара от стойността си през 2018 г..


Пазарът на акции и облигации с най-големи загуби от кризата

Увеличаване

Пазарът на акции и облигации с най-големи загуби от кризата

Преглед на оригинала Смаляване
Още по темата
Ибра Уейн: Търговските войни са по-опасни за инвеститорите от инфлацията и лихвите

Главният стратег на компанията за управление на активи Amundi пред "Капитал"
18 ное 2018
Къде се крият рисковете от нова глобална криза

Спадът на американския пазар най-малкото е сигнал, че отминава времето на бурно растящите цени на акциите и скъпата им оценка
1 ное 2018
Корекцията на Уолстрийт не променя нищо на пазарите

Вероятно част от инвеститорите вече се готвят за икономическото забавяне, но те остават малцинство
22 окт 2018
Глобалният растеж през първите девет месеца подкрепи взаимните фондове

Към края на деветмесечието 3 фонда на български управляващи дружества успяват да преминат границата на двуцифрената доходност
12 окт 2018
Разпродажбите на акции и облигации на развиващите се пазари продължават

Индексът MSCI Emerging Markets отчита промяната
28 юни 2018
Големият дълг остава основният проблем за икономиката на САЩ

Това може да принуди Фед да създава още стимули, което да подкопае долара и да оскъпи златото
21 ное 2016 Очертава се необичайно лоша година за финансовите пазари, след като акциите и облигациите са изтрили 5 трлн. долара от стойността си от началото на 2018 г. Това е най-голямото свиване на капиталовите пазари след финансовата криза от 2008 г., пише Financial Times.

Проблемите

Получавате пълен достъп до всички статии и целия архив. Паралелните спадове на облигации и акции са рядкост, тъй като акциите са склонни да се представят по-добре, когато растежът е стабилен, а ценните книжа с фиксиран доход процъфтяват повече в понижени или лоши икономически условия. През 2008 г. глобалният пазар на акции се е свил с повече от 18 трлн. долара, въпреки че пазарът на облигации се ускори, защото инвеститорите бяха привлечени от него заради относителната сигурност, която предлага.

Но 2018 г. започва да изглежда като повратна точка за ерата след пазарната криза, тъй като централните банки вече ограничават монетарните стимули. Федералният резерв поведе вълната на повишаването на лихвите, което доведе до покачване на доходността на тримесечните американски съкровищни бонове до 10-годишен връх. Почти всички класове активи са регистрирали големи загуби през 2018 г.

"Пазарите ще бъдат нервни, когато се преместим от една среда към нещо ново", каза Винай Панде, глобален ръководител на стратегиите за търговия на UBS Wealth Management.

Очакванията лихвените нива да останат ниски в дългосрочен план повишава цените на всички активи и потиска доходността по облигациите. Фокусът на пазарите е върху дисконтовия процент, който се използва за оценяване на всички активи. Поради това облигациите и акциите поскъпват и поевтиняват заедно, което създава обратна връзка между доходността и цената на акциите. Увеличаването на лихвените проценти в САЩ забави глобалния пазар на облигации през тази година.

Факторите

В същото време инерцията на фондовия пазар, първоначално предизвикана от силния спад на растежа в световен мащаб и намаляването на корпоративните печалби в САЩ, постепенно избледнява. Увеличаването на доходността на облигациите, разрастващата се глобална икономика и инвеститорите, започнали да влияят върху по-малко разочароващите корпоративни печалби през следващата година, доведоха до спад на американския фондов пазар миналия месец, което доведе до неспокойствие в Европа и Азия.

В резултат на това индексът на фондовия пазар на FTSE-All World е загубил 5% тази година, като е изтрил повече от 3.6 трлн. долара от пазарната си капитализация, което в номинално изражение е най-голямата загуба в долари от 2011 г. насам. От 3208-те члена на международния капиталов индекс акциите на повече от 500 са намалели поне с 30% тази година, над 1000 са паднали с поне 20% и по-малко от една трета са се увеличили.

Източник: capital.bg