Пазарът е свръхзареден в момента, има значителен превес на предлагането

...
Пазарът е свръхзареден в момента, има значителен превес на предлагането
Коментари Харесай

Владимир Иванов: Таван на цените не е ефективна мярка за овладяване на инфлацията

Пазарът е свръхзареден сега, има забележителен превес на предлагането над търсенето. Това сподели ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

По думите му може да се чака умерено лято с наклонност на задържане на цените. Зърното поевтиня в международен мащаб. „ Там има един блокиран пазар при цени от към 250 $, които са от дълго време. При слънчогледа и рафинираното олио се следи срив в цените, надалеч от пиковете от 2022 година Търсенето е доста малко. Всичко това сега основава сериозен проблем за нашите аграрни производители ", разяснява Иванов за положението на пазара на зърно.

Според него таван на цените не е ефикасна мярка за преодоляване на инфлацията.

„ Когато намесите на страната са навременни и верни, проблем няма никакъв. Въпросът е да не се намесва в пазарния механизъм, тъй като имаше много оферти за груба интервенция в пазарния механизъм. Това в никакъв случай няма да докара до нищо положително ", сподели Владимир Иванов.

Според него с идването на лятото ще продължи наклонността на задържане на цените на питателните проудкти.

При млечните артикули има стабилизиране на цените през последния месец. Свинското месо е на равнищата от предходната година, рибата е с - 10%, олиото с 30% по-евтино.

При захарта към момента има индикации за повишаване на международния пазар, като не се знае до каква степен ще доближи, разяснява Иванов и добави, че сега цената на захарта е достигнала психическа граница от 700 $.

Свръхвисоките цени на лука той изясни с недостига, изключително в Централна Европа. Дефицит има и при картофите поради неприятна годишна продукция в Германия, която е главен производител.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР