Пазарът е само на четири години, но се развива динамично

...
Пазарът е само на четири години, но се развива динамично
Коментари Харесай

Бързи, спортни, дигитални

Пазарът е единствено на четири години, само че се развива динамично

Пазарът на спортни карти бързо набра скорост и се появиха още две нови компании.
Участниците от ден на ден залагат на мобилните приложения и абонаменти, в сравнение с физическите карти
А упованията във връзка с цените на абонаментите за спорт са за ръст80 хиляди дейни консуматори на пазара към този момент има картата MultiSportЛична карта, дебитна карта, MultiSport. За няколко години картите, предлагащи неограничени визити в спортните зали, се трансфораха в съвсем наложителна добавка към палитрата от пластики в портфейла.

Пазарът е единствено на няколко години, само че се развива динамично. Фирмата, предложила ги първа на пазара - " Бенефит системс България ", съумя да се настани бързо в бранша като медиатор сред крайните клиенти и залите. За наслада на първите и за съществено терзание на част от вторите, които неотдавна намерено заявиха терзанията си от все по-голямата взаимозависимост от медиатора в сектора, който държи пътя към крайните клиенти (виж карето долу).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Комфортът на MultiSport, която все още е водач, може да бъде нарушен и по друга линия. На пазара се появиха още нови играчи, които въпреки към момента да имат лимитирано въздействие, може да усилят конкуренцията. Засилване има и при цифровите платформи, като по-модерна опция на физическата карта. Последната смяна в бранша идва по линия на цените, като се чака те да вървят нагоре.

Новите играчи

" Бенефит системс България " се появи на българския пазар през 2015 година, като е благосъстоятелност на полската Benefit Systems International. Няколко месеца след навлизането на картите MultiSport с сходен артикул дебютира и локалното сдружение на френската Sodexo - " Содексо пасс България ", която излезе на пазара с картите Sport Pass. Три - четири години по-късно MultiSport има над 80 хиляди, като проектите за тази година са броя да надвиши 90 хиляди дейни карти, над 2000 клиента (фирми, на които продава картите) и контракти с над 851 - спортни обекта. Sodexo пък може да се похвали с мрежа от 850 обекта и над 15 хиляди дейни консуматори.
От началото на годината към добре познатите два играча на пазара на спортните медиатори се появиха още два, като от пазара ги назовават " цифрови играчи " - единият с добре познати български корени, а другият с история в Близкия изток.

Първата е платформата GymRealm, дело на Димитър Георгиев. В началото си GymRealm е програмен продукт, посредством който се ръководят спортни зали - от най-малкия до най-големия подробност. Абонаментни карти, издаване на фискални бонове, следене на придвижването в салона, какви уреди се употребяват, следене на доклади, салда и абонаменти на клиентите, ръководство на продажбите, график на личния състав, основаване на уеб страница на спортния клуб и така нататък Дружеството съумя да притегли 200 хиляди евро финансиране от капиталовия фонд Eleven, като през 2015 година компанията за стени за катерене " Уолтопия " стана акционер. Сега следва нова фаза на развиване - да стартира да предлага артикул, който да се конкурира с този на MultiSport и Sodexo през абонаментите CoolFit, BeFit, LuxFit. Картите са под формата на мобилно приложение и ще се купуват онлайн, като няма да се оферират на компании, а единствено на крайни клиенти.

Спортните абонаменти на GymRealm са на пазара от началото на годината, като в началото се оферират единствено на физически лица до 26 години, като с нея може да се посещават спортни обекти до 16 часа - CoolFit. Цената е 30 лв., като са продадени към 500. Все още пазарният дял на компанията е дребен, споделя Димитър Георгиев, като в този момент следва стартирането на главния артикул - карта без възрастови и часови ограничавания, т.е. конкурентен на MultiSport артикул. Цената ще е по-висока - сред 65 и 100 лева

По-неясни са проектите на четвъртия съперник, появил се също при започване на годината - Allympia Pass, като " Капитал " не съумя да се свърже с компанията на посочения контакт за връзка. От уеб страницата на платформата излиза наяве, че България е единствената страна отвън арабския свят, където компанията предлага услугите си, като в листата с пазари са Йордания и Египет.

Изпълнителният шеф на " Содексо България " господин Виктор Косконел изяснява главната причина за появяването на още играчи на пазара " с желанието на хората да подобрят метода си на живот – това поражда търсене. " Това е световна наклонност и България не прави изключение. Прибавете към нея дефицита на експерти и компликациите в задържането им на едно работно място, които задължават работодателите непрекъснато да търсят и оферират нови придобивки, подобрявайки своята атрактивност ", споделя той.

Със международната наклонност спортът да става метод на живот изяснява новата конкуренция и Цветан Иванов от MultiSport, като към това се прибавя и огромната група работещи 2.5 млн. души, които към момента нямат карти за спорт. Компанията остава единствената, която не продава карти на крайни клиенти, а единствено на компании.

Конкуренцията е цифрова

Миграцията към цифровите платформи е друга основна наклонност, като с изключение на новите компании на пазара и някои от старите играчи минаха в тази посока.

" Содексо България " започва първите си услуги в страната през 2003 година, предлагайки разнообразни стратегии за обществени придобивки и хонорари, като влезе на пазара на спортните карти с продукта си Sport Pass малко след MultiSport.

" Групата Sodexo поетапно цифровизира своите услуги във всички 72 страни, на чиито пазари все още работим. В този смисъл ние към този момент не предлагаме физически карти на нашите Sport Pass клиенти, а мобилно приложение. И приказваме по-скоро за абонаменти, в сравнение с за карти ", разяснява за " Капитал " изпълнителният шеф на " Содексо България " Виктор Косконел.

От март 2019 година, когато завършва миграцията на услугата от физическа към цифрова, за първи път компанията предлага опцията хората да закупуват услугата непосредствено от приложението на компанията, като към този момент не съществува ограничаването да употребяват услугата единствено през своя шеф. Така в летния сезон броят на дейните клиенти приближава 15 хиляди, а приложението е свалено над 30 хиляди пъти, колкото са и потребителските профили.

" Разбира се, след завършила миграция на услугата от физическа към цифрова през март 2019 година изгубихме някои консуматори Sport Pass, които използваха картите. За сметка на което се радваме на нови клиенти ", споделя Косконел. " Знаехме, че това ще се случи. Но истината е, че мобилното приложение предлага доста по-гъвкава услуга и дава опция за разработка на доста нови функционалности. Улеснението е доста - хората просто смъкват приложението на телефона си, избират и купуват съответния абонамент и стартират да го употребяват. Това значи, че се стараем да се съобразим с бюджетните им благоприятни условия и демонстрираме комерсиална еластичност ", разяснява още той. Предлагат се 3 вида пакети и 3 метода на заплащане (напълно затрупан от работодателя, споделен със служителя или изцяло затрупан от служителя).

" Дигитализирането на Sport Pass ще ни помогне да създадем общественост към услугата ни, тъй че потребителите елементарно да намират сътрудник за подготовка да вземем за пример, да канят свои другари, да пишат ревюта, да правят оценка другите клубове и така нататък, и така нататък Така или другояче, естеството на нашата услуга непрестанно еволюира. Предстоят усъвършенствания и промени в цифровия Sport Pass, към този момент стартира да се трансформира в услуга, друга от тази, с която стартирахме. Към тях прибавяме и новите партньорства в тенденция здраве и уелнес – като това със Synevo и други медицински лаборатории ", изясняват още от " Содексо България ".

Ще порастват ли цените

Последната открояваща се наклонност е предстоящият растеж на цената на картите или абонаментите за спорт. Цената на картите MultiSport беше и една от главните рецензии на спортните зали, които упрекнаха медиатора в ценови дъмпинг.

" Не мисля, че пазарът е кондензиран и разпределен. Смятам, че цените занапред ще се трансформират. Това е моментът за нахлуване на нови играчи. Цените не могат да бъдат такива. Обектите ще стартират да се отхвърлят ", счита Димитър Георгиев от GymRеalm.

" Ние имаме вяра, че цената е реципрочна на предлаганата услуга и в този смисъл ще се промени.

Основният принцип на нашата ценова политика не се е трансформирал през последните 3 години. Това е устойчивостта. А тя не може да бъде кратковременен развой и в никакъв случай не е еднопосочен развой. Това значи, че би трябвало да следим и пазарните трендове и да сме сигурни, че салдото е спазен. На пазара има сигнали, идващи от нашите сътрудници, които ни навеждат на мисълта, че ценовата политика може да се наложи да бъде преразгледана. Това би довело до евентуално нарастване на абонамента ", споделя и изпълнителният шеф на " Содексо България " Виктор Косконел.

" Нищо не е същото, съпоставено със старта на услугата: партньорската мрежа, обсегът на интензивностите, връзката, услугите след продажба... всичко се е трансформирало и се развива. Вярваме, че ценообразуването би трябвало да отразява и пазарните трендове и действителността и е въпрос на време то да доближи до този баланс ", продължава той.

На противоположната позиция е Цветан Иванов от MultiSport. " Има случаи на предоговорени цени с наши клиенти, само че никога не може да става въпрос за наклонност. Това са клиенти, от които осъществяваме загуби. И да има подобен развой, той ще е извънредно муден в годините ", споделя той.

Очакванията на представители на пазара обаче са, че с превръщането на спортния абонамент в полезност ще се промени и цената на стоката. Да работиш с врага си

Фитнес зали упрекнаха MultiSport в монопол и ценови дъмпинг. От MultiSport заявиха облага и отвориха шест фитнес зали Next Level

С набирането на от ден на ден и повече картодържатели компанията " Бенефит системс България ", предлагаща картите за спорт MultiSport, бързо се трансформира в опасност за част от спортния бизнес. За страховете се знаеше от няколко години, само че този юни Българската асоциация за здраве и фитнес реши да повдигне въпроса намерено, като нейният ръководител Петър Ангелов и притежател на веригата " Атлетик фитнес " съобщи, че се основава монопол във фитнес промишлеността. Той ще предложи на управителния съвет на организацията да гласоподава дали да се сезира Комисията за защита на конкуренцията за нелоялни практики и ценови дъмпинг от страна на сдружението зад картите MultiSport.

Картата предлага достъп до над 850 спортни обекта, като дейните консуматори са над 80 хиляди, като цената на MultiSport нормално е по-ниска цена от абонаментите на самите спортни центрове.

Оттам идват и страховете на някои притежатели на фитнес зали, като съгласно тях работата с картите MultiSport е причина за спирането на директната връзка с клиентите и загубата на надзор над бизнеса. Това на собствен ред прави залите подвластни и уязвими от медиатора, през който към този момент минава голямата част от посетителите. Така той може да постанова ценова политика и да изисква от залите по-ниски цени, против което те мъчно биха могли да противодействат, защото в противоположен случай биха изгубили клиенти при прекъсване на работата с медиатора.

" Зависимостта на операторите стигна дотам, че 80-90% от приходите им идват от картите на медиаторите. Сега и да желаят, не могат да се откажат от това партньорство. Поставени в неизгодна позиция, са принудени да одобряват изискванията, сложени им от медиаторите. В противоположен случай ги чака банкрут ", съобщи Богдана Колева, шеф на " Спорт сити ".

От асоциацията насочиха и самобитен зов към останалите спортни зали да обмислят политиката си на работа с MultiSport. " Посредниците задоволяват потребността от по-богат избор на услуги, могат да понижат разноските за маркетинг и вероятно да основат нови клиенти на пазара, което ги прави атрактивни на пръв взор, само че в дълготраен проект могат да нанесат непоправими вреди за настоящите оператори и за потребителите ", съобщи Ангелов.

Другите страхове са по линия на новия бизнес на MultiSport, който през друга компания " Фит инвест " към този момент сътвори верига от шест фитнеса под марката Next Level и два под марката Top Fit, като те бяха добити и по този начин навлезе и в полето на клубовете.

От компанията, предлагаща картите MultiSport, разумно не се съгласиха с изказванията на част от спортните зали, че вършат ценови дъмпинг. " Има ясни ценови правила. В никакъв случай не мога да ги дефинира като дъмпингови и това се потвърждава от финансовия ни резултат за 2018 година, съобщи Цветан Иванов, шеф на българското сдружение " Бенефит системс България ".

Печалбата за 2018 година е 544 хиляди лева, при насъбрана загуба от предишни години 2.2 млн. лева И проектите за 2019 година са за растеж на облагата. " Като Иванов добавя, че сдружението не е употребило помощ от компанията майка повече от година и стартира да изплаща заемите си към нея и се надява да ги върне за 2-3 години.

По отношение на обвиняването в монопол той напомни, че на пазара към този момент има четири играча, а задачата на тяхната компания е да даде избор на хората да пробват разнообразни типове спорт.

" Основната ни цел е да създадем спорта наличен. И в същото време да не нарушаваме ползите на сътрудниците ни. Ако няма спортни обекти, нашите ползватели няма да има къде да спортуват, тъй че нашият интерес не е в посока да няма спортни обекти, а, в противен случай, да ги развиваме, споделя още той. Стремим се да отговаряме на упованията на сътрудниците, като местата, където не сме съумели да отговорим, са единици. Няма случай на понижаване на цени в последните 6 месеца. И да има, са 1-2 за обособени обекта, само че не мога да се сетя за подобен сюжет ", сподели още той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР