Пазарът е динамична величина, върху която влияят много фактори –

...
Пазарът е динамична величина, върху която влияят много фактори –
Коментари Харесай

Руменова: Нелоялните търговски практики са отделен проблем от ръста на цените

„ Пазарът е динамична големина, върху която въздействат доста фактори – дейностите на контролните органи, политиките на държавните управления на страните, държанието на потребителите. Трудно обаче може да се направи директна или косвена връзка сред маркирането на касата на постоянна цена на стоките в промоция или тяхната липса в обектите с така наречен „ изкуствено завишаване на цените “. Информираността пък има значение, когато потребителите разполагат с действителни благоприятни условия за избор. “

Това сподели основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова в изявление.

 Габриела Руменова
Габриела Руменова. Снимка: Габриела Руменова

„ Нека обсъдим нелоялните търговски практики, като по-тежки нарушавания. В оповестените на интернет страницата на КЗП отчетни отчети можем да забележим, че на годишна база контролният орган не разрешава сред 100 и 200 такива практики. Ако ние в този момент за 2-3 седмици сме съумели да установим 200 нелоялни практики, това е доста притеснително “ , означи Руменова.

Според нея още по-притеснителни са опитите тематиката потребителска отбрана да се политизира и да се употребява за популистки цели, а проблемите на пазара да се трансферират сред сегашния и предходни управителни сформира на институцията , до момента в който остро стои въпросът: Кой пази правата на потребителите?

Габриела Руменова смята, че с цел да бъдат ефикасни подобен вид инспекции, е належащо да се правят непрекъснато, не кампанийно. Колкото до ограниченията, по нейните думи не е несъмнено, че сходна намеса ще докара до трайни, ефикасни и позитивни резултати за крайните консуматори, а по-скоро в теорията и практиката има доказателства за противоположното. Тя прави оценка като позитивно събитие намесата на Комисията за защита на конкуренцията, която може да даде отговор на въпроса дали тези крайни цени са резултат от естествени пазарни механизми или са контрактувани и оттова – имат ли потребителите действително право на избор.

Според нея опитите на държавните управления по света за преодоляване на обстановката са „ пробно лекуване “, защото сега никой не знае кой е верният метод – пазарът е свободен, той се контролира от естествените процеси – търсене и предложение.

Руменова даде за образец решението в Германия за понижаване на цените на избрани артикули за три месеца:

„ Поставеният период наподобява най-благоприятен от позиция на това, че би трябвало да измине избран интервал, с цел да бъде оценено по какъв начин ще подействат тези ограничения. В същото време обаче не е и прекомерно дълъг, тъй като те самите евентуално нямат вътрешното разбиране, че това ще докара до търсените резултати. Може да се получи буфер, след който цените внезапно да литнат нагоре и да станем очевидци на нов неуправляем развой. “

Експертът изрази мнение, че таван на цените може да докара до познати обстановки след сходни решения – изгубване на артикули от рафтовете, продажбата им „ на черно “ и пазаруване на с пъти по-скъпи други възможности, вместо превъзмогване на казуса. Нещо повече – може да пострада качеството на продуктите, да се ускори наклонността за понижаване на грамажите на потребителските опаковки, с цел да не се надвишава избраната пределна цена. Всичко това не е в интерес на потребителя.

В Студио Actualno Габриела Руменова разяснява и за какво цените на едни и същи артикули могат да бъдат разнообразни в другите страни. Тя изясни, че когато приказваме за един и същи производител, крайната цена може да се образува по няколко метода: да се пресметна според от отдалечеността на мястото на произвеждане до точката за продажба на дребно и разноските за доставка; да се даде осреднена цена навсякъде; да се съобрази с покупателната дарба на популацията на всяка от локациите – по градове и райони, и в международен мащаб. „ Може би ние това чакаме – че като страна, в която нашите благоприятни условия са много по-ограничени, би трябвало да получим по-изгодни и по-справедливи за нас цени. Оттук главно идва разминаването и разочарованието на хората “, сподели още тя.

Руменова подчертава и върху смисъла на фактора величина на пазара – при продажбата на по-големи количества и по-голям пазарен дял може да си позволиш по-ниски цени.

Ако пък съпоставяме цените на артикули от един тип с разнообразни производители, доставяни и продавани в търговски обекти в разнообразни страни, то тогава факторите стават още повече – от политиките за субсидиране на производителите, през комерсиалните връзки по веригите на доставки до стратегическите цели на фирмите и опциите и държанието на крайните консуматори.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР