Пазар, цени и печалби за Лукойл“ в една графика. Това

...
Пазар, цени и печалби за Лукойл“ в една графика. Това
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Войната на Путин позлати Лукойл“ в България

Пазар, цени и облаги за „ Лукойл “ в една графика. Това разяснява във Facebook “ икономистът Лъчезар Богданов.

Графиката демонстрира очевадното: след началото на войната „ Лукойл “ стартира да осъществя обилни облаги от продажбите си на българския пазар (и не само). Най-ясното доказателство е динамичността на цените на съветския недопечен нефт „ Уралс “ и цените на горивата у нас.

От началото на 2021 година до първата седмица на декември 2022 година съветският недопечен нефт нараства от 45 евро до 51 евро на барел - или към 12%. В същото време, безоловният бензин (цена преди данък и ДДС) нараства с 94% (почти двойно!), а на дизелът – със 137% (значително над два пъти!).



Още по-драстично е, в случай че гледаме единствено миналата година, изключително и тъй като все търсим аргументи за високата инфлация в България. В първата седмица на декември 2022 година цената на съветския нефт Е ВЕЧЕ ПО–НИСКА от тази преди 12 месеца – 51 евро при над 64 евро в първата седмица на декември 2021 година

Цените на бензина обаче са с близо 20% по-високи, а на дизела – с над 45%!

Да напомним, че България издейства в границите на Европейски Съюз дерогация от ембаргото за съветски нефт в интерес на „ Лукойл “. Руският нефт след началото на войната се продава с отстъпка от пазарната цена – в случай че съпоставим с „ Брент “. Тя варира, само че при стойностите до момента

можем да приказваме за „ свръхпечалби “ от над 100 млн. $ на месец.

Ето образно по какъв начин става това. Проследяваме динамичността на котировките на суровия петрол „ Уралс “, преизчислени в евро и междинните цени на дребно на българския пазар на бензина и дизела (преди облагане с данък и данък) на седмична база.

ДО НАЧАЛОТО на войната почти цените на суровия нефт и цените в България се движат паралелно. СЛЕД НАЧАЛОТО на войната кривите се раздалечават

- цената на съветския недопечен нефт се стабилизира и след това спада доста, до момента в който цените на горивата, които заплащат българските консуматори остава доста „ от горната страна “ – вижте защрихованото в сиво на графиката!

Картинката е мисля ясна – този марж е спомагателна облага на съветската петролна компания. Засега няма препоръчан ефикасен механизъм най-малко част от „ изгодата “ от дерогацията да се върне към българските консуматори или да постъпи в бюджета.

 

 
 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР