PayPal ще плати два пъти по-висока сума от тази, която

...
PayPal ще плати два пъти по-висока сума от тази, която
Коментари Харесай

PayPal придобива шведската финтех компания iZettle за 2.2 млрд. долара

PayPal ще заплати два пъти по-висока сума от тази, която шведският стартъп се надяваше да реализира като оценка вследствие на своето първично обществено предложение на акции (IPO), което беше планувано за края на този месец.

© Amir Cohen Още по тематиката
Фейсбук основава екип за интервенции с блокчейн

От обществената мрежа към момента не дават публична информация за съответната цел на новия отдел
13 май 2018
Управлявай тези финанси

Какво ново при приложенията за персонални спестявания и вложения
2 фев 2018
Дигитални модели

Още по-бърза връзка; Гласово банкиране; Интернет съдилището към този момент е тук
25 авг 2017
На шопинг за електронни разплащания

Фондовете CVC и Blackstone подадоха оферта от 3 милиарда паунда за английската Paysafe, чийто максимален офис е в София
28 юли 2017
Vantiv купува английската компания за разплащания Worldpay за 10 милиарда $

Сделката може да докара до оживление на бранша с електронни финансови услуги
7 юли 2017 Финансовият колос Paypal купува шведската компания за платежни услуги iZettle за 2.2 милиарда $. Това ще бъде най-голямото придобиване в историята на компанията и се случва тъкмо преди iZettle да се трансформира в най-големия финтех стартъп, листнат на борсата, оповестява Financial Times.

Компанията

iZettle, която е основана в Стокхолм, към този момент оперира в 11 страни и предлага други услуги за дребни бизнеси. Тя е най-известна с предлагането на четци на кредитни миникарти за дребния бизнес, което може да трансформира смарт телефоните и таблетите в регистри на разплащания. Това я прави съперник на основаната в Съединени американски щати Square, която е учредена от основния изпълнителен шеф на Twitter Джак Дорси.

Откакто се отдели от онлайн магазина eBay през 2015 година, PayPal се насочи от осъществяването на транзакции за своята компания майка към предлагането на пакет от цифрови разплащателни услуги по целия свят.

Условията на договорката

PayPal ще заплати два пъти по-висока сума от тази, която шведският стартъп се надяваше да реализира като оценка вследствие на своето първично обществено предложение на акции (IPO), което беше планувано за края на този месец.

Сделката е част от поредицата придобивания на шведски компании от американски съперници тъкмо преди да станат обществени. Например Skype и Mojang (paзpaбoтчиĸът нa пoпyляpнaтa видeoигpa Міnесrаft) бяха добити от Microsoft тъкмо преди да подхващат IPO, ĸaĸтo и пoĸyпĸaтa нa Ѕhаzаm oт Аррlе, ĸoятo вce oщe нe e пoлyчилa paзpeшeниe oт peгyлaтopитe.

Поредица от придобивания

Сделката слага въпроса до каква степен европейските софтуерни компании имат опцията да се развиват сами, защото прекомерно постоянно вместо това биват придобивани от американските си съперници. В тази сметка влиза и шведската компания за стрийминг на музика Spotify, която макар че продължава развиването си независимо, избра да се листне не на шведския пазар, а на фондовата борса в Ню Йорк.

Дан Шулман, президент и изпълнителен шеф на PayPal, уточни, че светът на търговията на дребно стартира от ден на ден да разчита на голям брой канали, защото мобилните телефони размиват границата сред онлайн продажбите и физическите такива. По думите му дребните бизнеси търсят софтуерни решения, които да оферират на потребителите обединен канал за разплащане.

Основателят и изпълнителен шеф на iZettle Якоб де Геер показва, че когато е започвал бизнеса, в никакъв случай не е имал проекти да го продава. " Това е трогателен метод за компанията да продължи с визията си. Стимулира ни да забързаме растежа си ", споделя той. По думите му iZettle е възнамерявала IPO отдавна, като договорката с PayPal е пристигнала в много напреднал миг във връзка с общественото предложение.

Де Геер и съоснователят Магнус Нилсон имат огромни дялове в компанията, само че изплащането по тях ще се забави заради " съглашения за задържане ".

Сделката е третата забележителна облага на PayPal в границите на пет години, откакто купи Braintree и нейната платформа за мобилни парични преводи Venmo за 800 млн. $ през 2013 година и Xoom, интернационалната услуга за парични преводи, за 890 млн. $ през 2015 година PYPL Quotes by TradingView
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР