Payhawk е създадена от двама бивши служители на Телерик -

...
Payhawk е създадена от двама бивши служители на Телерик -
Коментари Харесай

Корпоративни карти за 3.5 млн. евро

Payhawk е основана от двама някогашни чиновници на " Телерик " - Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов

© Надежда ЧИПЕВА Само за година и четири месеца българската започваща компания Payhawk съумя да притегли финансиране за общо 3.5 млн. евро. Сумата бе достигната, откакто през тази седмица сдружението разгласи една от най-големите сийд вложения в България, а и въобще в района. Чрез нея в Payhawk влиза огромен вложител - основаният в Берлин Earlybird Venture Capital.

Той се причислява към досегашните вложители. Преди година фондът Eleven влага в Payhawk 1 млн. лева дружно с няколко бизнес ангели - двама от съоснователите на " Телерик " и " Телерик академия " Васил Терзиев и Светозар Георгиев, Неделчо Спасов и Станимир Василев от " Изи асет мениджмънт ", Пери Блачър, който съветва Гугъл и Barclays UK, и други

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сега берлинският Еarlybird влиза в Payhawk с инвестиция от 2 млн. евро. Останалите 1 млн. евро от рунда се дават от досегашните вложители - Eleven и бизнес ангелите като Терзиев, Георгиев и останалите. Други нови играчи са още един берлински фонд - TinyVC, както и специалисти от промишлеността като някогашния основен търговски шеф на Visa Europe Марк Антипоф и Кийт Робинсън, шеф тактики в Sage, една от огромните счетоводни системи във Англия.

Продукт за дребни и междинни предприятия

Новата инвестиция дава сигурност на основателите на Payhawk Христо Борисов и Бойко Караджов и екипа им умерено да развиват платформата си в актуалната обстановка и да търсят пробив на нови пазари. Двамата основават компанията си в края на 2018 година В момента българското сдружение е благосъстоятелност на английското Payhawk Limited, като всеки от двамата създатели държи по над 25%, само че под 50% в него, т.е. двамата имат мажоритарен дял от над 50% към края на януари съгласно данни от английския корпоративен указател. Не е ясно какви са дяловете на останалите акционери. Фондът Eleven се включва и в новия рунд. " Инвестицията в Payhawk несъмнено беше отлично наше решение. Доволни сме от напредъка на компанията през миналата година. Екипът се грижи за вярната еволюцията на продукта, разпростира продажбите и онбординга на нови клиенти и започва значимо стратегическо партньорство с Visa. Радваме се, че участваме и в настоящия капиталов рунд от 3 млн. евро, дружно със мощен европейски вложител като Earlybird. В новия рунд се включваме с 200,000 евро. ", съобщи пред " Капитал " Даниел Томов, сътрудник в Eleven Ventures. Според него навлизането на немския пазар е единствено началото на напредък и към други страни. Казано в резюме, продуктът им оказва помощ на дребни и междинни компании да издават и ръководят корпоративни карти, а софтуерът събира и разчита данни от фактури, касови бележки и други счетоводни документи и автоматизира отчитането им. Платформата е доста комфортна за компании, чиито чиновници пътуват задоволително по бизнес и имат служебни разноски. Те употребяват издадените от Payhawk корпоративни карти, а посредством приложението на телефона снимат и осчетоводяват направените разходи, след което системата основава доклад. По този метод притежателите наблюдават всичко в действително време и имат ясна визия за разноските, а чиновниците са улеснени в отчитането си.

Според Борисов задачата не е да са съперник на необанки като Revolut и N26, а по-скоро да надграждат върху услугите на обичайните банки. " Ние даваме опция за добра интеграция с банките и по този метод единствено разходът на компаниите, обвързван с заплащанията по карти, да е при нас. Можеш да закачиш банковата си сметка и елементарно да си прехвърляш пари към Payhawk и към този момент да имаш целия наш набор от принадлежности ", споделя Борисов пред " Капитал ".

Набирането на капитал е траяло няколко месеца, а са водени диалози с над 40 евентуални вложителя, като повече от половината са ги потърсили първи, разказва Борисов. Изборът на Earlybird е елементарно разбираем - фондът е един от най-големите за вложения в софтуерни компании в Европа. Той има настрана крило за Източна Европа - Digital East Fund, посредством него влиза и в Payhawk. Eдни от най-известните инвестиции на фонда, който е с активи за над 1 милиарда евро, са компании като финтех сдружението N26 и румънския еднорог (тоест с оценка над 1 милиарда долара) UiPath.

" Водещото за нас бяха опитът и разбирането на един фонд на избран пазар, в тази ситуация Германия. През последната година осъзнахме, че решението ни е най-подходящо за компании, които имат най-малко 5-6 чиновници, които пътуват и употребяват корпоративни карти. Ето за какво се фокусираме върху дребни и междинни предприятия, а Германия е основна, тъй като има най-вече такива компании в цяла Европа и е доста сегментиран пазар ", споделя Борисов.
С новата инвестиция Payhawk възнамерява да усили екипа си, който сега е 18 души. В началото на март компанията отвори офиса си в Берлин, който е третият след тези в София и Лондон. " През предходната година осъзнахме, че за някои характерни пазари като Испания и Германия ни трябват локални експерти. Например имаме шеф за Испания - Рахел Рехас, която е основана в София и е някогашен чиновник на Световната банка ", добавя Борисов.

На 14 пазара

Бизнес моделът на компанията е месечна абонаментна такса за всеки месечен консуматор на карти и услуги и варира сред 10 и 15 евро. В момента компанията има над 1000 месечни консуматори на 14 пазара. От компанията не разкриват какъв брой са общо компаниите им клиенти, както и приходите си за 2019 година Банковите карти на всички пазари пък се издават от главния сътрудник на компанията - " Пейнетикс ". Сред клиентите й в България да вземем за пример са TELUS International, Scale Focus, Software Group и други

След първата си инвестиция преди година от Payhawk бяха фокусирани главно върху английския пазар, само че поради забавянето на Брекзит проектите им претърпяха промени. Именно затова в този момент фокусът е върху немския пазар, въпреки към момента да не е ясно по какъв начин ще се отрази рецесията към ковид върху стадиите на агресия.
Основно условие на вложителя е било и преместването на сдружението майка във Англия (един от трите пазара дружно със Съединени американски щати и Нидерландия, където Еаrlybird има мандат чисто корпоративно да инвестира). В България оперира през сдружението " Пейхоук ". С новата инвестиция екипът желае да се наложи по отношение на някои надалеч по-големи съперници. Според Борисов такива са няколко европейски компании, като съгласно разнообразни оценки вложенията в тях са над 210 млн. евро, т.е. надалеч повече от направените на този стадий капиталовложения в Payhawk. Въпреки това Борисов е уверен, че платформата на компанията му е надалеч по-удобна от конкуренцията и занапред ще се постанова с помощта и на Earlybird.
Новият вложител
Earlybird e основан през 1997 година в Берлин, като главната му цел са вложения в софтуерни компании в ранна фаза на развиване в Западна и Източна Европа. За тази цел има обособени подразделения за вложения в другите райони, както и един за вложения в здравни технологии. С годините се трансформира в един от най-разпознаваемите фондове в Европа. В момента ръководи активи за 1 милиарда евро, има 24 продажби и 7 първоначални обществени предлагания на свои компании. Инвестира сред 500 000 и 10 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР