Payhawk е създадена от двама бивши служители на Телерик -

...
Payhawk е създадена от двама бивши служители на Телерик -
Коментари Харесай

На втората си година българският финтех Payhawk привлече още 3 млн. евро

Payhawk е основана от двама някогашни чиновници на " Телерик " - Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов

© Надежда Чипева В разгара на епидемията от ковид идва новината за една от най-големите вложения в започваща компания в района. Българската Payhawk разгласи, че е привлякла финансиране от 3 млн. евро във втори сийд рунд, воден от eвропейския фонд Earlybird. Вложението идва малко повече от година, откакто компанията получи 1 млн. лева Тогава главен вложител в рунда беше фондът Eleven, а в него се включиха и бизнес ангели, измежду които съоснователите на " Телерик " и " Телерик академия " Васил Терзиев и Светозар Георгиев. Еleven, Терзиев и Георгиев вземат участие и в настоящето финансиране. Освен тях в този момент се включва и основаният в Берлин фонд TinyVC, както и Марк Антипоф, някогашен търговски шеф на VISA Европа, и Кийт Робинсън, шеф тактики в Sage.

Създадената през 2018 година от двама някогашни чиновници на " Телерик " - Христо Борисов и Бойко Караджов Payhawk предлага финансова платформа на дребни и междинни компании, посредством която те могат да ръководят целия разходен развой: от издаването на корпоративни карти, през автоматизираното осчетоводяване на разноски до генериране на доклади в действително време. Според съоснователя на компанията Христо Борисов задачата на Payhawk не е да е съперник на банките, а по-скоро да предлага артикул, който надгражда върху услугите им. Дружеството към този момент има клиенти в 14 страни, а посредством новата инвестиция ще разшири екипа в офисите си в София, Берлин и Лондон. Фокус ще е немският пазар, който е водещ по централизация на дребни и междинни предприятия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Earlybird e основан в Берлин през 1997 година и е един от най-известните европейски фондове за вложения в софтуерни компании. Той търси благоприятни условия в региона на цифровите технологии в Западна и Източна Европа, а под негово ръководство са активи за над 1 милиарда евро. Една от най-известните му вложения е финтех компанията N26.

Повече за инвестицията четете в идващия брой на " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР