Паяците са често срещани същества. И тъй като почти всички

...
Паяците са често срещани същества. И тъй като почти всички
Коментари Харесай

Най-смъртоносният паяк в света може да убие дете за 5 минути

Паяците са постоянно срещани същества. И защото съвсем всички от 43 000 известни типа паяци на Земята са отровни , евентуално множеството хора са срещали токсичен паяк в един или различен миг от живота си.

Добрата вест е, че от тях единствено за 25 типа е известно, че са умъртвили или са предизвикали съществени вреди на хората . Но кой от тях е на върха на класацията?

Най-смъртоносните паяци — или най-малко тези, които най-често се показват като причиняващи гибел или съществени натравяния — са фуниевидните паяци (Atrax), червеногърбите паяци, паяците черна вдовица (Latrodectus), банановите, скитащите паяци (Phoneutria) и паяците отшелници ( Loxosceles).

What is the deadliest spider in the world?
— Live Science (@LiveScienceMag)
Но даже тези смъртоносни паяци, с доста мощна отрова и зъби, които могат да пробият кожата, не са изключително рискови за хората. Американската асоциация на центровете за надзор на отравянията (AAPCC) има данни единствено за един смъртен случай, породен от захапване от паяк в Съединени американски щати през 2021 година Австралия, дом на някои от най-отровните паяци в света, не е докладвала смъртен случай от единично захапване от паяк от 1980 година насам .

„ Изключително редки са срещите със гибелен паяк “, сподели Рик Ветър, пенсионираният теоретичен помощник в Катедрата по ентомология в Калифорнийския университет, Ривърсайд, чиито проучвания се концентрираха върху значими за медицината паяци. „ Имайки поради всички неприятни неща, които евентуално могат да ви се случат, в случай че паяците са най-голямата ви грижа, значи живеете добър живот. “

Фуниевидните паяци оглавяват листата на най-смъртоносните паяци , въпреки и единствено поради именитата им отрова. Родени в Австралия, тяхната отрова е толкоз мощна, че ухапването им може да убие за минути. „ Най-смъртоносният евентуално е фуниевидният паяк и неговите родственици. Сидни фуниевидният паяк (Atrax robustus) може да убие малко дете за към 5 минути и 5-годишно дете за към 2 часа “, сподели Ветер пред Live Science. Въпреки че никой не е умирал от тези паяци от появяването на противоотровата през 80-те години на предишния век, мъчно е да си представим, че малко дете ще получи лекуване задоволително бързо, с цел да се възвърне от ухапването.

" Redback Spider "

Generate your own art:
— // FUUPS.AI (@fuups)
Паяците от типа Phoneutria, най-често срещаните, от които постоянно се назовават бананови паяци или скитащи паяци, са срещат в Бразилия и имат най-неврологично дейната отрова. Но те се класират малко по-надолу в листата на най-смъртоносните в света, тъй като отровата им работи относително постепенно, оставяйки задоволително време за лекуване. Паяците от типа Loxosceles, най-познатият от които е кафявият аскет (L. reclusa), открит в Съединени американски щати, може да е един от най-честите причинители на мъчителни ухапвания, които могат да причинят болки в тялото, тресчица и постоянно възобновяване лишава месеци.

Единственият тип паякообразни, който може да се съревновава с фуниевидния паяк за купата „ най-смъртоносен паяк “, е Latrodectus, който включва австралийската червеногърба (Latrodectus hasselti) и по-познатата ни черна вдовица . Тези паяци имат леко преимущество, тъй като хапят хората по-често от паяците с фуниевидна мрежа и са със относително мощна отрова. „ Най-отровните типове не убиват и не засягат толкоз доста хора “, сподели пред Live Science Линда Рейър, поведенчески еколог в университета Корнел.

Важно е да се означи, че годишните отчети на AAPCC отрязват статистически данни за захапване от паяк, само че не е елементарно да се получи действителна информация за смъртността или заболеваемостта от захапване от паяк.

NOPE!
— ⚡️MontaniSemperLiberi⚡️ (@AlmostHeavenWV_)
„ Редица смъртни случаи всяка година се приписват на паяци “, сподели Род Крауфорд, организатор на паякообразните в музея Бърк към Университета на Вашингтон в Сиатъл. „ Въпреки това, от научна позиция, съвсем нито един от тези случаи не се основава на доказателства. “

" Изключително рядко е  жертвата да види паяк върху кожата си, да почувства захапване, да улови същия този паяк и по-късно да го заведе при доктор (да не приказваме за експерт по паяци) за разбор. На процедура всички „ ухапвания от паяк “, за които чувате, в това число тези, докладвани в центровете за отравяне, произлизат от вярването, че в случай че не сте видели какво ви е ухапало, то това би трябвало да е паяк “, сподели Крофорд.

„ Прекарах доста време, пробвайки се да проследя равнището на човешката смъртност породена от паяци и то е незначително “, сподели Рейър.

(Spiders) banana spiders
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР