Павилиони с единна визия още това лято ще бъдат монтирани

...
Павилиони с единна визия още това лято ще бъдат монтирани
Коментари Харесай

Павилиони с единна визия първо в Слънчев бряг, а после и в другите курорти

Павилиони с единна визия още това лято ще бъдат инсталирани в източната част на курорта Слънчев бряг, които са под ръководството на едноименното сдружение, следено от страната. Водят се договаряния това да стане на територията на целия курортен комплекс с кмета на община Несебър. Целта на Министерството на туризма е във всички курорти в страната комерсиалните обекти да са с идентична визия. Това разгласи на конференция министърът на туризма Николина Ангелкова при показване на плана за визия на преместваемите обекти в зона изток на курортния комплекс.

От община Несебър няма оповестена публична позиция по предлагането на министър Ангелкова. Mediapool не съумя да се свърже с кмета Николай Димитров, а основният проектант на общината Валентин Димов сподели, че от медиите е научил за предлагането и отхвърли коментар.

Амбицията на министъра на туризма е още това лято да бъде прекратена уличната търговия в източната част на Слънчев бряг. Николина Ангелкова даде обещание унищожаване на тротоарните сергии, поради които влезе в конфликт с вицепремиера по икономическата политика Валери Симеонов през лятото.

Симеонов персонално водеше акцията по унищожаване на противозаконни постройки от алеята и на плажа. Част от обектите обаче останаха и бяха отстранени след края на туристическия сезон. Към края на предходната година останаха за срутване единствено три противозаконни нощни заведения на плажа, утвърдени в скица, издадена от Ангелкова през декември 2016 година, по думите на началника на ДНСК арх. Иван Несторов.

Днес Ангелкова регистрира, че всички противозаконни постройки са отстранени от новите наематели на плажа " Слънчев бряг-север ", който по думите на Симеонов е компания, обвързвана с Младен Михалев-Маджо. Министърът на туризма напомни, че концесията с предходните наематели е прекъсната " заради извънредно фрапантни нарушавания през 2016 година ", където главното нарушаване бе обвързвано с надвишаване на утвърдената от министерството площ за разполагаеми обекти с съвсем 8000 кв. м. Предишните наематели бяха свързани със притежатели на хотели в курорта, измежду които Ветко Арабаджиев, някогашният народен представител от ГЕРБ Емил Димитров, мажоритарният притежател на бургаската захарна фабрика " Победа " Сава Чоролеев, хотелиерите Румен Чандъров и Ангел Палийски.

Новите павилиони – в бяло и синьо

Новите павилиони са решени в синьо и бяло като типични летни цветове, сподели арх. Искра Джахова, началник на работната група, която работи по плана за идейната визия от септември 2017 година

Те ще бъдат направени от устойчиви на въздействието на морския въздух и вятъра материали. Конструирани са по този начин, че да не разрешават да се предлага търговия отвън тях, а позициите им ще са тук-там, които не пречат на туристите, пешеходците и колите, сподели арх.Джахова.



Всичко е съобразено със законодателството, разпоредба номер 10 на община Несебър, фактическата конюнктура на място, сподели Ангелкова. Тя добави, че са правени обходи с изпълнителния шеф на " Слънчев бряг " АД Златко Димитров, с цел да се избере тази визия и най-подходящия план за разполагането им.

Концесионерите на морски плажове сами ще осъществят новата визия съгласно договорите, които са сключили. Обектите, които са в заварено състояние, също ще бъдат заменени след привършване на договорите им, изясни Ангелкова.

В схемата ще бъдат заложени освен търговски обекти, само че и места за атракциони – велорикши, детски кътове, места за триколки и други, като разположението им ще бъде в съгласие с институциите и граничещите частни притежатели, сподели Златко Димитров.

В договорите за наем, които следеното от страната сдружение " Слънчев бряг " подписва за преместваемите обекти, ще се включва и уговорка, съгласно която при три нарушавания за " разхождащи се щендери " договорът ще се приключва, сподели Ангелкова.

Тя разясни, че монтирането на новите обекти ще стартира незабавно след одобрение на схемата за разполагането им и когато времето разреши. Това ще стане преди да бъдат прекратени строително-монтажните действия в курорта. Обикновено след 1 или 15 май строителството в курорта се стопира.



Приходи от към 1 милиарда лв. за Слънчев бряг през лято 2017

Изминалата 2017 година е била извънредно сполучлива за българския туризъм, регистрира Ангелкова. Само за първите 11 месеца имахме близо 8.5 млн. непознати туристи и растеж от 7 на 100, уточни тя.

Слънчев бряг заема максимален дял от тази статистика. Над 5 млн. нощувки са осъществени в курорта, а приходите единствено от нощувки са близо 260 млн. лева

Общо приходите от нощувки и всички други действия, свързани директно и непряко с туризма в Слънчев бряг могат да се оценят на към 1 милиарда лева, сподели Ангелкова.

В акционерното сдружение " Слънчев бряг " страната държи 75 на 100 от акциите. Община Несебър има малко над 10%, а останалите са на дребни акционери.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР