Павета изскачат и от шахтите в Пловдив Шеф се обзаведе

...
Павета изскачат и от шахтите в Пловдив Шеф се обзаведе
Коментари Харесай

Разследване на Марица: Изчезнаха павета за 6 млн. лева

Павета изскачат и от шахтите в Пловдив Шеф се подреди с павета от склада на "Градини и паркове " По следите на изчезналите павета: Купчини сиенитни блокчета зарязани в "Тракия " Ето какво обясниха от Общината за изчезналите павета

Паветата от бул. " Прага " в София разтресоха крепко стола на столичния кмет Йорданка Фандъкова, откакто столичани настояха да знаят къде е отишъл скъпият материал, кой и по какъв начин го съхранява. На Фандъкова обаче бяха нужни единствено 3 дни, с цел да разпореди инспекция за съществуването на паветата и да оповести обществено данните. По този метод Фандъкова разсея подозренията за отклонение или обири. За разлика от София, в Пловдив тематиката за паветата си остава „ държавна загадка ”. От Общината или съзнателно крият информацията от обществеността, или сами не знаят какво се случва с блокчетата от сиенит. Няколко опита на репортера на " Марица " да разбере какъв е статусът на паветата - строителен боклук или скъп материал, удариха на камък. Не излиза наяве кой отдел в администрацията дава отговор за съхранението им, с какви документи опазването им е вменено на пътностроителните компании и по какъв начин се предават съответните количества от Общината на частните сдружения. В Общината нямат явен отговор на въпроса какъв брой павета са извадени при ремонтите от улиците и булевардите, каква част от каменната настилка е вложена в други обекти и каква е наличността.

Възползвахме се от правото на всеки жител да научи повече за сагата с паветата по Закона за достъп до социална информация, като зададохме на администрацията шест съответни въпроса. За наше удивление получихме отговор единствено на един въпрос - от кои улици са извадени павета, само че не и за количествата (б. р. - виж отговорите долу).

Затова направихме експертно изследване, като използвахме инж. Марин Младенов, който работи в региона на надзора. Според неговите калкулации, които са извънредно правилни, през последните осем години от пловдивските улици и булеварди са демонтирани 9 452 900 броя сиенитни павета. Те са извадени от 94 529 кв. метра, или от почти 95 дкa повърхност. Това прави 17 204 278 кг, или приблизително 17 000 тона павета. От тях на предпазване " Марица " откри 4700 тона - 1900 т в базата на " Драгиев и ко " и 2800 т в тази на " Пътинженеринг ". От другите компании, правили пътни поправки с премахване на паваж, или не водят статистика, или признават, че въобще нямат бази за предпазване на скъпия материал. Не повече от 1000 тона са и паветата, вложени в ремонтите на дребни градски улички или създаване на паркинги и алеи в парковете. Така на процедура липсват над 10 000 тона павета, които, изчислени по най-ниските цени за материал втора употреба, вършат над 6 млн. лв..

Според представителите на администрацията павета не са отклонявани и всичко със съхранението им е наред. За една година обаче репортерите на " Марица " откриха сиенитни блокчета от Пловдив в десетки частни парцели. Едни от притежателите настояват, че са ги закупили по разгласи в интернет, други, че са им ги доставили " познати ".

Главният инженер на Община Пловдив Йордан Калев твърди, че сметките са комплицирани, тъй като непрекъснато се работи с този тип строителен материал. По негови думи Община Пловдив не разполага сега със лично хранилище, където да съхранява паветата, и употребява базите на частните компании, които имат контракти за улични поправки.

За разлика на общинската администрация, компаниите са по-наясно със сметките. От " Драгиев и ко " потвърдиха, че в базата си на Пазарджишко шосе държат 1900 тона. Камионите минават през кантар и се води прецизна документи. " Предоставяме материала единствено по поръчка на Община Пловдив или го използваме при ремонтите, които вършим по контракт ", безапелационен е инж. Цанко Драгиев. Другото хранилище на павета се намира в базата на " Пътинженеринг ", ситуирана в двора на някогашния Домостроителен комбинат. И там има кантар, убеди се екипът на " Марица ". По думите на шефа инж. Георги Гаръбски сега на склад имат близо 2800 тона павета. Базата е оградена, има видеокамери и жива защита, а вечер двора пазят 18 кучета, описа през вчерашния ден един от чиновниците. Паветата, стоварени с пръстта, са като дребни тепета измежду планините от другите строителни материали.

И шефът на " Европейски пътища " ( " Пътища - Пловдив " ) Маргарита Попиванова твърди, че каменните блокчета се одобряват във фирмената база с протокол, документи се сформират и на изхода. От " Щрабаг " - компанията, която ремонтира Коматевско шосе, бул. " Руски " и бул. " Шести септември " след моста на Адата, въобще нямат база в Пловдив. Представителите на австрийската компания не дават отговор къде са извозвали паветата от Коматевско и " Шести септември ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР