Павел Върба поема Лудогорец. Новината дойде от Чехия и предизвика

...
Павел Върба поема Лудогорец. Новината дойде от Чехия и предизвика
Коментари Харесай

Кошмарът на "Левски" ли е новата надежда за "Лудогорец"?

" Павел Върба поема " Лудогорец ". Новината пристигна от Чехия и провокира бурна реакция у нас. Шампионите на България в последните месеци изпитват усложнение, що се отнася до намирането на престиж, който да седне на треньорското място в Разград. След относително краткотрайни " флиртове " с български експерти, сред които Димитър Димитров - Херо, завърналия се Стойчо Стоев и младия Станислав Генчев, управлението на " орлите " реши да обърне взор отвън българските граници.

И там срещна Върба. Според част от медиите у нас, " най-успешният треньор в Чехия ".
Павел Върба поема " Лудогорец " Наставникът на "Виктория " Пилзен ще размени Станислав Генчев след края на есенния полусезон
Той в действителност има с какво да се похвали и да се гордее. Врба скоро навърши 56 години. Роден е в Пшеров, а кариерата му на футболист не е впечатляваща. Играл е като централен бранител за " Преров " и " Баник " Острава, само че без особени триумфи. За това и взема решение да спре с дейния спорт на 31 години.

Снимка: Getty Images

Но не и да излезе от футбола. Врба стартира дейна треньорска работа. Първо в " Преров ", където натрупа опит до 1996 година, а по-късно и в " Баник ". Там е помощник цели 7 години преди да се насочи към Словакия и да застане отпред на " Матадор " Пухов и " Жилина ".

От името на последния тим почитателите на " Левски " към момента усещат тръпки след отпадането в първия квалификационен кръг в шампионата за Купата на УЕФА през 2008 година Начело на словенския призрачен сън на " сините " тогава беше точно Върба. С отбора той печели и първите си значими титли - шампионската купа и Суперкупата на Словакия.

Снимка: Getty Images

През 2008 година се връща в родината си отпред на " Виктория " Пилзен. Въпреки близо 100-годишното си битие, тимът няма особени триумфи. При първия си сезон отпред Врба извежда отбора до първи трофей в историята - Купа на Чехия, а в идващия - до шампионска купа. Отборът съумява да играе и в европейските клубни шампионати - груповата фаза на Шампионската лига (2011/2012) и на Лига Европа (2012/2013). Във втория по мощ шампионат на Европа отборът даже доближи осминафинал, а самото класиране ще се запомни със... салто.

След триумфа над " Марибор " в четвъртия квалификационен кръг на Лига Европа, Врба се изправя на терена на стадион " Людски врт " и извършва едно заричане, обещано пред футболистите. Той прави едно от най-смешните опити за задно салто.



Не е инцидентно, че от федерацията на Чехия изкушават Врба с поста на управител. Той поема националния отбор на 1 януари 2014 година и в европейските квалификации съумява дотам да подреди и нахъса възпитаниците си, че те приключват преди всичко в групата си в конкуренцията на Холандия, Исландия, Турция, Казахстан и Латвия. На европейското състезание обаче възпитаниците на Врба не съумяха да впечатлят и отпадат в груповата фаза. Това води до уволняване на Врба.

Снимка: Getty Images

За малко е треньор в Русия, а по-късно се завръща във " Виктория " за нова порция триумфи - нов осминафинал в Лига Европа и ново присъединяване в груповата фаза на Шампионската лига. В Пилзен той е обожаван. Сочат го за най-хубавия, приписват му статус на легенда и даже подвигат хореография в негова чест.

През актуалната акция обаче от " Виктория " се провалиха по пътя към евротурнирите и отпаднаха в третия прелиминарен кръг на Лига Европа. В шампионата изостават на 14 точки от водача " Славия " Прага. За това няма да е изненада, в случай че Врба реши да дойде в Разград.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР