Паул Керес (1916-1975) беше моят шахматен герой в далечната ми

...
Паул Керес (1916-1975) беше моят шахматен герой в далечната ми
Коментари Харесай

Шах: Спомени за легендарния Паул Керес

Паул Керес (1916-1975) беше моят шахматен воин в далечната ми младост. Елегантният естонец, който победи на Avro 1938 в исторически турнир от осемте най-хубави в света, игра в типичен жанр с тактически прояви и беше необятно считан за евентуалния правоприемник като първенец на застаряващия Александър Алехин.

След това идва Втората международна война, когато кариерата на Керес става рискова, защото той играе в руски и нацистки шампионати и прави несполучлив опит да изтегля фамилията си в неутрална Швеция. Той се размина на косъм от смъртна присъда и трябваше да обещае, че няма да провали акцията за купата на Михаил Ботвиник. На международното състезание през 1948 година Керес губи първите си четири партии от своя противник, защото критиците акцентират обикновена неточност в края на топа, което нормално е една от неговите специалитети.

Положителното е, че от началото на 50-те години на предишния век той още веднъж можеше да пътува два пъти годишно до западни шампионати, където можеше да се...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР