Пътят за решаване на недостига на места в детските градини

...
Пътят за решаване на недостига на места в детските градини
Коментари Харесай

Детски градини и ясли в приземните етажи на нови сгради, предлага Фандъкова

Пътят за решение на дефицита тук-там в детските градини и ясли в София е единствено един - построяването на нови. Това съобщи основният проектант на Столичната община Здравко Здравков пред Нова тв.
Това е и отговорът на настояванията на протестиращите родители в София, които упорстват за обезпечаване на други възможности за неприетите деца в градини и ясли тази година. Техният брой още веднъж е близо 8 000.
Много е мъчно построяването на нови детски градини, тъй като настоящата нормативна уредба е извънредно рестриктивна . Въпреки това в последните 10 години са направени към 100 детски градини ”.
Той изясни, че по в този момент настоящите разпореждания са нужни по 25 кв.м за дете, в това време продължава отстоянието при градеж на такива обекти да е 15 м от другите обекти. Това е принудило общината да строи дребни обекти, които надлежно не могат да поемат всички деца в кварталите.
„ В момента се реконструират 5 детски градини. Има издадени позволения за градеж на още 4 ”, уточни той и добави: „ Действа се по основаването на нови детски градини. Това е единственият вероятен вид, с цел да могат децата да влязат в нови здания ”.
По думите му бюджет за нови градежи ще има: " госпожа Фандъкова е споделила - намерете ми площадки, пари ще има ", сподели той.
За да се улесни градежът на градини, работна група в МОН разисква облекчения в условията. Предстоят промени в нормативната уредба.
Има и предложение на кмета Йорданка Фандъкова, което е било посрещнато позитивно от групата, да се даде опция детски градини да се построяват и в партерни пространства на постройките с обезпечено дворно място .
Това съгласно арх. Здравков е работещ вид изключително за филиали на детски градини. Бил работещ вид и при нови градежи на здания, по този начин да вземем за пример съгласно него може да се реши казусът в кв. " Лозенец ", където потенциалът на детските градини и ясли е изцяло привършен.
Според него към момента не са разисквани детайлите и тези градини може да са частни или държавни. " Общината не може да има всички детски градини ", сподели той обаче.
Според арх. Здравков може и да се преустроят някои здания, макар че това е по-сложният вид.
Миграционният напън върху София е сред 3-5 000 души годишно, които идват в детеродна възраст, раждат тук и тук им търсят градини., изясни още основният проектант на София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР