Пътят трябва да е готов до октомври 2028 г.Агенция Пътна

...
Пътят трябва да е готов до октомври 2028 г.Агенция Пътна
Коментари Харесай

Застраховка ДаллБогг за магистралата от Русе до Бяла

Пътят би трябвало да е подготвен до октомври 2028 година

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е подписала контракта за строителството на първия сектор на автомагистралата " Русе - Велико Търново " на 18 октомври. Това излиза наяве от регистъра на публичните поръчки, написа

Става въпрос за участъка Русе - Бяла с дължина 40.2 км. Той ще се строи от обединението ДЗЗД " ХЕМУС-16320 ", в което вземат участие " Инфра Експерт " АД, " Автомагистрали - Черно море " АД, " Пътинженерингстрой-Т " ЕАД и " Трансконсулт-22 " ЕООД.

Договорът е за 876 525 100,64 лева без Данък добавена стойност (21.8 млн. лева./км), до момента в който прогнозната стойност на поръчката беше 536 391 000 лева без Данък добавена стойност.

Подписването на контракта се забави, откакто държавното управление на Кирил Петков даде поръчката за инспекция на АДФИ. Финансовата ревизия обаче не откри проблеми.

Договорът е подписан без банкова гаранция за осъществяване, а със застраховка в " ДаллБогг: Живот и здраве ", като полицата е за 5% от договорната цена без Данък добавена стойност, което е над 41.7 млн. лева

Използването на застраховки, вместо банкови гаранции, беше приложено при възлагането на строителството на автомагистрала " Хемус " посредством инхаус процедурите с държавната компания " Автомагистрали ". Това беше подложено на критика от държавното управление на Кирил Петков като циничен модел на ГЕРБ наред с превъзлагането на поръчките от страна на държавната компания на частни компании, като снабдители на материали и техника.

Застраховката " Гаранция за осъществяване " е по-евтиният вид за строителя, тъй като наградата е няколко % от сумата на контракта, само че е и по-несигурен за възложителя. Причината - за разлика от неотменимата банкова гаранция, която при несъблюдение на съответна уговорка може да бъде автоматизирано усвоена, застрахователят има алтернатива да откаже заплащане и да се стигне до дълги правосъдни каузи, разясниха преди време специалисти.

И в случай че за дострояването на автомагистрала " Хемус " се употребяват пари от държавния бюджет, то автомагистралата " Русе - Велико Търново " ще се строи с европейски средства. Това е един от трите основни плана по новата оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021 - 2027 година, която бе утвърдена от Европейската комисия.

В тази връзка не е ясно до каква степен добра процедура е този модел на гаранция за осъществяване да се ползва за европейски план. Досега в България обществено не е известно банковата гаранция да е била сменена със застраховка. Няма и информация дали се ползва и в останалите страни от общността.

Иначе според подписаният договор 40-километровата сектор от Русе до Бяла би трябвало да бъде подготвен до октомври 2028 г. Поръчката е на инженеринг и в този момент занапред следва да се проектира. Реалното строителство се чака да стартира през 2024 година

По този сектор има още една незнайна с днешна дата. Това е началната точка, която е обвързвана с бъдещия трети мост над Дунав при Русе. Към момента за него към момента няма подписано съглашение с Румъния.

Договорът за обхода на Бяла към момента не е оповестен

Договорът за строителството на обхода на Бяла също е подписан, споделиха от пътната организация пред Mediapool. Той обаче към момента не е оповестен в регистъра на публичните поръчки. Обикновено има много огромно закъснение по публикуването на документите от Агенцията за публичните поръчки, като не е ясно каква е повода за това.

Обходът на град Бяла е с дължина 35.4 км. За реализатор бе определено ДЗЗД " АМ Русе Търново " с участници " Европейски пътища " АД, " Грома Холд " ЕООД, " Водно строителство - Благоевград " АД, " Автомагистрали Хемус " АД и " Пътпроект 2000 " ООД.

Обединението завоюва поръчката с цена от 660 425 563,84 лева без Данък добавена стойност (18.6 млн. лева./км). За съпоставяне прогнозната стойност на обекта е 446 349 000 лева без Данък добавена стойност.

Преди дни стана ясно, че на шефове на тези сдружения са повдигнати обвинявания за строителството на автомагистрала " Хемус ".

Предстои поръчка за Бяла - Велико Търново

Все още не е оповестена публичната поръчка за строителството на последния сектор на автомагистралата - от Бяла до Велико Търново.

Нееднократно служебният министър на районното развиване арх. Иван Шишков разгласи, че доста му се желае автомагистралата " Русе - Велико Търново " да се преглежда като " Русе - Маказа " и да стартира да се проектира и надолу към границата с Гърция.

" Тази ос север - юг е извънредно значима и се надяваме това, което дадохме като знак, да се одобри като ясна посока, че ще се строи ", разяснява Шишков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР