Пътят София-Калотина ще бъде разширен до магисрален габарит, но позволената

...
Пътят София-Калотина ще бъде разширен до магисрален габарит, но позволената
Коментари Харесай

Всички големи български строители поискаха поръчките за пътя до Сърбия

Пътят София-Калотина ще бъде уголемен до магисрален габарит, само че разрешената скорост ще е 100-110 км в час.

© Анелия Николова Още по тематиката
Рекорд при публичните поръчки: открити са търгове за съвсем 14 милиарда лева

Сключените контракти са за над 7.4 милиарда лева, като най-голямата сума е на пътната организация, а обичайният печеливш е " Хидрострой "
29 дек 2017
Кабинетът раздаде стремително близо 280 млн. лева за транспортни планове

Над 158 млн. лева са утвърдени за разширението на пътя Калотина - София, други 85 млн. лева отиват за улични поправки във Варна, а НКЖИ получава 35 млн. лева, с цел да довърши няколко жп плана
11 окт 2017
Започват два търга за 250 млн. лева за пътя София - Калотина

България ще има по-широк път до Сърбия най-рано през 2020 година
13 сеп 2017
Пътната организация разгласи поръчки за над 250 млн.лв.
12 сеп 2017 За проектирането и построяването на скоростното трасе от София до Сърбия наддават всички огромни локални строителни компании, като има и малко непознато присъединяване за цвят. По 12 предложения от едни и същи претенденти са подадени в двете публични поръчки за разширението на пътя до Калотина. Едната е за 14.5 км от граничния пункт до пътен възел Драгоман, а другата - оттова до столицата.

Апетитът на строителните компании в плана за близо 259 млн. лева е остър след повече от година на съвсем цялостна суша откъм огромни поръчки. А това е сигурен предвестител на тъжби и дълго проточване на процедурата, което в последна сметка може да отсрочи разширението на пътя до сръбската граница за след 2021 година, какъвто е заложения период.

Масово кандидатстване

След като на 9 и 10 януари Агенция " Пътна инфраструктура " отвори техническите оферти на претендентите стана ясно, че независимо в надпреварата вземат участие " ГБС-Инфраструктурно строителство ", " Трейс Груп Холд ", " Инжстройинженеринг " и " ИСА 2000 ". Останалите играчи употребяват консорицуми и обединявания. " Хидрострой " и дъщерната му " Водстрой 98 " да вземем за пример са записали по Закона за отговорностите и договорите сдружение " Хидро-вод строй ".

" Пътстрой 92 " и " Геострой " пък са се обединили в " Геопът Изток " и " Геопът Запад " надлежно за първата и за втората процедура. Такава скица с разнообразни консорциуми ползват и останалите участници. " Джи Пи Груп ", испанската " Контратас Иглесиас " и " Трансконсулт-22 " играят посредством обединяванията " Калотина - София " и " Евро Калотина ". " АПВ Калотина СОП 1 " и " АПВ Калотина СОП 2 " пък са определените джойнтвенчъри от " Пътища Пловдив ", " Агромах " и " Водно строителство – Благоевград ".

Другите партньорства са сред: " ПСТ Груп " и " Аква модул " ; сред " Автомагистрали Черно Море " и " Автомагистрали Хемус " ; италианската " Гранди Лавори Финкосит " и Х.С.С.; българското и полското поделение на Strabag.

Предвид сложността на плана и огромната документи отварянето на ценовите предложения на участниците надали ще се случи преди месец март.

Бърз път вместо автомагистрала

Първата социална поръчка е на стойност 141.6 млн. лева без Данък добавена стойност и е за 14.5 км, които стартират от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " и стигат до надлеза при пътния възел на Драгоман. Част от средствата - 20 млн. евро, са обезпечени от механизма " Свързана Европа ". Планира се тази правата да бъде с по две ленти за придвижване в посока, както и да има една за спешно прекъсване. Ще бъдат издигнати 10 огромни уреди, две от които са при
пътните възли " Калотина " и " Драгоман ".

Тук обаче не става дума за класическа автомагистрала, защото плановата скорост ще бъде 100 км в час. Иначе поръчката би трябвало да бъде изпълнена в границите на 852 дни, т.е. 2 години и четири месеца. Така в случай че това лято се стигне до контракт с изпълнителя, секторът ще е подготвен най-рано в края на 2020-а или началото на 2021 година

Другата поръчка е за останалите близо 17 км сред Драгоман и Сливница. Прогнозната стойност е 117 млн. лева без Данък добавена стойност. Проектът планува да бъде направено уголемение на съществуващия път до габарит 27 м (четирилентов път). Заложената планова скорост в този сектор е малко по-висока - 110 км/ч. Срокът за осъществяване е по-дълъг - 910 календарни дни, т.е. 2 години и половина.

И в двете поръчки главният аршин за оценка на офертите е цената с тежест 60%. Другите индикатори са оценката по качествени индикатори на проектирането и на строителството.

Сърбия от дълго време ни изпревари

За автомагистрала от София до Калотина се приказва към този момент цяло десетилетие, само че нищо не се прави по нея. Бойко Борисов даде обещание стремително да построи този път откогато стана министър председател през 2009-а, само че от днешна позиция това може да не се случи даже и в третия му мандат.

В същото време Сърбия съумя да построи автомагистрала от Ниш до българската граница. От 1 януари тази година са въведени и тол такси за потреблението на шосето. Цената за лек автомобил е 190 сръбски динара на посока (3.13 лв. по днешния курс). Микробусите заплащат 280 динара (4.61 лв), рейсовете – 500 динара (8.23 лева.), а товарните коли – по 1120 динара (18.43 лева). Таксите могат да се заплащат в брой в левове и в евро, както и с банкова карта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР