Пътят през Искърското дефиле се прави с радиоактивен чакъл. Този

...
Пътят през Искърското дефиле се прави с радиоактивен чакъл. Този
Коментари Харесай

Сигнал от 2015 г.: Пътят през Искърското дефиле се прави с радиоактивни материали

Пътят през Искърското дефиле се прави с радиоактивен трошляк. Този сигнал е подаден до държавните институции от Легия „ Антимафия ” още през 2015 година. До този миг отговор не е последвал, оповестява " БулНюз ".

Тогава неправителствената организация прави свое следствие, като замерва новоположения асфалт с гайгеров брояч. Пробите са направени при Церово, Бов и Лакатник. Апаратът регистрира 4 пъти превишаване на нормата. Според сигнала, чакълът се взимал от прилежаща уранова мина. Няколко медии отразяват новината, само че нищо не следва от това.
Това не е първия скандал с урановата мина при Лакатник. През 2009 година Би Ти Ви и екосдружение " За земята " сигнализират, че строителни компании употребяват чакъла от мината, който е с радиоактивност 3 пъти над допустимата норма. Засечените камиони с радиоактивен трошляк са на компанията " Екоседиментс ". Новината е оповестена в " Дневник ".
През 2014 година " Биволъ " прави следствие, в което демонстрира, че десетки хиляди тонове радиоактивни инертни материали са били добити и употребявани нелегално в строителството. Пътища, здания и инфраструктура са издигнати с баластра и трошляк от уранови рудници. Установените нарушавания на Регионална инспекция за опазване на околната среда са избрани единствено като административни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР